Arama sonuçları

Yeni bir liseye ve üniversite geçiş sistemi mi hazırlanıyor?

Yeni bir liseye ve üniversite geçiş sistemi mi hazırlanıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu yıldan itibaren ortak sınavların başlatılması gerekse okullara eklenen sosyal etkinlikler modülü gibi uygulamaları başlatması ‘Yeni bir lise ve üniversiteye geçiş sistemi mi kurgulanıyor?’ sorusunun sorulmasına neden olmuştu. Liseye Geçiş Sistemi'nden  (LGS) önce uygulanan TEOG’da da öğrenciler ortak yazılı sınavlara göre notlanıyor ve ardından da okul notlarının eklendiği bir sistemle öğrencinin liseye yerleşmek için puanı oluşuyordu. Ayrıca TÜBİTAK gibi kurumlarda dereceye giren yada spor, sanat gibi alanlarda başarılarını gösteren öğrencilerin okul notlarına da “ek puan” getiriliyordu. Bu etkinliklerin okul puanlarına yaklaşık yüzde 10 gibi bir etkisi oluyordu ki, bu etki de yerleştirmelerde büyük değişikliklere yol açıyordu.

TEOG döneminin mimarlarından biri ise şu anda Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapan Yusuf Tekin’di. Tekin o dönemde müsteşardı. Ancak öğrencilerin her dönem 6 dersten sınava girmesi eleştirilere neden olan diğer sistemler gibi TEOG da kaldırıldı. Bir başka değişiklik de üniversite sınavının değişmesi oldu.

TEOG VE EK PUAN

İşte ortak yazılı sınavlar, sosyal etkinlikler modülleri gibi uygulamalar tekrar TEOG modeli bir geçiş sisteminin gelebileceğine ilişkin yorumlarımıza neden olmuştu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katıldığı, TÜBİTAK "55. Lise Öğrencileri ve 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması Ödül Töreni"nde yaptığı konuşma önümüzde eğitimde yeni değişikliklerin olacağının da göstergesi oldu. TÜBİTAK etkinliğine dikkat çeken Tekin, bu tür etkinliklerin lise ve üniversiteye geçişte not ya da puan alarak katkı vermesi için hazırlık yapıldığını söyledi.

Tekin şöyle konuştu: “Öğrencilerimizi kendi kişisel gelişimleri ve kişisel hayattan beklentileri açısından gerek liselere gerek üniversitelere giriş sınavında veya okul başarılarında bu tür etkinliklerin kendilerine not ya da puan olarak katkı vermesini arzu ediyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ve TÜBİTAK Başkanımızla da bu konuda sürekli irtibat halindeyiz, konuşuyoruz. Bu başarılar sizin eğitim öğretim kademelerinin arasındaki geçişlerde size faydası olsun, okullardaki sınıf geçiş sürecine size faydası olsun diye bir çalışmanın içindeyiz."

SOSYAL ETKİNLİK MODÜLÜ

Bu yıl başlatılan sosyal etkinlikler modülüne de değinen Tekin, "Artık sizlerin sınıflarınızdaki başarılarınızın belirlenmesinde etkili olacak. Aynı şekilde öğretmen arkadaşlarımızın da bu tür projelere destekleri, bu tür projelerde yer almaları bakanlığımız açısından takdir edilecek. Onun da altyapısını oluşturmanın çabası içerisindeyiz. Onu da oluşturacağız” dedi.

Tüm bu açıklamalar ise bize önümüzdeki dönemde önce sosyal etkinliklerin, TÜBİTAK gibi kurumların projelerinde yer almanın “ek puan” olarak yansıtılacağı yeni bir liseye geçiş sistemi ile karşılacağımızı gösteriyor. Ardından da üniversiteye geçiş için yeni bir sistem de gündeme gelecektir, ancak bu sistem değişikliğini MEB’in değil, YÖK’ün yapması söz konusu olabilecek.  

Bu da Ziya Selçuk'un bakanlığı döneminde

31-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş