Arama sonuçları

İlk Fırsat üniversiteden yeni mezuna iş kapısı açıyor

İlk Fırsat üniversiteden yeni mezuna iş kapısı açıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ağustos ayına ilişkin işgücü istatistiklerine göre 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı 19.9. Eğitimli gençler arasında işsizlik giderek yükseliyor. Üniversiteden mezun olup iş aramaya başlayan gençlerin önündeki en büyük engeli ise "iş tecrübelerinin" olmaması oluşturuyor.

İşte gençlerin işverenlerin deneyim ve referans beklentilerini önlerine bir engel olarak koymasını engellemek için yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi var. Bu projenin yaratıcısı ise Esas Grubu'nun yaşama geçirdiği Esas Sosyal'in "İlk Fırsat" programı. 

Esas Sosyal Kurucular Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı ve İlk Fırsat Programı'nın ilk istihdam edilen 3 genci ile buluştuk ve önümüzdeki ocak ayında bir yılını dolduracak programı konuştuk.  

EN BÜYÜK SORUNLARI DENEYİM 

Kamışlı Esas Sosyal'i "diplomalı işsiz" olarak nitelendirilen üniversite mezunu gençlerin mezuniyetten sonra işe geçiş süreçlerinde yaşadıkları zorluklar konusunda farkındalıkyaratmak ve çözüm modelleri yaratmak için kurduklarını anlatıyor. 

Üniversite mezunları arasında işsizlik oranlarının yüzde 28.3'e ulaştığına değinen Kamışlı, İlk Fırsat programını şöyle anlatıyor: 

FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ YAŞIYORLAR

"Kapsamlı araştırmalar yapıldı, alanı ve ihtiyaçlar incelendi.  Üniversiteden yeni mezun gençlerin karşısına çıkan en önemli sorun iş deneyimlerinin olmaması. Bir de çok tanınan üniversitelerin dışındaki yükseköğretim kurumları mezunları  üniversitelerinin tanınmaması yüzünden fırsat eşitsizliği ile karşılaşıyor. İş tecrübeleri olmayan bu çocukların bir networkleri de yok. O zaman biz onlara iş deneyimi kazandırmak için istihdam yaratmaya karar verdik. Türkiye'nin önde gelen 9 sivil toplum örgütü partnerimiz oldu. Bu örgütlere 'Eğer bütçeniz olsa hangi alanlarda istihdam yaratırsınız?' diye sorduk. İhtiyaç duydukları pozisyonları çıkardılar. Sonra Anadolu'dan 11 üniversite belirledik.  Bu üniversitelerin yeni mezunları için 'Bu alanlarda bu niteliklere uygun iş var. Bunlara başvurun' dedik.  Onların bir yıllık maaşlarını STK'lar için biz karşılıyoruz. Bu gençler bir yıl iş deneyimi ediniyor. Ayrıca bu süre içerisinde kişisel gelişimleri için de mentorluk dahil programlar yapıyoruz, onları iş dünyasının ve akademinin ünlü isimleri ile buluşturuyoruz, konferanslara yolluyoruz. Yıl sonuna kadar bu gençler 180 saat eğitim ve etkinlik yapmış oluyor. İlk programa 15 genç katıldı, hepsi 9 sivil toplum kuruluşunda şu anda çalışıyor ve çoğu aynı kurumdan iş teklifi aldı. Böylece bu gençlere hem iş deneyimi sunuyoruz, hayata ve iş dünyasına ilişkin kişisel gelişim sağlıyoruz, çalışma hayatının becerilerini edinmelerini sağlıyoruz, deneyim ve referans eksikliklerine de çözüm modeli oluşturuyoruz."

İLK YIL 15 GENÇ İSTİHDAM EDİLDİ

Kamışlı'nın da vurguladığı gibi İlk Fırsat Programı geçtiğimiz ocak ayında 9'u kadın, 6'sı erkek 15 gencin 9 STK'da satın almadan muhasebeye, iletişimden bilgi işleme kadar değişik departmanlarda işe yerleştirilmesiyle başladı. Kamışlı ile toplantımıza bu gençlerden 3'ü de katıldı. 

İşte onların programla ilgili anlattıkları: 

Mustafa Erik (Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İşletme bölümü mezunu) TEGV, Ateş Böceği Birimi Yöneticisi olarak çalışıyorum. Öğrencilik yıllarımda da vakfın gönüllüsüydüm. Üniversiteden mezun olduktan sonra evime Batman'a döndüm. İş bulmak büyük sorun ama daha büyük sorun ise iş tecrübesi. Şirketler tecrübe ve referans istiyor. Bu programla bu eksikliğimizi gideriyoruz. Ayrıca kişisel gelişim programlarına katılıyoruz. Bir yıllık böyle bir deneyim biz gençler için çok önemli. Ayrıca daha bir yılımı tamamlamadan vakıftan iş teklifi de aldım,  programdan sonra profesyonel olarak da çalışacağım. 

Gül Aydın (Kababük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu) DarüşşafakaCemiyeti'nde satın alma uzman yardımcısı olarak işe başladım. Yeni mezunum ve hepimizin en büyük sorunu iş tecrübemizin olmaması. Bu program ile bu deneyimi kazanırken, aynı zamanda kişisel gelişimimiz için de eğitim alıyoruz. 

Kübra Özdemir: (Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu) Yeni mezunuz ama işveren tecrübe istiyor. Oysa birinin işe almasıyla tecrübemiz olabilir. DarüşşafakaCemiyeti'nde proje yönetimi uzman yardımcısı olarak çalışmaya başladım. Asla başka koşullarda katılamayacağım panellere, konferanslara, mentorlara bu program sayesinde katılıyorum. Güçlü ve zayıf yanlarımı öğrendim. 

İLK FIRSAT'TA HANGİ ÜNİVERSİTELER VE STK'LAR VAR?

Üniversiteler: Pamukkale, Karabük, Uludağ, Yüzüncü Yıl, Sakarya, Balıkesir, Kocaeli, Trakya, Gümüşhane, Çukurova, Selçuk.

STK’lar: Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Türk Eğitim Vakfı (TEV), İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV), Darüşşafaka Cemiyeti, TEMA Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Hayata Destek Derneği, Genç Hayat Vakfı ve AYDER Düşler Akademisi Derneği. 

 

16-11-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş