Arama sonuçları

Haydarpaşa Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden alıyor? AP programı başlıyor mu? Okul taşınıyor mu?

Haydarpaşa Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden alıyor? AP programı başlıyor mu? Okul taşınıyor mu?

İngilizce ve Almanca hazırlık sınıfı olan Haydarpaşa Lisesi öğrencilerini hangi yüzdelik dilimi ve puandan alıyor? Kaç öğrenci alacak? Yatılı okumak mümkün mü? Okul binası yıkılıyor mu? Tüm sorularımızı pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Haydarpaşa Lisesi Müdürü Vahdet Kemal Oral yanıtladı.

İşte sorular ve yanıtları: 

-İngilizce Hazırlık sınıfınız vardı, geçen sene de (2022-2023) Almanca Hazırlık sınıfı açtınız. Bu durum yüzdelik dilim ve puanlarınıza nasıl yansıdı?

Bu durum okulumuzun yüzdelik dilimine olumlu yansıdı. Almanca Hazırlık sınıfının ilk senesi olmasına rağmen, Haydarpaşa Lisesi’nin mevcut başarı seviyesi önemli bir referans ve güven kaynağı oldu. Bu güvenin sonucu olarak % 0,9 gibi iyi bir yüzdelik seviyeden Almanca Hazırlık Sınıfına öğrenci almış olduk. 

-Almanca Hazırlık sınıfının puanlarının daha yüksek olduğunu görüyoruz. Neden sizce?

Almanca Hazırlık Sınıfının puanın yüksek olmasını bir iki nedene bağlayabiliriz. 

Geçen yıl tek bir Almanca sınıfı açmış olmamız, vereceğimiz nitelikli eğitimin bir kanıtı olarak değerlendirildi. Bununla birlikte Almanca alt yapısının planlamalarını, mevcut öğrencilerimizin 2.dil derslerinde de uzun yıllardır Goethe Enstitüsü ile ortak yapıyoruz. Bu tecrübenin de Almanca Hazırlık sınıfının puanının yüksek olmasında etkili olduğunu düşünüyorum. 

NAKİLLERDE PUANLAR NE OLDU?

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından yapılan nakiller döneminde puanlarınız ne oldu?

Çok büyük değişiklik olmadı. Hatta aynı kaldı diyebiliriz. Geçmiş yıllarda da aynı durum söz konusuydu. Dolayısıyla Haydarpaşa Lisesi’nin nakil dönemlerinde puanı aşağı inmiyor diyebilirim. 

-2023-2023 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? (İng ve Alm)

Bu dönemde 30’ar kişiden 4 İngilizce Hazırlık Sınıfına toplam 120 öğrenci; 

2 Almanca Hazırlık sınıfına yine 30’ar kişiden toplam 60 öğrenci alacağız. Dolayısıyla İngilizce ve Almanca toplam 6 Hazırlık sınıfı açacağız. 

-Geçen yıla göre kontenjanda değişiklik oldu mu? 

Geçen yıla göre kontenjanda her iki dil gurubu için de 1’er sınıf artış yaptık. Bu doğrultuda Hazırlık sınıflarına 1 İngilizce sınıfı ile 1 Almanca sınıfı daha eklendi. Artık Haydarpaşa Lisesi üst seviye İngilizcenin yanı sıra aynı şekilde Almanca eğitim de veren bir kurum.

EN DÜŞÜK PUANLA GİREN ÖĞRENCİNİN YÜZDELİK DİLİMİ

-Geçen sene İngilizce ve Almanca hazırlık sınıflarına en düşük puanla giren öğrencilerin yüzdelik dilimi ve puanı nedir?

Almanca Hazırlık sınıfına en düşük %0.90 yüzdelik dilimle ve 472,047 puanla öğrenci aldık; İngilizce Hazırlık sınıfına ise en düşük  %0.93 yüzdelik dilimle 471,463 puanla öğrenci aldık. 

-Bu öğrencilerin hangi testte ne kadar yanlış-boşları var?

Haydarpaşa Lisesi’ni kazanan öğrencilerin yanlış sayısı genelde minimum seviyede oluyor. Yüzde 1’lik dilimin içinden öğrenci aldığımız için yanlış ve boş sayısı 3 ila 5 soru arasında değişiyor. Bu yanlışlar ortalama bir dağılım göstermese de, Türkiye genelindeki hatalı soru türlerine paralel şekilde Türkçe, Matematik veya Fen Bilimleri derslerinden 1 veya 2 şer hata şeklinde oluyor. 

HAZIRLIK SINIFI ZORUNLU MU?

-Hazırlık zorunlu mu? 

Evet. Hazırlık Sınıfı zorunludur. Şöyle ki Hazırlık Sınıfı atlamak için bir sınav yapılıyor bildiğiniz gibi. Bu sınavda öğrencinin İngilizce ve Türkçe sınavlarından 70 ve üzeri puan alması ama eş zamanlı olarak 9. Sınıfta boş kontenjan olması gerekiyor. Bu iki koşulun da olması halinde öğrenci Lise 1’e başlayabiliyor. İngilizce için şu an 2 kontenjanımız bulunuyor ama değişebilir elbette. Anne-baba tayinleri gibi durumlar oluyor. Ancak Almanca Hazırlık şu an için boş kontenjanımız bulunmuyor. Bu yıl Haydarpaşa Lisesi’nin Almanca bölümüne girecek tüm öğrenciler sorunlu olarak Hazırlık okumak durumundalar.  

-İkinci yabancı seçenekleri nedir? Haftada kaç saat İngilizce-Almanca ve ikinci yabancı dil alıyorlar ve bu durum diğer sınıflarda kaç saat olarak devam ediyor?

Okulumuzda İkinci yabancı dil seçenekleri, İngilizce Hazırlık okuyanlar için Almanca; Almanca Hazırlık okuyanlar için İngilizcedir. Hazırlık Sınıfları için temel bölüm dili olan İngilizce ve Almanca haftada 20 saat, ikinci dil ise 4 saattir. Takip eden sınıflarda ikinci yabancı dilin ders haftada 2 saat oluyor.  

-Yabancı dil eğitimiyle ilgili öğrencilerin sertifika alma olanağı var mı?

Bahçeşehir Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’yla bu alanda iş birliği içindeyiz. Bu kapsamda, yılsonunda üniversite öğrencilerine uygulanan İngilizce Yeterlilik Sınavı, okulumuz öğrencilerine de yapılıyor.  Öğrenciler bu sınavdaki başarı durumlarına göre sertifika alıyorlar. Almanca öğrenimi konusunda da uzun yıllardır Goethe Enstitüsü ile iş birliği içindeyiz. Öğrencilerimiz Kurum tarafından düzenlenen sınavlara katılıp, Almanca Yeterlilik Sertifikasını alıyor.

ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?

-Okulun öğretmen sayısı nedir? Yabancı öğretmen var mı?

Haydarpaşa Lisesi’nde toplam 58 öğretmen bulunuyor. Ekibimiz, aralarında eğitimlerini yurt dışında tamamlamış öğretmenlerin bulunduğu Türk eğitimcilerden oluşuyor.  

- Uluslararası değişim programları için de yürüttüğünüz çalışma vardı bununla ilgili de bilgi verebilir misiniz?

Kısaca AP diye anılan Advanced Placement programı okulumuzda bu yıl başlıyor ve öğrencilerimiz mevcut dersleriyle eş zamanlı olarak AP programına da katılabilecek.  Bildiğiniz gibi SAT testi, Amerikan üniversiteleri tarafından aday öğrencilerin akademik yeteneklerini değerlendirmek için kullanılan standartlaştırılmış bir giriş testidir. AP programı, SAT sınavını da hazırlayan College Board tarafından yürütülüyor. Bu program, henüz lise öğrencisiyken ileri düzey üniversite derslerini almayı gerektiren ve böylelikle üniversiteye başlamadan bazı derslerin kredisini tamamlamaya imkân sağlayan bir program. AP programıyla tüm öğrencilerimize bu alanda yetkinlik kazandırarak geleceklerine artı bir değer katmak üzere AP programını başlattık.

IB DİPLOMA PROGRAMI

Öte yandan IB programı ile ilgili de sorular geliyor. Bir noktayı özellikle vurgulamak istiyorum: Haydarpaşa Lisesi olarak yaptığımız her çalışmayı gerçekçi bir süreci, fiili kriterleri esas alarak yürütüyoruz. Kaliteyi ön planda tutarak, verime dönük çalışmalar yapıyoruz. Ölçme değerlendirmenin Türkçe olduğu bir sistemde, IB programı ile istenilen YKS başarısına ulaşılamayacağını düşünüyoruz. 

Öte yandan, IB programını isteyen öğrencilerimizin beklentisine şöyle yanıt veriyoruz: Kanada’da IB kazanımlarını sağlayan ve dünyada 5 lisenin kendileri tarafından kabul gördüğü bir okulla aramızda protokol var. IB programına katılmak isteyen öğrencimiz 1 ile 4 yıl arasında 6 fark derse çevrimiçi katılarak başarı sağlaması halinde IB diplomasını alabiliyor. 

ÖĞRENCİNİN TERCİHİ NE OLUYOR?

 -Öğrencilerin tercihi yurtdışı üniversite mi yoksa yurtiçi üniversite mi oluyor? 

Öğrencilerimiz genelde Türkiye’deki üniversiteleri tercih ediyor ve mezunlarımızın neredeyse tamamı ülkemizin önde gelen üniversitelerine yüksek puanlarla giriyorlar. Şüphesiz bu bizler için gurur kaynağıdır. Ancak az sayıda da olsa yurtdışında bulunan üniversitelere de okumak için giden öğrencilerimiz bulunuyor.

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranları nedir? En fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? 

Üniversiteye yerleşme oranımız %100. En çok mühendislik, tıp, diş hekimliği, hukuk tercih ediliyor. Mezun olan 175 öğrencimizden ilk 100’de 13 öğrenci; ilk 10 binde 92 öğrenci ve ilk 20 binde 153 öğrencimiz bulunuyor. 

YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Haydarpaşa Lisesi olarak uzun yıllardır düzenli olarak YKS kursu veriyoruz. Hem 11. Sınıf hem de 12. Sınıflara yönelik kurslarımız mevcut. Yoğun bir ders programı, deneme sınavları, etüt ve öğrenci takibiyle, öğrencilerimizi YKS’ye en iyi şekilde hazırlama çabasındayız. 

-Aynı zamanda okulunuz yatılı olması nedeniyle tercih ediliyor. Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir? Kılavuzda pansiyon erkek olarak görünüyor ama kız öğrenciler de yatılı olarak okuyabilir mi? 

Deprem güçlendirme süreci nedeniyle Haydarpaşa Eğitim Vakfınca okul bahçesinde 24 kişi kapasiteli geçici bir erkek öğrenci pansiyonu yapıldı. Bildiğiniz gibi Validebağ Korusu’na komşu bir yerleşkeyiz ve geniş bahçe alanımız buna imkân tanıdı. Kız öğrencilerimize ise, okulumuza oldukça yakın olan bir başka devlet okulunun kız pansiyonunda kalma imkanı sağlıyoruz. Yapısal düzenlemeler tamamlandığında daha fazla sayıda pansiyonlu öğrenci almayı hedefliyoruz.  

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor? 

Toplam 845 öğrencimiz bulunuyor. Kocaeli, Düzce, Sakarya, Edirne, Bingöl, Yalova, Hatay, Balıkesir gibi, ülkemizin farklı şehirlerinden gelen öğrencilerimiz var. 24 öğrencimiz kendi kampüsümüzdeki pansiyonda, 24 öğrencimiz ise yakın okulların pansiyonlarında kalıyor.  

-Talep fazla ama pansiyon kontenjanı yetersiz kaldığında ne oluyor?

Okulumuza zaten her yıl fazla talep geliyor. Bu sorunu yakınımızdaki okullardaki devlet liselerdeki kız ve erkek pansiyonlarını kullanarak çözüme kavuşturuyoruz.

OKUL TAŞINACAK MI?

-6 Şubat’tan sonra gündem okulların depreme dayanıklılğı oldu. Haydarpaşa Lisesi yıkılıp yeniden yapılacaktı. Ne oldu? Pansiyon binası ne olacak?

Bildiğiniz gibi Haydarpaşa Lisesi 1934 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan ülkemizin ilk ve öncü kurumlarından biri. O dönem Haydarpaşa’da -bugün Sağlık Bilimleri Üniversitesi olan yerleşkede- çok uzun yıllar eğitim öğretim veriliyor. Süreç içinde çeşitli nedenlerle okulumuz taşınarak bugün Validebağ Korusu’na komşu olan yine güzel bir yerleşim alanına geliyor.

Şunu açıklıkla söyleyebilirim; bulunduğumuz bina gerekli deprem güçlendirmeleri yapılmasına karşın yıllar içinde gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda yeterli olmamaya başladı. Bu konuda başka Haydarpaşa Lisesi Eğitim Vakfımız ve Haydarpaşa Lisesi Mezunlar Derneğimiz olmak üzere, ülkemizin en yetenekli öğrencilerine gerek fiziki gerek akademik olarak en iyisini sunma arayışı içinde olduk.

PROJE BAŞLIYOR

Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz yıl, İPKB İstanbul Proje Koordinasyon Birimi tarafından lisemizin tarihine ve niteliğine uygun olarak özel bir mimari proje hazırlandı ve nihayet proje titiz bir çalışma sürecinin ardından onaylandı. Netice olarak, Türkiye Yüzyılının Eğitimdeki en önemli yatırımlarından biri olacak Haydarpaşa Lisesi Projesine 1 Ağustosta başlıyoruz

Haydarpaşa Lisesi’nin 1934 yılında eğitim öğretime başladığı tarihi binanın mimarisine atıfta bulunan proje yine Validebağ korusuna komşu bu alan içinde hayata geçirilecek ve sadece 580 gün gibi kısa bir sürede tamamlanacaktır. Bu süre zarfında sabırla ve heyecanla projenin bitmesini bekleyeceğiz. 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde yeni binamızda eğitime başlayacağız.

NASIL BİR PROJE YAPILIYOR?

Kısaca projeden de söz etmek gerekirse, başta doğa ve çevrenin korunmasında büyük bir hassasiyetle sürecin yürütüldüğünü vurgulamak isterim. Okul yerleşkemiz içindeki tüm ağaçlar ilgili kurullarca tespit edilerek, yeni proje tümünün korunması koşuluyla alan içinde konumlandırıldı. Validebağ Korusu’nun ekolojisini aynı şekilde koruyacak, yer altı ve üstü planlama ve uygulamaların buna uygunluğunu kesin şekilde sağlayacak çok ayrıntılı çalışmalar yapılarak nihai hale getirildi. 

Öyle ki bazı ağaçlarımızın yerlerine göre, ön planlaması yapılan metrajları düşürüldü ve proje tümüyle doğanın korunması temelinde geliştirildi.

Mimari açıdan aslına atıfla yeniden inşa edilecek olan Haydarpaşa Lisesinde öğrencilerimiz bir üniversite yerleşkesinde bulunan hemen tüm imkânlara sahip olacak. Proje hakkında okulumuzu ziyaret edecek öğrenciler ve velilerimizi bilgilendirmek amacıyla bekliyor olacağım.

HAFİZE ÖZAL ORTAOKULU’NA GEÇİCİ GEÇİŞ 

Bu süre zarfında ise mevcut öğrencilerimiz okulumuzun karşısındaki Hafize Özal Ortaokulu’nda geçici olarak eğitim görecek olup, ulaşım konusunda herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Üsküdar ve Kadıköy Belediyesine ait kültür merkezlerinde söyleşi ve sosyal etkinliklere eskisinden daha güçlü devam edeceğiz. Herhangi bir aksama olmayacaktır. Herkesi şaşırtacak dolu dolu etkinlik ve projelerimiz var, İzlemeye doyamayacaksınız. Öyle ki, okul içi faaliyetlerde İstanbul’un bir numarası olacağız ve puanı yettiği halde bizi tercih etmeyenler pişman olacaklar. STEM-A Merkezi kodlama sınıf faaliyetleri Bahçeşehir Nakkaştepe Fen Teknoloji Lisesi ile ortak sürdüreceğiz.

Ayrıca okulumuzun mevcut öğretmen kadrosu değişmeyecektir.

Seneye Mezuniyet Törenimiz tarihi binada 90. Yıl şanına ve ruhuna uygun olarak gerçekleştirilecektir.

04-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş