2019 LGS Tercihleri: Yüzdelik dilimlere göre nasıl tercih yapacaksınız?
2019 LGS Tercihleri: Yüzdelik dilimlere göre nasıl tercih yapacaksınız? LGS: Yüzdelik dilimler ne anlama geliyor? Yüzdelik dilimleri kullanırken nelere dikkat edeceğiz? Yüzdelik dilimimiz içinde kaç öğrenci olduğunu nasıl bileceğiz? Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) giren öğrencilerden de velilerden de en sık gelen sorular bunlar. Gelin bu soruların yanıtlarına bakalım:
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yaklaşık 1 milyon öğrencinin LGS puanlarıyla birlikte yüzdelik dilimlerini de açıkladı. Bu yıl sadece öğrencilerin Türkiye geneli yüzdelik dilimlerini paylaştı. LGS tercihleri 1-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.
LGS: YÜZDELİK DİLİM NE DEMEK?
Tercihte önemli olan yüzdelik dilimi kullanmak. Puanlar her yıl sınavın zorluk ya da kolaylık derecesine göre değişiyor. Bu yıl da LGS sayısal bölümde sürenin 20 dakika artırılması öğrencilerin puanlarında yükselmelere neden oldu. Ancak puanlar değişiyor olsa da yüzdelik dilimler çok fazla oynamıyor.
YÜZDELİK DİLİM HESABI NASIL YAPILIYOR?
Yüzdelik dilim hesaplaması sınava giren aday sayısının 100’e bölünmesiyle elde edilen bir rakam. Sınava da 1 milyonun üzerinde öğrenci girdiği için her yüzdelik dilim içinde yaklaşık 10 bin aday bulunuyor. Yani yüzde 1’lik dilim içindeyseniz ilk 10 bin içindeki öğrenci arasındasınız demek. Yüzde 5’lik dilimde yer alıyorsanız, ilk 50 bin arasındaki öğrenci arasındasınız.
HANGİ DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALIYOR?
Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Gülan yüzdelik dilimleri örnekle şöyle açıklıyor:
“Örneğin bir okulun geçen yıl yüzdelik dilimden aldığı en son öğrencinin yüzde 5.5 olduğu açıklanmışsa, bu oran o okulun bir önceki yıl sınava giren öğrencilerin yüzde kaçı içinden öğrenci aldığını gösterir. Geçen yıl da sınava bu yıl olduğu gibi bir milyon öğrenci girdiğinden yüzde 5.5 oranı, bu okulun Türkiye genelinde ilk 55 bin öğrenci içinden kontenjanını doldurduğunu gösterir. Bu yıl da sınava aynı sayıda öğrenci girdiğinden yüzdelik dilimler değişmedi. Okullar muhtemelen aynı yüzdelik dilimler içinde kontenjanlarını doldurabilir.
YÜZDELİK DİLİMLER NE ZAMAN DEĞİŞİR?
Geçen yıl belirli bir yüzdelik dilimden öğrenci alan bir okulun bu yıl hangi yüzdelik dilimden öğrenci alacağı nelere bağlı olarak değişebilir?
Tekrar örneğimize dönersek; okulun geçen yılki kontenjanının 100 öğrenci ve Türkiye başarı sırasında aldığı son öğrencinin de 5.5’lik dilimde olduğunu varsayalım. Bu okul 100 öğrencilik kontenjanını Türkiye genelinde sınava giren öğrencilerin ilk 55 bini arasından doldurdu.
EĞER OKULUN KONTENJANI DEĞİŞİRSE
Sınava giren öğrenci sayısı aynı kalırken, okulun kontenjanı örneğin 200’e çıkarsa kontenjanını ilk 55 binden değil belki 60-70 bin arasından doldurabilir Yani yüzde 6-7’lik dilimden alabilir.
Ya da tersine okulun kontenjanı 50’ye düşerse bu kez ilk 35 binden yani yüzde 3.5 içinden doldurabilir.
SINAVA GİREN DAHA AZ ÖĞRENCİ OLURSA
Bu değişkene okul bazında örnek verdik. Bunun gerçekleşmesi için o ilde okulların sınavla öğrenci aldıkları genel kontenjanın da değişmemesi gerekir ki İstanbul için bu sayı da pek değişmedi. Diğer yandan okulun kontenjanı 100 olarak sabit kalsaydı ama Türkiye genelinde sınava giren öğrenci sayısı azalıp ya da artsaydı bu kez okulun kontenjanını doldurduğu yüzdelik dilim artar ya da azalırdı. Ancak bu yıl sınava giren öğrenci sayısı yaklaşık olarak geçen yılla aynı.
ÖZEL OKULA NE KADAR ÇOK ÖĞRENCİ GİDERSE
Burada önemli olan bir başka nokta öğrencilerin ne kadarının özel okullara gideceğine ilişkin. Özel okula ne kadar çok öğrenci giderse, Türkiye genelinde daha yüksek yüzdelik dilimdeki öğrencilerin devlet okullarına gitme şansı olur.
Ancak bu yıl ülke genelinde ekonomik sıkıntı olduğunu, buna karşılık özel okulların ücretlerinin artığını unutmamak gerekiyor. Bu durum özel okula giden öğrenci sayısının azalmasına ya da ekonomik gücü olan ama daha düşük başarı seviyesindeki öğrencilerin daha fazla tercihine neden olabilir. Bu durum da devlet liselerine olan tercihi artıracaktır. Örneğimizdeki okul kontenjanını geçen yıl ilk yüzde 5.5’den doldurmuşken, bu yıl yüzde 5 ya da yüzde 4.5’tan doldurabilir.
Okulların yüzdelik dilimlerindeki oynamaya bir de veli ya da kamuoyunun dikkatini çekecek derecede başarılara ya da başarısızlıklara imza atması olur. Buna bağlı olarak okulun göreceği talep yüzdelik dilimlerinde oynamaya neden olur. “
TERCİHLERDE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Peki yüzdelik dilimlerin ne olduğunu ve değişmesinde nelerin etkili olduğunu konuştuk. Şimdi tercihlerimizi yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
Burada da Cem Gülan’ın velilere önerisi şöyle:
İLK 10 BİNDE YÜKSELDİ
“Verileri incelediğimizde soru çözme sayıları ve doğru sayılarının ilk 10 binde yükseldiğini görüyoruz. İkinci 10 binde de bir miktar yükselme var. Ancak ilk 100 binde çok fazla bir oynama yok. Bu da şunu gösteriyor. Sadece en yüksek puanla öğrenci alan 3-4 özel okul ile 6-7 devlet okulu için daha dikkatli tercih ve takip gerekebilir. Bunun dışındaki okullarda çok büyük oynamalar olmaz. Bunu puanlar bazında değil yüzdelik dilimler bazında söylüyoruz. Puanlar değişti ve çok yanıltıcı olabilir ama yüzdelik dilimler ancak belli şartlarda değişir. Yüzdelik dilimlerdeki değişiklik, sadece en yüksek puanlı bir kaç okulda bir kaç yüz öğrenciyi etkileyecektir.
KONTENJAN ARTAR YA DA AZALIRSA
Daha önce de dile getirdiğimiz gibi yüzdelik dilimleri etkileyecek olan okul sayısı ya da kontenjanların artması ya da azalmasıdır. Özel okullar ve devlet okullarında İstanbul dikkate alındığında Anadolu Liseleri bazında bu durumda bir değişiklik olmadı. Sadece İmam Hatip Liselerinde genel kontenjan aynı bırakılıp sınıf kontenjanları azaltıldı. Bu okullar da fen-sosyal bilimler programı uygulayan okullar haline dönüştürüldü. Bu durum belki bu okulların öğrenci çekmesine neden olabilir.
ANADOLU LİSESİ TERCİHİ YAPACAKLAR NASIL DAVRANMALI?
Anadolu Lisesi tercihi yapacaklar yüzdelik dilimlerine göre hareket etsinler. Ama geçen yıl gerçekleşen yüzdelik dilimlerin az da olsa yükselebileceğini dikkate alsınlar, yani yüzdelik dilimlerinin çok üzerinde okulu tercih listesine koymasınlar. Sadece 5 okul tercih hakkı olduğu için risk almasınlar.
YÜZDELİK DİLİM NE KADAR YÜKSELİR?
Bu yüzden de okulların geçen yıl öğrenci aldıkları yüzdelik dilimlerin kendi değeri üzerinden yüzde 10 oranında yükselebileceğini dikkate alsınlar.
Şöyle bir örnek verebiliriz.
Bir okul geçen yıl ilk yüzde 1’lik dilimden öğrenci aldıysa o okulu bu yıl yüzde 0.9 gibi bir dilimden alabilir gibi düşünsünler.
İlk yüzde 3’lük dilimden alan bir okulu da yüzde 2.7 veya yüzde 2.8 den alabilir gibi düşünsünler. Böylece riske girmezler.
İlk yüzde 5 ile yüzde 10 arasında öğrenci alanlarda çok fazla oynama olmaz, daha az oynar. Yüzde 10’nun altındaki dilimler ise pek değişmez.
Yine de 5 tercihinizi kullanırken, bir tercihinizi yüzdelik diliminiz yetmese de hayallerinize, sonraki üç tercihinizi yüzdelik diliminize yakın okullara, son tercihinizi ise sizin altınızda bir tercihe ayırın ki bu tercih de emniyetiniz olsun.
29-06-2019