Arama sonuçları

2023 LGS: Nakil uygulaması nedir, kimler katılabilir?

2023 LGS: Nakil uygulaması nedir, kimler katılabilir?

1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanı ve sınavsız öğrenci alan liselere yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından hem liselerin boş kalan kontenjanları, hem taban puanları açıklandı hem de LGS nakil uygulaması başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı LGS yerleştirme sonuçlarına baktığımızda sınavla öğrenci alan fen liselerindeki 40 bin 380 ve sosyal bilimler liselerindeki 10 bin 740 kontenjanın tamamının dolduğunu görüyoruz.

SADECE 146 BOŞ KONTENJAN

Anadolu liselerindeki 71 bin 90 kontenjana ise 70 bin 944 öğrenci yerleşmiş durumda. Bu liselerde 146 boş kontenjan bulunuyor.

Anadolu imam  hatip liselerindeki 42 bin 76 kontenjanın 40 bin 430 dolarken, bu okullarda boş kontenjan 1646 oldu. Bu liselerde doluluk oranı yüzde 96.09. Mesleki ve teknik Anadolu liselerinde bulunan 40 bin 526 kontenjana 37 bin 816 öğrenci yerleşirken, 2710 boş kontenjan kaldı. Bu liselerde de doluluk oranı yüzde 93,31.

BOŞ KONTENJAN 4 BİN 502

Sınavla öğrenci alan okullar için açılan 204 bin 812 kontenjanın 200 bin 310’u tercih edildi. Sınavla öğrenci alan liselerde boş kontenjan sadece 4 bin 502 kaldı. Buna göre yerleştirme oranı yüzde 97,80 oldu.

DOLU OLMASI ENGEL DEĞİL

Yerleştirme sonuçlarına göre fen ve sosyal bilimler liseleri dolu. Anadolu liselerinde yalnızca 146 boş kontenjan var. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonraki günlerde hatta bazı okullarda ilk gün de dahil olmak üzere boş kontenjanların oluştuğunu göreceksiniz. Bunun nedenine gelince; devlet liselerine yerleşen bazı öğrenciler yerleştikleri okullardan memnun olmuyor ve özel okullara geçiyor. Bazı özel okullar ise burslu okutacakları öğrencilerin önce Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş Erkek gibi yüksek puanla öğrenci alan okullara yerleşmelerini istiyor ve ardından da öğrencilerin kayıtlarını kendi okullarına aldırıyor. Böylece “Galatasaray’a yerleşen öğrenci bile bizi tercih etti” diyerek reklamını yapıyor. Ancak bunu yaparken bu okullara girebilecek başka öğrencileri mağdur ettiklerini de dikkate almıyorlar.

NAKİL UYGULAMASI NEDİR?

Nakiller döneminde tercihlerinizde dikkat edeceğiniz nokta okulların puanı olacak. İlk merkezi yerleştirmede okulların yüzdelik dilimlerine bakmıştık ama ama bundan sonra nakil tercihlerinizi yaparken okulların puanlarını dikkate alarak, tercih listenizi oluşturacaksınız.

İKİ KEZ NAKİL UYGULAMASI

İki kez nakil uygulaması olacak. İlk nakil uygulaması için başvurular 24-28 Temmuz tarihlerinde yapılacak ve sonuçları 31 Temmuz’da açıklanacak. Yine aynı gün okulların birinci nakil dönemi puanları ve boş kontenjanları açıklanacak ve aynı gün ikinci nakil uygulaması başlayacak. İkinci nakil için başvurular 4 Ağustos saat 17.00’ye kadar yapılacak. Sonuçları ise 7 Ağustos’ta açıklanacak.

HAKKINIZDAN VAZGEÇERSİNİZ

Bu uygulamaya yerleşen, yerleşemeyen, tercih yapmayan ve özel okullarda kayıtlı öğrenciler katılabilecek. Burada unutulmaması gereken nokta nakil uygulamasına katıldığınızda ve yerleştiğinizde daha önce yerleştiğiniz okuldaki hakkınızı kaybedersiniz. Kaydınız otomatik olarak nakille yerleştiğiniz okula geçer. Tekrar aynı okula dönmek istediğinizde ise nakillere katılmak ve tercih listesi yapmak zorundasınız.

NAKİLDE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Her nakil döneminde sınavla öğrenci alanlar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 tercih yapacaksınız. Eğer ilk merkezi yerleştirmede bir okula yerleştiyseniz sınavla ya da sınavsız yerel tercih yapmak zorunda değilsiniz.  Ancak yerel tercih yapmak isterseniz de kayıt alanı sınırlamanız bulunmuyor. Sadece okul türü sınırlaması söz konusu.

Ama yerleşemediyseniz o zaman yerel tercih yapma zorunluluğunuz var. Bu durumda ilk 2 okulu kendi kayıt alanızdan seçeceksiniz. Bu öğrenciler için yine bir okul türü sınırlaması var. 3 tercihin ancak 2’si aynı okul türündün olabilir. Öğrenciler, ayrıca isterlerse nakil dönemihde açık lise ya da mesleki eğitim merkezlerini tercih edebilirler.

NAKİL TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Tercih işleminizi e-okul sisteminden  veya herhangi bir ortaokul müdürlüklerinden yapılabilirsiniz. Yine tercih listenizi mutlaka bir okul müdürlüğüne onaylatmanız gerekiyor. Aksi halde tercihleriniz geçersiz olacak.  Nakil tercihlerinizde bir okulda boş kontenjan olmasa da listenize alabilirsiniz. Ayrıca puan şartı da nakil uygulamasında geçerli değil. Yani puanınınızın üstünde bir okulu da tercih edebilirsiniz. Ancak tüm listenizi de puanınızın üstündeki okullardan doldurmamanız gerekiyor.

YERLEŞEMEYEN AÇIK LİSEYE

Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına kaydedilecek. Ancak 8-16 Ağustos tarihlerinde il ve ilçelerdeki nakil komisyonlarına başvurup, kontenjanı uygun okullara da yerleştirilebilecekler.

TÜM YERLEŞTİRME VE KAYITLAR OTOMATİK

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin okullara kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.

ÖZEL OKULLARDA KAYITLAR BAŞLADI

LGS tercihlerinin son bulduğu 14 Temmuz’da özel okullarda da kayıtlar son bulmuştu. LGS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tekrar özel okullarda da kayıtlar başladı. Bu arada yabancı özel liselerde de birçok Türk özel lisesinde de kontenjanlar dolmuştu. Ancak bir özel okula kesin kayıtlı olan öğrenciler de nakil uygulamasına katılma hakkına sahipler. Bu yüzden tüm bu okulların sitelerini de yakından takip etmenizde fayda var. Aynı durum devlet liseleri için de geçerli. Bu süreçte devlet liselerinden de özel okullara geçişler olacağını unutmamanız gerekiyor.

24-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş