Arama sonuçları

Yurtdışında üniversite okumayı düşünenler nelere dikkat etmeli?

Yurtdışında üniversite okumayı düşünenler nelere dikkat etmeli?

Her yıl binlerce genç üniversite eğitimi için yurtdışını tercih ediyor. Ancak yurtdışında okumayı düşünen öğrencilerin unutmaması gereken noktalardan birisi de denklik oluyor. Mezuniyetten sonra diplomanın Türkiye’de geçerli olabilmesi için YÖK’ten denklik almak gerekiyor. Bu nedenle de YÖK’ün koyduğu kriterler önem taşıyor.

 

YÖK, öncelikle denklik için 5 sıralama kuruluşunun her yıl yayımladığı listesine bakıyor ve seçtiğiniz üniversitenin bu kuruluşların ilk bin listesi içinde yer almasını istiyor. YÖK’ün kabul ettiği sıralama kuruluşları ise şöyle:

 

Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), University Ranking by Academic Performance (URAP), CWTS Leiden Ranking.

KILAVUZDA YURTDIŞI ÜNİVERSİTE UYARISI VAR

YKS tercih kılavuzunda da yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilere yönelik uyarılar ve bilgiler var. Buna göre yurtdışında eğitim almak istiyorsanız ve aldığınız eğitimin denkliği ile ilgili tüm bilgiler için YÖK sitesini takip etmelisiniz.

Yurtdışında öğrenim görülecek yükseköğretim kurumu ve ilgili programın, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve akademik derece vermeye yetkili olduğunun kabul edilmiş olması gerekiyor. Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görecek bütün öğrencilerin, eğitimlerine başlamadan önce ilgili ülkedeki dış temsilciliklerde Eğitim Müşavirliği ya da Eğitim Ataşeliğinde “özel öğrenci dosyası” açtırmaları ve yükseköğrenimleri süresince öğrenci kayıtlarını güncel tutmaları gerekiyor.

YATAY GEÇİŞ HAKKI VAR MI?

Peki yurtdışında bir üniversiteye kayıt olduğunuz, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilir misiniz?

2021-2022 eğitim öğretim döneminde yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran TC uyruklu öğrencilerin yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmeleri, “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerinin yanı sıra, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen aşağıdaki şartları karşılamaları halinde mümkün oluyor.

YATAY GEÇİY İÇİN İLK 400

YÖK, YKS kılavuzunda da yer verdiği şartları şöyle sıralıyor:

2021-2022 eğitim-öğretim döneminde yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin:

1) Ülkemizdeki başarı sıralaması şartı aranan bir programa yatay geçiş yapılabilmesi için;

a) Öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulu’nca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk 400’lük dilim içerisinde yer alması ve yukarıda adı verilen Yönetmeliğin dönem/sınıf ve başarı şartlarını taşıması.

b) İlk 400’lük dilim dışında kalan bir üniversitede kayıtlı olunması halinde;

1) Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların, her halükarda merkezi yerleştirme sınavına girmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarı sıralaması şartını sağlamış olması.

HANGİ PROGRAMLARDA BAŞARI SIRASI ARANIYOR?

2021 YKS için başarı sırası olan programlar ve istenen başarı sıraları şöyle:

BAŞARI SIRASI BARAJLARI NEDİR?

Hukuk: EA puan türünde en düşük 125 bininci

Tıp: SAY puan türünde en düşük 50 bininci

Mühendislik: SAY puan türünde en düşük 300 bininci

Mimarlık: SAY puan türünde en düşük 250 bininci

Diş hekimliği: SAY puan türünde en düşük 80 bininci

Eczacılık: SAY puan türünde en düşük 100 bininci

Öğretmenlik: İlgili puan türünde en düşük 300 bininci

2) Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurtdışında tamamlayanların, kayıt oldukları diploma programının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması.

c) Başarı sırası aranmayan programlar için öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk 400’lük dilim içerisinde yer alması. Veya 2021-YKS’ye girmesi ve geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, yurt içindeki diğer üniversitelerin eşdeğer diploma programlarının en düşük taban puanına eşit veya yüksek olması.

ÖZEL YETENEK İSTEYEN PROGRAMLAR

c) Özel yetenek programlarına yatay geçiş başvurularında 2021-YKS’de özel yetenek programları için ilan edilen en düşük merkezi sınav puanını sağlaması gerekmektedir. Özel yetenek programları yatay geçiş başvuruları değerlendirilirken, üniversiteler özel yetenek sınavı yapabilecektir.

2) 2021-2022 eğitim öğretim döneminde ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından aldıkları ön lisans eğitimlerini saydırarak yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kayıt olacak ve sonrasında yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak öğrencilerin de 1. maddede yer alan şartları sağlaması gerekmektedir.

 3) 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt olanlar için bu duyuruda 1/a maddesinde yer alan yatay geçiş için kabul edilecek sıralama kuruluşları Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking'dır.

LİSEYİ YURTDIŞINDA TAMAMLADIYSANIZ

 4) TC uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını yurtdışında tamamlayarak yükseköğretime başlayan öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerde yukarıdaki şartlar aranmaz.

5) Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından KKTC’de bulunan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak T.C. uyruklu öğrencilerin de yukarıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir.

 6) 2021-2022 eğitim öğretim döneminden önce yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerin, yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış olduğu yıldaki ÖSYS/YKS Kılavuzlarında yer alan şartları sağlamaları gerekmektedir

20-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş