Arama sonuçları

Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

Samiha Ayverdi Anadolu Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?

İngilizce ve Almanca hazırlık sınıfları olan Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?  Hazırlık sınıfı açılması punlarını nasıl etkiledi? 2023-2024 eğitim öğretim yılı için kaç öğrenci alacak?  pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Sâmiha Ayverdi Anadolu Lisesi Müdürü  Emine Seval Yardım sorularımızı yanıtladı. 

İşte sorular ve yanıtları:

16 yılın ardından önceki yıl İngilizce hazırlık sınıfı açıldı. Bu yüzdelik dilim ve puanlarınızı nasıl etkiledi?

Okulumuz İstanbul’un ilk Anadolu liselerinden biri. 1991 yılında başladığı eğitim hayatında 2004 yılına kadar ortaokulu da içine alan 7 yıl devam eden Hazırlık sınıfı olan Anadolu lisesi olarak devam etti. Bu nedenle okul geleneğimizde “hazırlık sınıfı” eğitimi zaten mevcuttu. 2020 yılından itibaren Okulumuzda 1. Yabancı dil olarak hem İngilizce hem de Almanca okutulmaktadır. Geçen yıl  yüzdelik dilim İngilizce 1,53-4,03; Almanca 2,55-4,55 şeklinde idi. 

KONTENJAN NE OLDU?

Bu yıl hazırlık sınıfına kaç öğrenci alacaksınız? Geçen sene kaç öğrenciydi, değişiklik oldu mu?

Kontenjanda geçen yıla göre herhangi bir değişiklik yok. 90 İngilizce, 90 Almanca olmak üzere toplam 180 öğrenci alacağız. 

Hazırlık sınıfını atlamak mümkün mü, sınıf öğrencilerin seviyelerine göre mi oluşturuluyor?

Hazırlık sınıfı atlama durumu yönetmelik ile belirlenen esaslara göre elbette yapılır. Türkçe ve 1. Yabancı dilden yapılacak yeterlilik sınavından 70 ve üzeri alan öğrenciler Hazırlık sınıfını atlayabilirler. 

Ancak bizler “akran ve ortam öğrenmesinin özellikle dil eğitimi verilen okullarda önemini süreç içinde de deneyimlediğimiz için öğrencilerimizin hazırlık sınıfını okumasını öneriyoruz. 

Ayrıca İngilizce için bir seviye tesbit sınavı yapıyoruz.  Bunu velilerimize duyuracağız. 

DİL EĞİTİMİ NASIL?

Haftada kaç saat dil dersi olacak? İkinci dil ve saatleri nedir?

24 saat olacak. 1. Yabancı dil: 20 saat, 2. Yabancı dil: 4 saat şeklindedir. Bu çerçevede okulumuzda hazırlık sınıfı açılmadan önce de bugüne kadar öğrenci değişim programları, konuşma kulüpleri, e-twinning projeleri, dilfest etkinlikleri, tiyatro oyunları, dil sınıfları,  İngilizce ve Almanca dergilerimiz, yarışmalarımız ile öğrencilerin dili kullanma ortamlarını artırma yönünde aktif çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalar hazırlık sınıflarının açılması ile daha da artttı ve öğrencilerimizin öğrendikleri dili hayatın içinde yaşayarak kullanmaları yönündeki bu tip çalışmalar devam ediyor. Bunlara ek olarak öğrencilerimizin akademik ve bilimsel anlamda makaleler, bildiriler, edebi eserler okuma yazma becerilerini artıracak projeler yürütüyoruz.

EN DÜŞÜK PUANLI ÖĞRENCİNİN YÜZDELİK DİLİMİ

Geçen sene son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? 

Geçen yıl İngilizce sınıflarına 4,00-4,03 yüzdelik dilimle son  yerleşen 3 öğrencimiz oldu. Son öğrencinin puanı 439,651 idi. Almanca sınıflarına son yerleşen 4,55 yüzdelik dilimdeki öğrencinin puanı 435,384 idi. 

Nakiller döneminde puanlar ne oldu?

Nakiller döneminde puan tablosunda büyük hareketlenmeler olmuyor. 

Bu yıl yüzdelik dilim beklentiniz nedir?

Genel olarak bir yükselme bekliyoruz. Tam puan yapan öğrenci sayılarına ve belirli bir aralıkta görülen yığılmaya bakılacak olursa genel anlamda bu sene puanlarda yükselme beklentisi bulunmaktadır. Ancak diğer taraftan özel okula gidecek öğrenci sayısı yerleşme dağılımını etkiler diye bir öngörüde bulunulabilir. Bu bağlamda özellikle hazırlık olan okullara velilerin ve öğrencilerin ciddi talepleri var. Bu da hazırlık olan okulları daha çok öğrencinin tercih listelerinde üst sıralara yazacağını gösteriyor. Bu noktada da sıralaması daha üstte olan öğrenciler kendiliğinden hazırlıklı okullara yerleşmiş olacaklar.

ULUSLARARASI PROGRAMLAR OLACAK MI?

Hazırlık sınıfı açılan liselerde bir beklenti oluşuyor. Sonraki adım olarak uluslararası programlar oluyor, var mı böyle bir hazırlığınız?

Planladığımız ve altyapısını oluşturduğumuz Uluslararası Programlarımızı 2023-2024 Eğitim-öğretim Yılında hayata geçireceğiz. Bu kapsamda ilk olarak 2023/Mart ayında okulumuzda ELTIS sınavı gerçekleştirildi. Bu sınav ile öğrencilerimizin  yeterlilikleri ölçülmüş ve programa hazırbulunuşlukları sağlandı. 

Öğrencilerimizin dünya vatandaşı olma, bunun gerektirdiği becerileri edinmeleri yolunda 14-16 yaş aralığındaki lise öğrencilerine yönelik en popüler uluslararası programlardan olan Cambridge IGCSE ise bu yıl başlayacak.  Bu yıl İngilizce hazırlık sınıflarımızdan 9. Sınıfa geçecek olan öğrencilerimizi kapsayacak şekilde planlanan programının kabul sınavını Haziran başında gerçekleştirdik. Öğrenci kabul sınavında gereken puan baremini geçen öğrencilerimizle programı yürüteceğiz. 

Yine  AP programı,  her sınıf grubundan öğrencilerin katılımı ile  Ekim ayında uygulanmaya başlayacaktır. Öğrencilerimizi çağın değerlerini yakalaya yöneltecek, sadece eğitim değil devamında getireceği mesleki kariyerini destekleyecek her türlü alanda çalışmalarımıza özenle devam ediyoruz.

ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? 

Okulumuzda 56 öğretmenden oluşan deneyimli bir kadromuz var. Biliyorsunuz proje okulları yönetici atama ve tayin sürecinde oluşabilecek değişiklikleri de göz önünde bulunduruyoruz. Yeni oluşan durumda gerekli çalışmaları yaptık, mevcut deneyimli ve dinamik kadromuzla yine akademik süreci yürüteceğiz. 

Almanca ve İngilizce zümremiz öğrenciye deneyimle öğrenmeyi kazandırmaya çalışan, alanında başarılı öğretmen kadrosundan oluşmakta. Aynı zmanda onlarla işbirliği içinde çalışan ve öğrencilerimizin dil öğrenme süreçlerine katkıda bulunan, özellikle konuşma becerilerini artıracak yabancı öğretmenlerimiz de  mevcut.

Okulda yatılı okuma imkanı bulunuyor mu? 

Pansiyonumuz yok. 

Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? İstanbul dışından öğrenciniz var mı?

Öğrencilerimiz İstanbul’da ikamet ediyor. Toplam 772  öğrencimiz var.

Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Özel bir burs sistemimiz yok. Ancak gerek okul-aile birliğimiz, gerek mezunlar derneğimiz, gerekse sosyal yardımlaşma ve dayanışma kulübümüz ile öğrencilerimize eğitim desteği vermekteyiz. Ayrıca mezun takip sitemi içinde bu öğrencilerimizin üniversite dönemlerini de takip etmekteyiz.

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Okulumuzda ana dağılım mühendislik, tıp fakültesi ve sağlık bilimleri ve hukuk dallarınadır. Geçmiş yıllarda tıp fakültesi daha çok tercih edilirken son yıllarda  mühendislik fakültelerinin tercih oranının arttığı görülmekte. Özellikle İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, öğrencilerimizin tercihlerde öncelediği üniversitelerdir.

YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

2022-2023 eğitim-öğretim yılında 11 ve 12. Sınıflarımız için TYT-AYT hazırlık kursları ve deneme programı oluşturduk. Oldukça verimli bir yıl geçirdiğimiz bu kurs dönemi sonunda kursa devam eden öğrencilerimizin netlerinin başlangıç düzeylerinden oldukça iyi durumda olduğunu gözlemledik. 2024 yılı için deneyimli öğretmenlerimiz ve öğrenci takip sistemi ile çalışmalarımızı sürdürmeyi planlamaktayız.

Okulun servis ve yemek olanakları nedir?

Okulumuzun Avrupa yakasında farklı noktalara servis hizmeti vardır. Servis sayısı ve güzergahları her yıl servis talepleri doğrultusunda yeniden şekillendirilmekte ve duyurulmaktadır. Okulumuzda yemekhane yoktur, öğrencilerin yemek ve beslenme ihtiyaçları okul kantini ile giderilmektedir.

OKUL BİNASININ DEPREME DAYANIKLILIĞI

En sık sorulan sorulardan birisi okul binalarının depreme dayanıklılığı oluyor? Sizde durum nedir? 

Vatan caddesinde uzun yıllar bize yuva olan okulumuzdan sonra 2017 yılında Zeytinburnu’ndaki binamıza geçmiş bulunmaktayız. 2019 Kasım ayında meydana gelen ve pek çok eğitim kurumunun yeniden yapılmasına yol açan  5.8 lik İstanbul depreminde okulumuz herhangi bir  zarar görmemiştir. Ülkemiz ne yazık ki bir deprem ülkesidir, hiç beklenmedik anda gerçekleşebilecek depremler için gerekli tedbirleri almaktayız. İstanbul Depremi, Asrın Felaketi gibi acıları tüm ülkemiz adına bir daha yaşanmamasını ümit ediyoruz.

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuzun vizyonu akademik başarı, kültürel birikimdir. Dolayısıyla okulumuzda çok etkin bir sosyal yaşam bulunmaktadır Temel hedeflerimiz içinde öğrencilerimizin kendilerini birey olarak tanımalarını, yeteneklerini keşfetmeleri bizim için önemlidir. Bu yönde kulüp çalışmaları, sosyal etkinlikler, toplum hizmeti çalışmaları, ulusal ve uluslararası projeler etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Okulumuzda 20’yi aşkın kulüp ile sosyal ve etkin bir kültür ortamı bulunmaktadır. Ayrıca projeler, yarışmalar, değişim programları, etkin müzik ve spor çalışmaları yapılmaktadır. Müzik ve spor konusuna özel bir önem vermekteyiz.  Bu yöndeki çalışmalarımızı okulumuzun sosyal medya hesaplarını takip ederek daha açık bir şekilde görebilirsiniz.

05-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş