Arama sonuçları

2023 LGS nakil tercihleri: İşte en çok merak edilen sorular ve cevapları

2023 LGS nakil tercihleri: İşte en çok merak edilen sorular ve cevapları

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanı ve sınavsız öğrenci alan liselere ilk merkezi yerleştirmenin tamamlanmasının ardından iki kez yapılacak nakil uygulaması da başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) LGS yerleştirme sonuçları ile birlikte okulların puanlarına ve boş kontenjanlarını da açıkladı. İlk gün fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinde boş kontenjan yoktu. Anadoluu liselerinde 146 boş kontenjan vardı. Ancak bugünden itibaren liselerde özeÖl okullara geçişler nedeniyle kontenjanlarda sınırlı olsa da boşluklar oluşmaya başladı.

HANGİ SORULAR MERAK EDİLİYOR?

Nakil uygulaması ve tercihleriyle ilgili velilerden çok sayıda soru geliyor. Bu soruları derledik, Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan ile birlikte soruları yanıtladık. “Tercihlerimizi nasıl yapacağız?” sorusunun yanı sıra özel okula kesin kayıt yaptıran velilerinden de en sık gelen soru “yerel tercih yapmak zorunda mıyız?” oldu. Bu soruyu da Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) yöneltiğimizde özel okula kayıtlı öğrencinin nakil uygulamasına katıldığında yerel tercih yapmak zorunda olmadığı bilgisini kesinleştirdik.

Şimdi gelelim sizlerin en fazla merak ettiği sorulara ve bunların yanıtlarına:

KİMLER TERCİH YAPABİLİR?

-Bir okula yerleştim, yine de nakil tercihi yapabilir miyim?

Evet yapabilirsiniz. Nakil tercihlerine katılacak öğrenciler şöyle:

Bir okula yerleşen

Tercih yapıp yerleşemeyen

Tercih yapmayan

Özel okulda kayıtlı olanlar.

Özel okula kayıtlıyım, biz de nakil tercihine katılabilir miyiz?
Evet. Özel okulda kaydı olanlar biliyorsunuz tercih yapamıyordu ama bu sınırlama nakiller döneminde kalktı. Nakil uygulamasına katılma hakları var.

YEREL TERCİH ZORUNLU MU?

Kaç tercih hakkımız var?

Her nakil döneminde sınavla öğrenci alanlar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 tercih yapacaksınız.

Nakil tercihlerinde yine yerel tercih yapmak zorunda mıyız?

Burada kural yerleşen ve yerleşmeyenler için farklı.

Eğer ilk merkezi yerleştirmede sınavla ya da sınavsız bir okula yerleştiyseniz yerel tercih yapmak zorunda değilsiniz. Ancak yerel tercih yapmak isterseniz de kayıt alanı ya da okul türü sınırlamanız bulunmuyor.

Eğer bir okula yerleşmediyseniz yerel tercih yapma zorunluluğunuz ve okul türü sınırlamanız var. Bu durumda ilk 2 okulu kendi kayıt alanızdan seçeceksiniz. 3 okuldan en fazla 2’si aynı okul türünden olabilir.

KONTENJAN DOLUYSA NE OLACAK?

Tercih yapmak istediğimiz okulun kontenjanı dolu. Yine de tercih yapabilir miyiz?

Evet. Ancak her yıl yerleştirme sonuçlarından sonra özel okullara geçişler nedeniyle okullarda boş kontenjan oluyor. Bu nedenle nakil tercihlerinizde bir okulda boş kontenjan olmasa da listenize alabilirsiniz. Ayrıca puan şartı da nakil uygulamasında geçerli değil. Yani puanınınızın üstünde bir okulu da tercih edebilirsiniz. Ancak tüm listenizi de puanınızın üstündeki okullardan doldurmamanız gerekiyor.

EŞİT PUANLI ÖĞRENCİLER

Aynı puana sahip aynı okul nakil için tercih yapıyor. Birinin ilk diğerinin ikinci sıradaki tercihi. Hangisi daha şanslı?

Tıpkı ilk merkezi yerleştirmede olduğu gibi nakil uygulamasında da puanı eşit öğrencilerin yerleştirilmelerinde 7 kriter kullanılıyor. Bu kriterler şöyle:

1-Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne

2-8’inci sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne.

3-7’nci sınıf Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne

4-6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne

5-8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına.

6-Tercih önceliğine.

7-Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

İlk tercihte yazmadığımız bir okulu nakil sürecinde yazabilir miyiz?

Evet.

İki nakil uygulaması için de ayrı tercih listesi mi oluşturacağız?

Evet ve tercih listenizi mutlaka onaylatmanız gerekiyor.

ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİ

Özel okulda kayıtlı olduğumuz için devlete başvuramamıştık şimdi nakil için başvurduğumuzda yerel tercih yapmamız zorunlu mu?

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bu soruyu yönelttiğimizde aldığımız yanıt “hayır” oldu. Yani özel bir okulda kayıtlı öğrencinin yerel tercih yapması istediğine bağlı.

Yerel tercihe yerleşirsek özel okuldaki kaydımız silinir mi?

Sınavlı ya da sınavsız nakil uygulamasında bir devlet lisesine yerleşirseniz kaydınız özel okuldan devlet okuluna alınır. Eğer sınavlı okula yerleşirseniz de özel okul ödediğiniz ücreti iade etmek zorunda.

Özel okula kayıtlıyım, nakil uygulamasına katıldığımda özel okuldaki kaydım silinir mi?

Yerleşmediğiniz sürece hayır. Ama yerleşirseniz kaydınız yerleştiğiniz okula çekilir. Özel okula da bir devlet okuluna yerleştiğinize dair dilekçe verirseniz, yerinize başka öğrenci alınmasını sağlamış olursunuz.

-Bir hafta önce özel okula kayıt yaptırmıştık, ama tercih de yaptık ve birinci tercihimize yerleştik. Bu okulda devam etmeyi düşünüyoruz. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Öğrencinin kaydı artık yerleştiği birinci tercihinde. Özel okulda kaydı olmaz. Sınavla öğrenci alan bir okulda kaydı olduğu için özel okul ücret kesintisi de yapamaz.

YABANCI ÖZEL LİSELER

Yabancı özel liselerde nakiller döneminde boş kontenjan olur mu?

Olabiliyor. Bu yüzden okulların sitelerini takip etmeniz gerekiyor. Devlet liselerine nakil döneminde yerleşen öğrencilerden oluşacak kontenjanlar için okullar puanlarını duyurup, tıpkı serbest kayıt döneminde olduğu gibi önkayıt-kesin kayıt yoluyla öğrenci alabilirler. Hatta okullar açıldıktan sonra da bu süreç devam edebilir. O yüzden takip etmelisiniz.

-Bir yabancı özel okulda kayıtlıyız. Ama devlet lisesi tercihi yapmak istiyoruz, sadece sınavla öğrenci alan liseleri tercih edebilir miyiz?

Bu soru çok geldiği için özellikle bakanlığa sorduk. Özel okula kayıtlı öğrenci sadece sınavla öğrenci alan liseleri tercih edebilir.

YERLEŞEMEYENİN TERCİHİ

İlk yerleştirmede herhangi bir okula yerleşemedik, nakil uygulamasında yerel tercih yapmak zorunda mıyız?

Kılavuzda şöyle bir hüküm var: Tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.

Bir devlet lisesine yerleştik. Nakil için tekrar yerel tercih yapma zorunluluğumuz var mı?

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak

-İlk tercihte yerleştik. Nakillerde 3 tercihi de aynı okul türünden seçebilir miyiz? Hepsi Anadolu lisesi olabilir mi?

Evet.

Nakilde bir okula yerleşirsek, önceki okuldaki hakkımızı kaybeder miyiz?

Evet. Burada unutulmaması gereken nokta nakil uygulamasına katıldığınızda ve yerleştiğinizde daha önce yerleştiğiniz okuldaki hakkınızı kaybedersiniz. Kaydınız otomatik olarak nakille yerleştiğiniz okula geçer. Tekrar aynı okula dönmek istediğinizde ise nakillere katılmak ve tercih listesi yapmak zorundasınız. İki nakil uygulamasına da katılabilirsiniz. Her nakil uygulamasında yerleşirseniz kaydınız son yerleştiğiniz okula geçer. Diyelim bugün ilk yerleştirmede D okuluna yerleştiniz, ilk nakillere katıldınız B okuluna yerleştiniz kaydınız bu okula geçer. Sonra ikinciye katıldınız, bu kez A okuluna yerleştiniz, bu kez de kaydınız A okuluna geçer. Geri dönme yok.

TERCİH SIRALAMASI NE KADAR ÖNEMLİ?

LGS nakil tercihlerinde, tercih sıralaması ne kadar önemli?

Tercih sırasını en çok istediği okuldan başlayarak yapsınlar. Tercih sırasına göre puanının yettiği en yukarıdaki okula yerleştirilir. Yani puanı yetiyorsa birinci tercihine, ona yetmiyor ikinciye yetiyorsa ikinciye, ona da yetmiyorsa üçüncüye bakarlar. Puan eşitliği durumunda 7 kritere bakılır.

DEPREMZEDE ÖĞRENCİLER

 -Deprem kontenjanı ile yerleşenlerler de nakil uygulamasına katılabilir mi?

Katılabiliyor. Ama bu öğrenciler deprem kontenjanınından nakiller döneminde yararlanamıyorlar.

-Nakil uygulamasında da depremzedeler için kontenjan olacak mı?

Kılavuz nakil uygulamasında depremzede kontenjanı yok diyor: “Yerleştirmeye esas nakillerde (1 ve 2. nakil) ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ek kontenjan kullanılmayacak.”

PUANIMIZIN NE KADAR ÜSTÜNDEN BAŞLAMALIYIZ?

-Okulları tercih ederken puanımızın ne kadar üstünde başlamamız gerekiyor?

Bununla ilgili bir kısıtlama yok ama artık puanlar belli olduğu için çok yükseklere çıkmamak sağlıklı olur. Bugüne kadar hatırladığım düşük puanlı okullarda bile kayda değer büyüklükte değişiklik olmadığıydı. Belki bir tek tercih puandan 10 puan yukarıya ayrılmalı diğerleri yakın olmalı. Özellikle bir hata yapan öğrencilerin puan eşitliği çok satıda olabilir, onlar en çok istedikleri okulu birinci sıraya yazsın.

25-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş