Arama sonuçları

2019 DGS: Tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

2019 DGS: Tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

2019 DGS: Tercihlerinizi nasıl yapacaksınız? Ön lisans mezunlarının lisans programlarına devam etmek için girdikleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçlarına göre tercihler başladı. Tercihler 21-28 Ağustos tarihleri arasında yapılacak

Adaylar tercihlerini ÖSYM sitesi üzerinden yapacak. 2019-DGS Başvuru Kılavuzu’nda yer alan ilke ve kurallar yerleştirme işlemlerinde kullanılacak. Adayların tercihlerini yaparken özel koşulları da dikkate almaları gerekiyor.

2019 DGS: TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ?

Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de yer alıyor. Tablo-2 üç bölümden oluşuyor. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin tüm bölümlerinin dikkatlice incelenmesi gerekiyor.

AÇIK ÖĞRETİM OLSA BİLE LİSTENİZE YAZACAKSINIZ

Açık öğretim lisans programlarına yerleştirme yapılabilmesi için bu programların da tercih listesinde yer alması zorunlu. Adayların, tercihlerini sadece bu tablolarda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo1’deki lisans programlarından yapmaları gerek. Tablo-2’nin bölümlerinde mezun olunacak/olunan ön lisans alanı bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecek. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersizdir. 

TERCİH SÜRESİ İÇİNDE DEĞİŞİKLİK YAPABİLİRSİNİZ?

 

Tercih süresi içinde tercihlerde değişiklik yapılabilecektir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklar. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere işlem yapılmayacak.

 

30 TERCİH HAKKI VAR

Adayların tercih için 30 programı listelerine alma hakları var. Bu tercihlerin tümünün doldurulması zorunlu değil. Okumak istemediğiniz alanları tercih listenize almayın.

 

TERCİH SIRASI ÖNEMLİ Mİ?

ÖSYM, 2019 DGS tercih kılavuzunda yerleştirme işleminin nasıl yapılacağını da anlatıyor. Buna göre yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanıyor. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yol.

İSTEK SIRANIZA GÖRE YAZMALISINIZ

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacak. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecek. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değil.

TERCİHLERİNİZ ALINMIŞTIR YAZISINI GÖRÜN

ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemi yapılmalı ve tercih işlemi ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalı. Tercihlerin ÖSYM’ye ulaştığından emin olunması için ekranda “2019-DGS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesi mutlaka görülmeli.  Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalı.

YERLEŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILACAK?

Yerleştirme işlemi, adayların 2019-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacak. Programlara yerleştirme işleminde puan en önemli rolü oynamakta.

Örneğin T programını, aday A birinci tercihinde, aday B dördüncü tercihinde göstermiş olsun. Aday B’nin puanı aday A’dan yüksekse ve aday B ilk üç tercihine puanı yetmediği için yerleştirilmemiş ise T programına puanı daha yüksek olduğu için aday B yerleşecek.

 

AYNI PROGRAMI TERCİH EDEN EŞİT PUANLILAR

Aynı programı tercih etmiş olan adayların 2019-DGS puanlarının eşit olması durumunda şu yol izlenecek:

Daha büyük ağırlıkla katılan standart puanı yüksek olana (eşit ağırlıklı 2019-DGS puanında sayısal standart puanı yüksek olan).

Eşitlik yine sürdüğü takdirde ilgili ÖBP yüksek olana öncelik verilecek.

Eşitlik yine sürdüğü takdirde söz konusu programı daha üst tercihinde gösterene.

Eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecek.

 

BU NEDENLERLE YERLEŞEMEZSENİZ

Sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama ve intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrenciler ne olacak?

ÖSYM bu duruma da şöyle açıklık getiriyor:

“Bu adayların durumları ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilerek, alt tercihlerinden puanlarının elverdiği programlara (burslu programlar hariç) kayıtlar tamamlandıktan sonraki ilk 15 gün içinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleriyle birlikte başvurdukları takdirde kontenjan harici yerleştirilirler. Alt tercihi bulunmayan veya alt tercihine yerleşemeyen adaylar için yapılacak işlem, Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.

 

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?

 Yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sayfasında yayımlanacak, adaylara belge gönderilmeyecek. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil),  Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecek.

2019-DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnız 2019-2020 öğretim yılı için geçerli. Bir yükseköğretim programına yerleşenler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklar. 

 

BOŞ KONTENJANLARA EK YERLEŞTİRME

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak.

2019-DGS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmeye katılamayacak.

21-08-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş