Arama sonuçları

Ortak sınavlarda TEOG modeli mi geliyor?

Ortak sınavlarda TEOG modeli mi geliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl ortaokul ve lise düzeyinde “ülke, il ve okul” genelinde olmak üzere 3 farklı ortak sınav uygulamasına başlıyor. Ortak sınavlarla ilgili yönetmelik değişikliği yapan ve önümüzdeki hafta da konuyla ilgili yönerge çıkaracak olan bakanlık, bir zamanlar liseye geçiş sınavı olarak kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’ne (TEOG) benzer sınav yapmayı mı planlıyor?

2013-2017 yılları arasında uygulanan TEOG’u kısaca hatırlayalım: Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil dersleri olmak üzere 8’nci sınıf öğrencileri 6 dersten birinci ve ikinci dönem sınavlara giriyor ve bu sınavın sonuçları ile okul notlarının eklenmesiyle oluşan yerleştirme puanına göre de liselere yerleşiyordu. Tıpkı LGS gibi TEOG sınavları da MEB tarafından hazırlanan sorularla gerçekleştiriliyordu. Bu arada sınavlara katılamayan öğrenciler için ortak sınavlarda olduğu gibi TEOG’da da “mazeret sınavları” yapılıyordu.  Yine TEOG’da olduğu gibi ortak sınavlarda da yanlış cevaplar etkili olmayacak.

TÜM ÜLKEDE AYNI GÜN VE SAATTE

MEB, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül’ün AA’ya yaptığı ortak sınavlarla ilgili açıklaması akla TEOG sınavlarını getirdi. Bülbül’ün açıklamalarına göre bakanlık belli kademelerde ve belli derslerde ülkedeki tüm öğrencilerin katılacağı sınavlar yapacak. Bu sınavlar bakanlığın belirlediği gün ve saatte olacak.

Sınavın soruları bakanlık tarafından hazırlanacak, değerlendirmeleri her ilde bulunan ölçme ve değerlendirme merkezlerince yapılacak.

HANGİ DERSLERDEN OLACAK?

Ancak tüm öğrencilerin katılacağı bu sınavların hangi derslerden olacağı henüz belli değil. Ama her dönem en azından bir sınavın bakanlık tarafından yapılması planlanıyor.

Soruların nasıl olacağına gelince ortak sınavlar ölçme değerlendirme ilkelerine göre ve kazanımları ölçen sorulardan oluşacak. Ama tekrar altını çizelim; soruları  öğrencilerin öğretmenleri değil, bakanlık merkezi olarak hazırlayacak. Sorular, okullara teslim edilecek ve okul tarafından yapılacak.

Peki sınav çoktan seçmeli mi açık uçlu mu olacak? Bülbül bu soruya “Ülke veya il veya ilçe genelinde yapılacak ortak yazılı sınavlarda da bu yıl olmasa bile sonraki dönemlerde açık uçlu soru kullanılmasını hedefliyoruz” yanıtını veriyor.

Ortak sınavlara katılamayan öğrenciler için TEOG’da olduğu gibi mazeret sınavları yapılacak.

İL VE İLÇE SINAVLARI

Peki bakanlığın ülke genelinde yapacağı ortak sınavların dışında il ve ilçelerde yapılacak sınavlar nasıl olacak? Bu sınavların nasıl olacağına da ilçe milli eğitim müdürleri kurulu tarafından karar verilecek. Sınav tarihleri de o ildeki okullara duyurulacak.

Bu ortak sınavlar ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütülecek ama uygulama okulda öğretmenler tarafından yapılacak.

OKUL ÖĞRETMENİ SORU HAZIRLAMAYACAK MI?

Yine Bülbül’ün açıklamalarına baktığımızda “Gelecekte tüm sınav yetkisi bakanlıkta mı toplanacak?” sorusu akla geliyor.  Bülbül, “İleriki dönemde okul geneli yapılacak ortak yazılı sınavlar için de soruları biz vereceğiz. Bunun için öğretmenlerimizin katılımıyla soru bankası oluşturma çalışmasını yapıyoruz. Öğretmenlerimiz bu sisteme girerek kendi yapacakları sınavların sorularını buradan alacaklar.”

SORU DAĞILIM TABLOSU ZORUNLU

Derslerden bir dönemde iki sınav yapılacağını ve bunun da takviminin belli olacağını belirten Bülbül, "Her sene başında zümre öğretmenler kurulunda, sınavların konu soru dağılım tablosu hazırlanacak. Bu, ilk defa yapılacak ve zorunlu hale gelecek. Böylece öğrenci ve öğretmenler, hangi konulardan soru sorulacağını önceden bilecekler" diyor.  

OKUL SINAVLARI NASIL OLACAK?

Okul sınavlarına gelince; şimdilik soruları öğretmenler hazırlayacak, -ancak daha sonra bu sınavların sorularını da bakanlıktan alacaklarlar- sorular açık uçlu ya da kısa cevaplı olacak. Çoktan seçmeli, doğru yanlış, eşleştirme gibi sorular olmayacak.

Şimdilik ortak sınavlarla ilgili bilgiler bunlar. Daha ayrıntılı bilgileri ise yönetmelik ile ilgili yönergenin gelecek hafta yayımlanmasından sonra öğreneceğiz.

 

15-09-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş