Arama sonuçları

Türkiye’nin her köşesinden ‘yetkin gençler’ buluştu

Türkiye’nin her köşesinden ‘yetkin gençler’ buluştu

Lise ve üniversiteli gençlere hem kariyer planlamalarında hem de “iyi insan” olmalarında yol arkadaşlığı yapan, onlara hem bir öğrenme ortamı sunup, hem de 21’nci yüzyılın yeterliliklerini kazanmaları konusunda destek veren bir projeyi yıllardır ilgiyle takip ediyorum. Bu projenin adı “Yetkin Gençler-YetGen.” Destekçileri ise Mehmet Zorlu Vakfı (MZV) ve MEF Üniversitesi.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen böyle bir projenin, dalga dalga büyümesi ve gençlere “umut” aşılaması dikkat çekici. Aynı zamanda hep gençlere yönelik söylemlerde dile getirilen “21’nci yüzyılın yeterliliklerine sahip olmalısınız” cümlesinden sonra gelen “Nasıl?” sorusunun yanıtı da işte bu projede yaşama geçiriliyor.

21’NCİ YÜZYILIN YETERLİLİKLERİ

Akran öğrenmesinin ön planda olduğu, kariyer planlama, sunum teknikleri, girişimcilik, takım çalışması gibi temel becerilerin yanı sıra algoritmik düşünme, Excel ile modelleme gibi teknik beceriler bu programda geliştiriliyor. Aynı zamanda bilgi, teknoloji, finans, dijital, medya okuryazarlıklarının geliştirilmesinin de amaçlandığı projede bilinçli farkındalık, stres yönetimi, sağlıklı yaşam gibi kişisel gelişim temalarına da yer veriliyor.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, teknoloji ve girişimciliğin ana tema olarak belirlendiği bu proje 2015 yılında önce lise öğrencilerine yönelik olarak başladı ve hızla lise mezunlarını, üniversiteli gençler ile mezunları ve lisansüstü eğitimini sürdüren gençleri de içine alacak şekilde genişledi. Bu arada tüm eğitimlerin ücretsiz olarak gerçekleştirildiğinin de altını çizelim.

GENÇLER ZİRVELERDE BULUŞUYOR

21. Yüzyıl yetkinliklerinin ve farkındalığının kazandırılması amaçlanarak “yetkin” bireyler yetiştirme hedefiyle tasarlanan MZV-MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’na 2015’ten bu yana 11 bine yakın öğrenci katılırken, her yıl düzenlenen MZV-MEF YetGen Zirvesi’ne katılanların sayısı 15 bini buldu.

İşte bu yıl da gençleri alanında yetkin isimlerle buluşturan, heyecalı sahne performanslarının yer aldığı MZV-MEF YetGen Zirvesi, Cumhuriyetin 100. yılına referansla “Geçmişten ilham geleceğe umut” mottosuyla Zorlu PSM’de gerçekleştirildi. YetGen Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut’un liderliğinde yürütülen ve 8 yıldır düzenlenen zirve, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 1500 genci ağırladı.

ZİRVEYE KİMLER KATILDI?

MZV-MEF YetGen 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’nın kapanış buluşması olarak düzenlenen zirvede iyzico Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Barbaros Özbugutu, SosyalBen Vakfı Kurucusu ve Avrupa Konseyi Gençlik Delegesi Ece Çiftçi, Tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Evren Balta, Psikolog Gizem Sürenkök, Danışman İdil Türkmenoğlu ve Profesyonel Basketbolcu, Girişimci Sinan Güler, Necati Güler ve Muratcan Güler gençlerle buluştu ve onların sorularını yanıtlayarak, kariyer ve gelecek yolculukları için ilham veren sohbetler yapıldı.

SOSYAL VE EKONOMİK REFAHIN TEMEL KOŞULU NİTELİKLİ EĞİTİM

Zirvede gençlerle buluşan isimlerden birisi de Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Olgun Zorlu oldu. Sosyal ve ekonomik refahın temel koşulunu “nitelikli eğitim” olarak gördüklerini anlatan Zorlu, 2015 yılından bu yana, destekçisi ve paydaşı oldukları YetGen programının kendileri için çok kıymetli olduğunu dile getirdi. Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında, tüm canlılar için daha sürdürülebilir bir yaşamı sağlamak adına var gücümüzle çalışıyoruz. 70 yıldır faaliyet gösteren bir kurum olarak, ülkemizde sosyal ve ekonomik refahın temel koşulunu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın da 4. maddesi olan ‘nitelikli eğitim’ olarak görüyoruz. Bu doğrultuda Mehmet Zorlu Vakfı (MZV) olarak; yaratıcı, hayal gücünden beslenen, özgüvenli bireylerin yetişmesine destek olmayı amaçlıyoruz. 21. yüzyılın yetkinliklerine sahip, geleceğe umutla bakan sağlıklı nesiller yetişmesi için çalışmalar yürütüyoruz. YetGen ile olan yolculuğumuzu etkimizin daha kalıcı olması adına paydaşı olduğumuz eğitim odaklı programlar arasında en anlamlı desteklerimizden biri olarak görüyoruz. YetGen eğitim programının yanı sıra her yıl gençlerin alanında yetkin isimlerle buluşarak ilham almaları ve birbirleriyle diyalog geliştirmeleri için değerli bir platform sağlayan MZV-MEF YetGen Zirvesi’ni de destekliyoruz. Bundan sonra da daha iyi bir gelecek hayalini gerçekleştirmek adına nitelikli eğitim alanında çalışmaya, gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

ÖĞRENME ORTAMLARI TASARLANIYOR

YetGen Kurucusu Prof. Dr. Erhan Erkut ise geleceğe umut olan; aktif, başarılı ve topluma katkı sağlayan bireyler olmak için gençlerin 21. yüzyıl yetkinliklerine sahip olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin ilk 21. yüzyıl yetkinlikleri programı YetGen’de bir yandan beceri eğitimi verilirken bir yanda da başarıya ulaşmış bireylerin hayat hikayeleriyle bir öğrenme ortamı tasarladıklarını anlattı. Erkut, Cumhuriyetimizin 100. yılında “Geçmişten İlham Geleceğe Umut” mottosuyla kurgulanan MZV-MEF YetGen Zirvesi’nde de Bireysel Dönüşüm, Cumhuriyet’in 100. Yılı ve Toplumsal Dönüşüm olarak 3 temaya değinerek farkındalık yaratmayı hedeflediklerini söyledi. Erkut, 2015 yılında ilk defa YetGen adını kullanarak liseliler için başlatılan bu programın, 2016 yılında 80 MZV bursiyeri ile devam ettiğini, 2023 yılına kadar da her dönemde binlerce gence ulaştıklarını anlattı. Erkut, bu yıl ise programa 2 bin 700 lise ve üniversite öğrencisi ve mezunlarının katıldığını söyledi.

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ise 21. Yüzyıl Yetkinlikleri Eğitim Programı’na katılan gençlerin başarısının akademik kazanımlar kadar bu eğitim programından aldığı kazanımların ve yetkinliklerin oluşturduğunu belirtti. 15 yıllık rektörlük yaşamımda gördüğü en önemli şeyin “iyi insan olmak” olduğunun altını çizdi. Şahin, “Bugün, dünyada olup bitenlerin, savaşların, kötülüklerin sebepleri iyi olamamış insanlardır. İyi insanlar, sizler; bugün 100. yılını yaşadığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün çocuklarısınız. Ülkemizin kaderini değiştirecek olan sizlersiniz, sizler gibi iyi insanlardır. Biz, MEF Üniversitesi olarak YetGen’i desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Zirvenin ilgi çeken performansları ise Cumhuriyetin zenginliğini ve kültür çeşitliliğini yansıtan özel repertuarı MAGMA Oda Korosu ve MEF Dans Ekibi  oldu.

 

21-11-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş