Arama sonuçları

2022 LGS: Tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

2022 LGS: Tercihlerinizi nasıl yapacaksınız?

1 milyon 31 bin 799 öğrencinin katıldığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarıyla tercihlerin nasıl yapılacağına ilişkin LGS Tercih Kılavuzu yayımlandı. LGS’de 48 ilden 193 öğrenci soruların tümünü doğru yaparak, tam puan aldı.

 LGS tercihleri 4-20 temmuz tarihleri arasında yapılacak. Yine geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iki kez nakil dönemi yapılacak. Sınavla öğrenci alan liselere tercihler yine 10 tane olacak. Ama yerel tercih yapmak bu yıl da zorunlu. Yerel tercih yapmayanlara sınavla öğrenci alan okulların ekranı açılmayacak. Özel okula kesin kayıt yaptıran da devlet liseleri için tercih yapamayacak.

Yerleştirme sonuçları ise 25 Temmuz’da açıklanacak. Aynı gün okulların boş kontenjanları da ilan edilecek ve geçen yıl olduğu gibi iki kez nakil uygulaması gerçekleştirilecek.

OKULLARIN KONTENJANLARI NE OLDU?

Bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 323 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Sınav puanıyla kayıt yapılabilecek okullara toplam 192 bin 962 öğrenci alınacak. Okul türlerine göre kontenjanlar şöyle:

Anadolu Liseleri: 65 bin 866

Fen Liseleri: 38 bin 850

Sosyal Bilimler Liseleri: 10 bin 380

Anadolu imam hatip liseleri: 39 bin 676.

Mesleki ve teknik Anadolu liseleri: 38 bin 190.

Gelelim şimdi tercihin ayrıntılarına:

TERCİHLER NEREDEN YAPILACAK?

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecek. Ancak yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Aksi halde tercih başvurusu geçersiz sayılacak.

YEREL TERCİH ZORUNLU

Sınava giren ve Merkezî Sınav Puanına (LGS) sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda. Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacak.

ÖZEL OKULA KESİN KAYIT YAPANA TERCİH YOK

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacak.

3 GRUPTA TERCİH VAR

LGS puanıyla öğrenciler sınavla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapabilecek. LGS’ye girmeyenler Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 (iki) grupta tercih yapabilecek.

YEREL YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

İilk olarak Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılacak. İlk 3 okulu kayıt alanından seçmek zorunda. En fazla 5 tercih yapabilir. Ayrıca bu tercihlerin en fazla 3 tanesi aynı okul türünden seçilmek zorunda. Yani 3 tane Anadolu lisesi tercih listenize alamazsınız.

Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar; Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir. Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir. Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir

 

SINAVLA ALANLAR İÇİN EKRAN AÇILACAK

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler için sınavla öğrenci alan liselerin ekranı açılacak. Buradan da 10 tane okul seçilebilir. Okul türü ya da il-ilçe sınırlaması yok. Sınava katılmayanlara zaten bu ekran açılmayacak.

İsteyenler pansiyonlu okulları da seçebilir. Burada da en fazla 5 okul seçilecek. Eğer 3 grupta tercih yapılırsa ve tüm tercih hakları kullanılırsa, 20 okul seçilmiş olacak.

TERCİH SÜRESİ İÇİNDE DEĞİŞİKLİK

Başvurular , herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecek. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylama işleminden önce yapılacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak. Öğrenci velisi düzeltme veya iptal işlemi için ortaöğretim kurumlarına tercih ve yerleştirme takviminde belirtilen tercih süreleri içerisinde okul (ortaokul) müdürlüğüne başvurarak başvurunun düzeltilmesi veya iptal talebinde bulunabilecektir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu. Formu veli doldurup imzaladıktan sonra okul müdürü onaylayacak, iki nüsha alacak, biri sizde kalsın.

 

TERCİH DANIŞMANLIĞI OLACAK

4-20 Temmuz 2022 tarihlerinde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan tercih danışmanlığı birimleri tarafından talep eden öğrencilere tercih danışmanlığı hizmeti verilecek.

AÇIK LİSEYE GİDECEK

Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, açık öğretim kurumlarına yönlendirilecektir.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ  NASIL OLACAK?

Sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullarda Merkezî Sınav Puanının eşitliği hâlinde sırasıyla şu 7 kriter uygulanacak. Geçen sene 6 kriter vardı.

1.Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne

2.8’inci Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne

3.7’nci Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne

4. 6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne

5.8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına

6.Tercih önceliğine

7.Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.

Eğer, öğrenci LGS puanıyla yani sınavla öğrenci alan liselere yerleşirse  yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacaktır.

 

YEREL YERLEŞTİRME NASIL YAPILACAK?

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara öğrencilerin

-İkamet adresleri

-Okul başarı puanları

-Devam-devamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecek.

 

EŞİTLİK OLURSA NE OLACAK?

Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.

KİMLER DAHA AVANTAJLI OLACAK?

Tercih edilen lise bakımından:

-Öğrenciler, ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanından okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih eden Komşu Kayıt Alanındaki öğrencilerden.

-Komşu Kayıt Alanındaki öğrenciler de Diğer Kayıt Alanlarındaki öğrencilerden öncelikli yerleştirilecektir.

-Yerleştirmede, okul başarı puanı yüksek olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecektir.

-Yerleştirmede, 8’inci sınıfta okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısı az olan öğrenciler öncelikli olarak yerleştirilecektir.

Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihine yerleşmiş ise pansiyonlu okul yerleştirmelerine yaptıkları tercihler dikkate alınmayacaktır.

NAKİL UYGULAMASI NASIL YAPILACAK?

25 Temmuz’da yerleştirme sonuçlarının açıklanmasından sonra ise iki kez nakil uygulaması olacak. Her dönemde; LGS puanıyla öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek. Eğer ilk yerleştirmede sınavla, sınavsız ya da pansiyonlu okula yerleştiyseniz nakiller döneminde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etme zorunluluğu olmayacak.

 Eğer yerleşemediyseniz tekrar yerel yerleştirme tercihi zorunlu. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde Kayıt Alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu olmayacak. Ama yerleşemeyen nakil döneminde ilk 2 okulu Kayıt Alanından seçmek şartıyla en fazla 3 okul tercih edebilecek. Okul türü sınırlaması burada da geçerli olacak. Aynı okul türünden en fazla 2 okul seçebileceksiniz. İsteyen de nakil dönemlerinde Mesleki Eğitim Merkezleri veya Açık Öğretim Kurumlarını da tercih edebilecek.

YERLEŞTİĞİ OKULDAN VAZGEÇER

Nakillerde tercih yapan ve bu dönemde yerleşen öğrenci, önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılır ve kaydı yeni yerleştiği okula geçer. Yani önceki okuluna geri dönemez. Ancak tekrar tercih yapabilir.

ÖZEL OKUL ÖĞRENCİSİ DE KATILABİLİR

Nakiller döneminde özel okullar da kayıt işlemine devam edebilecek ve özel okulda kesin kaydı olan öğrenciler nakil uygulamasına katılabilecek.

KONTENJANI DOLU OLANI DA YAZABİLİR

Nakil uygulamasında bir okulun kontenjanı dolu olsa da tercih listenize alabileceksiniz. Çünkü arada kayıt alanlar oluyor.

YETENEK SINAVIYLA ALANLAR

Yetenek sınavı ile öğrenci alan proje okulu olan fen liseleri, güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, mûsikî, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme işlemleri ile öğrencilerin okullara kayıtları 20 Temmuz 2022 tarihine kadar (saat 17.00) tamamlanacak.

Bu okullara kayıt (aday kayıt/ön kayıt) yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecektir. Kayıt yapmadan önce tercih yapmış olanların tercihleri yerleştirme işlemlerinden önce iptal edilecek. Yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercihte bulunamayacaklar.

Ayrıca, bu okullara kayıt (aday kayıt/ön kayıt ya da kesin kayıt) yaptırmadan önce tercih başvurusu yapmış olan öğrencilerin tercihleri, Bakanlık tarafından iptal edilecektir.

ÖZEL OKULLARA KAYITLAR

Özel ortaöğretim kurumları, Merkezî Sınav Puanı esas alınarak kendi yönetmeliklerine göre öğrenci alabilecek. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için özel okul kayıt işlemleri, 30 Haziran-20 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapılabilecek. Ancak Türkiye Özel Okullar Derneği çatısı altındaki yabancı ve Türk özel okullar kayıtlarını 8 Temmuz’da bitirecekler. Özel okula kesin kayıt yaptıran yani kaydı e-okul sistemine girenler tercihte bulunamayacak.

30-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş