Arama sonuçları

TEOG'da il ve okul türü sınırlaması yok

TEOG'da il ve okul türü sınırlaması yok

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmeleri için hazırlanacak tercih listesi ile ilgili ailelerin kafasında soru işaretleri oluyor. Bunlardan biri de tercih listesinde sınırlama olup olmadığına ilişkin. Gelen sorulardan yola çıkarak tercih listesinde dikkat etmeniz gerekenleri toparladık:

BİREYSEL BAŞVURU YAPABİLİRSİNİZ: Tercih işlemlerinizi yapmak için iki yolunuz var. Bunlardan biri velilerin e-okul üzerinden tercih listelerini oluşturmaları, diğeri de herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapmak. 

ONAYLATMADAN OLMAZ: Ancak iki yolu da kullandığınızda unutmamanız gereken nokta bu tercihlerin onaylatılması. Bu onayı da yine herhangi bir ortaokul ya da imam hatip ortaokulu müdürlükleri yapacak.  

OKULUNA GİTMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ: Tercih listenizi onaylatmak için çocuğunuzun mezun olduğu okula gitmenize gerek yok. Bulunduğunuz yerdeki bir ortaokul müdürlüğünden bu onayı yapabilirsiniz. 

ONAY OLMAZSA GEÇERSİZ OLACAK: Bireysel olarak e- okul üzerinden tercihlerini yapan ailelerin sık yaptığı hatalardan biri de tercih listelerini oluşturduklarında tercih işleminin de tamamlandığını sanmaları. Oysa okul müdürlüğü onayı olmadan yaptığınız tercih geçerli değil. Bu yüzden mutlaka listenizi e-okul üzerinden kendiniz de yaptırmış olsanız onaylatmanız gerekiyor. Aksi halde çocuğunuz tercih yapmamış gibi işlem görür ve otomatikman açık liseye kaydolur. 

KAYDINI YAPTIRMADINIZ AMA ÖZEL OKUL İSTİYORSUNUZ: Tercihlerinizi e-okul üzerinden yapmak için giriş yaptığınızda karşınıza tercih işlemleri ekranı çıkacak. Bu ekranda “Tercih yapmak istiyorum” ve “Özel okula kayıt yaptıracağım, tercih yapmayacağım” butonları seçenek olarak sunulacak. Şayet çocuğunuzu özel okula kaydettireceğinizi bu yüzden de tercih yapmayacağınızı belirtir butonu işaretlerseniz, tercih hakkınızı kullanmış sayılacaksınız. Bu butonu işaretleyen veliler ancak yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra başlayacak nakil uygulaması döneminde tercih yapma hakkına sahip olacaklar. Ancak bu butonu işaretleyen ve 9 Eylül’e kadar da bir özel okula kayıt yaptırmamış olanlar ise bu tarihten sonra otomatik olarak açık liseye kaydedilecek.

ÖZEL'E GİDEN TERCİH YAPAMAZ: Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı kolejlere kesin kayıt yaptıran öğrencilerin bu durumları da e-okul sistemine işlendi. Yani bu öğrencilerin bir okulda kayıtlı oldukları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından biliniyor. İşte bu öğrenciler için de tercih ekranı açılmayacak. Siz özel okula çocuğunuzun kaydını yaptırmış olmanıza rağmen, devlet liseleri için de şansını denemek istediğinizde bu mümkün olmayacak. 

25 OKUL YAZACAKSINIZ: Tercih listenize 25 okul yazma hakkınız var. İsterseniz daha az okul da yazabilirsiniz. 

OKUL TÜRÜ SINIRLAMASI YOK: 25 okuldan oluşan tercih listenizde her okul türü yer alabililir. Yani listenize Anadolu liselerini koyabildiğiniz gibi, fen, sosyal bilimler, meslek liseleri ile imam hatip liselerini de alabilirsiniz. Çünkü tek listelik tercihlerinizde okul türleri ile ilgili bir sınırlama söz konusu değil.  

HER ŞEHİR OLABİLİR: Listenize sadece yaşadığınız şehirlerdeki okulları yazmak zorunda değilsiniz. Bir başka şehirdeki okulları yazmanızın da bir sakıncası yok. 

TERCİH KODLARINA DİKKAT EDİN: Velilerin sık yaptığı hatalardan bir diğeri de tercih yaptıkları okulların kodlarını yanlış yazmak oluyor. Bazen bir rakam değişikliği çocuğunuzun bir başka okula yerleşmesine neden olabiliyor. Bu yüzden okulların tercih kodlarını mutlaka kontrol edin. 

TERCİH LİSTESİNİN ÇIKTISINI ALIN: Bakanlığın internet sitesinden ya da ortaokullardan birinden yine elektronik ortamda yaptığınız tercihlerinizi tamamladıktan sonra bu listeniz elektronik ortamda onaylanacak. Elektronik ortamda onaylanan "Tercih Başvuruları Bilgileri Formu"nun çıktısını alacaksınız. Bu çıktı öğrenci velisi ve okul müdürlüğü yetkilisi tarafından imzalanacak. Bu formun aslı okulda kalacak bir nüshası da imza karşılığında veliye verilecek. Bu nüshayı tercihlerinizi takip edebilmek ve olası hatalara karşı kanıtınız olması açısından saklamanız iyi olur. 

 ONAYDAN SONRA DEĞİŞİKLİK YOK: Dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise tercihinizi bir kez onaylandıktan sonra üzerinde değişiklik yapamayacaksınız. Onay olduğu anda artık tercih işlemi tamamlanmış sayılacak. Karar değiştirip, listenize bir başka okulu eklemek ya da listenizden bir okul çıkarmak mümkün olmayacak. Bu yüzden de listenizi kesinleştirmeden önce kararınızı vermiş olmalısınız. Listeye aldığınız tüm okulları gerçekten isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekiyor. Tercih listenizdeki tüm değişiklikleri ya da düzeltmeyi elektronik onay işleminden önce yapmanız gerekiyor. Tercih işlemlerinizi 25 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00’ye kadar yapmaya zamanınız var. Bu yüzden kararınızı vermeden tercih yaptırmaya gitmeyin. Listenizi kesinleştirin, ardından tercihlerinizi yapın.  

HEM VELİ HEM MÜDÜR SORUMLU: Tercihlerin, tercih ve yerleştirme e-kılavuzuna uygun olarak elektronik ortamda hatasız ve eksiksiz doldurulması gerekiyor. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacak. 
Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın hazırladığı TEOG Tercih Rehberi adlı dizide yer almıştır.

Fotoğraf: Bilfen Okulları

 

21-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş