Arama sonuçları

Okul servisleri güvenliği ile ilgili ne yapılacak?

Okul servisleri güvenliği ile ilgili ne yapılacak?

Okul servisleri güvenliği ile ilgili ne yapılacak? Okul servisleri için üç bakanlık devrede.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile İçişleri bakanlıkları, okullara hizmet veren servislere ilişkin yönetmeliği, mevcut yasal düzenlemeler doğrultusunda yeniden ele alacak. Bu kapsamda, yönetmelikteki aksayan hususların giderilmesi için çalışma başlatıldı.

OKUL SERVİSLERİ İLE İLGİLİ NE YAPILACAK?

Bu kapsamda, okul servislerindeki güvenlik tedbirleri artırılacak. Okul servislerine ilişkin denetim kıstasları ve yaptırımlar yeniden gözden geçirilecek. Çalışmaların ardından okulların servis hizmeti almasıyla ilgili tartışmalı durumlar ortadan kaldırılacak.

ÖĞRENCİLERİN İYİ ŞARTLARDA OKULA GİTMESİ İÇİN

Bu arada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, okul servislerinin teknik şartları taşıması ile veli, öğrenci ve servis şoförlerinin mağdur olmaması için İçişleri, Milli Eğitim ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarının teknik ekiplerinin çalışma yürüttüklerini hatırlattı. Bakan Arslan, "Geleceğimizin teminatı öğrencilerimizin daha iyi şartlarda okullarına gidip gelebilmesi için yapılan çalışma, 1 hafta daha devam edecek." dedi.

Hem okul servisleri hem de diğer alanlarda çalışan servislere ilişkin yönetmeliği Bakanlık olarak çıkardıklarını ifade eden Arslan, Servis Taşıma Yönetmeliği çerçevesinde bunların nasıl hareket etmesi gerektiğinin belli olduğunu söyledi. Arslan, özellikle son günlerde gündeme gelen okul servislerinin teknik şartları taşıması ile veli, öğrenci ve servis şoförlerinin mağdur olmaması için bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Arslan 3 bakanlık tarafından yürütülen çalışmanın amacının servis taşımacılığının çok daha iyi ve konforlu hale getirilmesi olduğuna dikkati çekti. Arslan, öğrencilerin, insanların ve velilerin mağdur edilmemesinin yanında kolluk kuvvetlerinin gerekli denetimleri yaparken hangi kuralları ve belgeleri arayacakların belirlenmesi için yoğun bir çalışma yaptıklarını anlattı. Arslan, en iyi uygulamada hangi bakanlığa ne görev düşerse onu yapacaklarına işaret ederek, "Ama önemli olan görevlerin birbirini tamamlıyor olması. Bir eksiklik, bir boşluk kalmaması, sahada uygulamada en iyi sonucu almamız." ifadelerini kullandı.

OKUL SERVİSİ KİMİN SORUMLULUĞUNDA?

Milli Eğitim Bakanlığı okullardaki servis hizmetinden, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı okul servislerinin niteliklerinden, İçişleri Bakanlığı da konuya ilişkin aksaklıkların denetlenmesi konusunda sorumluluk üstleniyor. Okul aile birlikleri servislere karar verebiliyor ya da veliler biraraya gelerek servis tutabiliyor. 

OKUL SERVİSLERİ SOFÖRLÜĞÜ İÇİN YETERLİLİK BELGESİ 

Bu arada Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile çözüm için servis şoförlüğü için mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması konusunda görüş birliğine varıldığını açıklamıştı. 

OKUL SERVİSİ SORUNU ALPEREN İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Okul servisleri sorunu geçtiğimiz ay İzmir'in Çiğli İlçesi’nde 3 yaşındaki Alperen Sakin'in  servis aracında unutularak hayatını kaybetmesi üzerine gündeme gelmiş, geçtiğimiz günlerde de bir çocuk daha serviste unutulmuştu. 

ÇOCUK TACİZCİSİ DE VAR KAÇAK GÖÇMEN TAŞIYAN DA 

Okullar açılırken Türkiye’nin gündemine giren okul servisleri ile ilgili ortaya çıkan gerçekler ise “Çocuklarımız kimlere emanet?” sorularını gündeme getiriyor. Geçtiğimiz haftalarda da Ümraniye’de bir okula servis yapacak araçların belirlenmesi için yapılan toplantıda silahlar konuşmuş, öldürülen ve yaralananlar olmuştu. Üstelik bunlardan bazılarının kasten yaralamadan, uyuşturucudan hatta çocuk tacizciliğinden bile sabıkaları olduğu anlaşılmıştı. 

İÇLERİ BAKANLIĞI SORUŞTURMA YAPACAK

Bu olaylar üzerine de İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine yazı yazarak, okul servis ihalesi alan firmaların güvenlik soruşturmasından geçirilmesini istedi. 

İSTANBUL’DA YÜZDE 30’U KAÇAK 

2.6 milyon öğrenci ile 5 binden fazla okulun bulunduğu İstanbul’daki 25 bin okul servisinin yüzde 30’unun yani 8 bininin kaçak olduğu ifade edilmişti. Üstelik 25 bin okul servisi içinde özel kreşler de bulunmuyor. Hostessiz servisler ortada cirit atıyor. Bazı servis çalışanlarının da çocuk tacizcisi oldukları biliniyor. 

OKUL SERVİSİ NE ZAMAN DENETLENİYOR?

Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) ise belirlediği fiyatların üzerinde taşımacılık yapıldığını belirlerse o zaman denetime takılıyorlar. Onun dışında da araçlara ya da şoförlere bir kontrol yok. 

OKUL SERVİSLERİ ZAMMI NE OLMUŞTU?

Bu arada 2017-2018 öğretim yılı okul servisleri ücretleri de geçtiğimiz günlerde belirlenmişti. En fazla zam yapan il ise yüzde 18 oranı ile İzmir olmuş, İstanbul'da oran yüzde 12.7 olarak belirlenmişti. Geçen yıl aylık 175 lira olan 0-1 kilometrelerdeki servis ücreti bu yıl 190 liraya çıkarıldı. 23-25 kilometre uzaklıkta bir okul için aileler 475 TL ödeyecek. İstanbul'da 25 kilometreyi aşan her kilometre için 4.07 TL ödenecek. Bu zam oranı Ankara’da yüzde 11 olmuştu.

15-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş