Arama sonuçları

2023 LGS: Sizi nasıl bir sınav bekliyor?

2023 LGS: Sizi nasıl bir sınav bekliyor?

4 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek olan Liseye Geçiş Sınavı (LGS) kılavuzu yayımlandı.  LGS için başvurular 3-13 Nisan tarihleri arasında merkezi olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak. Ama iki grup öğrenci var ki, onlar bunun dışında olacak. Birisi yurtdışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler. Onların nasıl başvuru yapacağı kılavuzda ayrıntılı anlatılıyor.

DEPREM BÖLGESİ ÖĞRENCİLERİ İSTEDİKLERİ İLLERDE

Aynı şekilde deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde -Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa- kayıtlı öğrencilere farklı bir uygulama olacak.

Bu illerde kayıtlı öğrenciler, istemeleri halinde diğer illerde sınava girebilecekler.

a. Bu durumda olan öğrenciler başvuru döneminde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabilecekler.

b. Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde bulunan öğrencilerden il ve ilçe tercihinde bulunmayanların sınava girecekleri okullar Bakanlık tarafından belirlenecektir.

E-OKUL ÜZERİNDEN YAPILACAK

c. Başvurular, 3-13 Nisan 2023 tarihleri arasında e-Okul sistemi üzerinden yapılacak.

NAKİLLE GİDENLER

Nakille başka okula giden deprem bölgesi öğrencileri ki sayıları 217 binin üzerinde bu öğrencilerin başvuruları da nakil oldukları okullardan yapılacak. 13 Nisan’a kadar da bilgilerinizi kontrol edin, güncel olmayan bilgiler varsa okul müdürlüğü düzeltecek.

SINAV TÜM İLLERDE YAPILACAK

MEB, ÖSYM, gibi yapmadı sınav deprem bölgesi olan illerde ve ilçelerde de belirlenen okullarda yapılacak.

SINAVA GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINACAK?

Sınava giriş belgeleri 26 Mayıs’ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi’den ilan edilecek.  Sınava giriş belgesinde yer alacak fotoğrafı okul müdürleri güncelleyecek. Okullar, fotoğraflı sınav giriş belgesini elektronik ortamdan alarak onaylayıp, öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulacak. Yani bu belge sınava girdiğinizde sıraların üzerinde olacak. Öğrencinin ayrıca bir şey yapmasına gerek yok.  

Sınav giriş belgesinde öğrencinin kimlik bilgileri ile sınava gireceği sınav merkezi, bina, salon ve sıra bilgilerini göreceksiniz. Öğrenci, sınav giriş belgesinde yer alan sınav bölgesinde, binada, salonda ve sırada sınava girecek.

SINAV SONUÇLARI 26 HAZİRAN’DA

Sınav sonuçları: 26 Haziran’da açıklanacak. Bunun anlamı tercih için yine sıkışık bir takvim demek çünkü 27 Haziran arife ve 1 Temmuz’da bayramın son günü olacak. Yine özel okulların kayıtları ile devlet liselerinde tercih dönemi çakışacak. Özel okula kayıt yaptıran devlet tercihi yapamayacak. Ancak kaydını sildirirse ya da nakiller döneminde devlet liseleri için tercih yapılacak.

SINAV HANGİ LİSELER İÇİN YAPILIYOR?

LGS puanıyla öğrenci alacak Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje Okulları İle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Anadolu Teknik Programlarına yerleştirmelerde kullanılacak. Bu puan hesaplanırken, okul notları dikkate alınmayacak. Sınav performansı önemli olacak.

ÖZEL LİSELERDE KULLANACAK

Aralarında yabancı özel liselerin de olduğu özel okullar da LGS puanıyla öğrencilerini alacak. Ama onlar merkezi yerleştirmeye girmeyecek. Bu okullar kendi puanlarını açıklayacak ve siz açıklanan puanlara göre okullara ön kayıt yaptıracaksınız.  

SINAVIN KAPSAMI NEDİR?

Sınav, 8’inci sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacak. Yani 2020’de pandemi döneminde olduğu gibi ikinci dönemin konularından sorumlu olmayacaksınız. 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. O yüzden bu sınavda bilmediğiniz soruları boş bırakacaksınız. Bu alışkanlığı deneme sınavlarında edinin. Boş bırakmak, yanlış cevaptan daha değerli olacak.

NASIL BİR SINAV OLACAK?

Peki 2020’de sınav nasıl olmuştu? Konu sınırlaması geldiğinde sınavın kolay olacağını düşünmeyin. 2020’de özellikle sayısal bölümde öğrenciler süreyle ilgili sıkıntı yaşamıştı. Matematikte işlemler zaman kaybettirmişti. Bu nedenle artık sınava hazırlanırken süre tutmaya başlayın. Ve bol kitap okuyarak, okuma alışkanlığınızı geliştirin.

İKİ OTURUMLU SINAV

Sınav aynı gün içinde iki oturum halinde yapılacak. Çoktan seçmeli 90 soru yöneltilecek.

Birinci oturum sözel bölüm 09.30’da başlayacak ve 50 soru yöneltilecek. Süresi 75 dakika olacak. Soru başına 1.5 dakika. 20 soru Türkçe , 10’ar soru da TC  İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil.

DİL VE DİN SORULARI

Bu arada yabancı dille ilgili çok sayıda soru geliyor “dil seçebilir miyiz?” diye. Hayır, öğrencinin zorunlu yabancı dil hangisi ise o dilden sınava girecek.

Bu arada Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin sözel bölümde süresi 60 dakika olacak. Bu öğrenciler sözel bölümden 15 dakika önce çıkacak.

İkinci oturum sayısal bölüm 11.30’da başlayacak. 40 soru yöneltilecek süresi 80 dakika.  Soru başına 2 dakika. 20’şer soru Matematik ve Fen Bilimleri testinde yer alacak.

4 FARKLI KİTAPÇIK

Sınavda 4 farklı kitapçık kullanacak. Bu da kopyaya önlem olarak kullanılıyor. 4 seçenek olacak.

SINAV GÜNÜ  NASIL OLACAK?

Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç saat 09.00’da sınava girecekleri binada hazır bulunacak. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlilik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak.

Her yıl “Kimlik belgesinde fotoğraf şart mı?” diye sorulur önemli olan kimlik numarası olması. Yine sık sorulan soru “Uçlu kalem kullanabilir miyiz?” Evet.

Şeffaf, ambalajı çıkarılmış, pet şişede su getirebileceksiniz.

ÖZEL ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime ve geçici eğitim merkezine devam edenlerin bilgileri okul müdürlükleri tarafından ilgili RAM’a gönderilecek.

13-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş