Arama sonuçları

2023 YKS: Adaylar soruyor, ‘Sınav ertelenecek mi?'

2023 YKS: Adaylar soruyor, ‘Sınav ertelenecek mi?'

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 17-18 Haziran’da yapılacağı açıklanmıştı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın (ÖSYM) yaptığı 2023 Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi’nde de 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (2023-YKS) 17-18 Haziran'da yapılacağı ifade edilmiş ve sınav başvuralarının da 9 Şubat-6 Mart tarihleri arasında alınacağı ifade edilmişti.

Bu açıklamayla birlikte “erken seçim yapılacak” tartışmaları başlayınca da ÖSYM, takvimini geri çekmiş ve kurumun açıklamalarının takip edilmesini istemişti. Ancak bugüne kadar Temel Yeterlik Testi’nin (TYT) 17 Haziran, Alan Yeterlik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi’nin (YDT) de 18 Haziran'da gerçekleştirileceğine ilişkin bilgiyle ilgili değişiklik olmamıştı.

BAŞVURULAR BAŞLAMADI, TARTIŞMA BAŞLADI

Sınava girmesi beklenen 3 milyonun üzerindeki aday da eğitimciler de hazırlıklarını bu tarihe göre planlıyordu. Beklenen de  YKS kılavuzunun çıkması ve başvurular için tarih açıklanmasıydı. Ancak 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler 10 ili etkilemiş ve onbinlerce canın yaşamını yitirmesine, yüzbinlerce yurttaşın yaralanmasına ve yaklaşık 2 milyon kişinin göçüne neden olmuş ve MSÜ başta olmak üzere sınavlar ertelenmişti.

4 İLDE SINAVLAR YAPILMAYACAK

İki gün önce ise ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile bu illere bağlı ilçelerde, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL/1), Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS/1) ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nın (TUS/1) yapılmayacağını, adayların farklı illerden sınav merkezini seçmesi gerekeceğini açıklamıştı.

SINAV ERTELENECEK Mİ TARTIŞMALARI

Ancak 17-18 Haziran’da yapılacağı ifade edilen YKS için henüz başvuru kılavuzu çıkmadı. Oysa geçen sene 18-19 Haziran'da yapılan YKS için kılavuz 11 Şubat'ta çıkmış ve başvurular da 11 Şubat-7 Mart tarihleri arasında alınmıştı.

Bu takvim göz önüne alındığında şu anda kılavuzun çıkmış ve adayların başvurularının alınması gerekiyor. Henüz bununla ilgili bir açıklama yapılmaması ise akıllara YKS’nin tarihinde bir erteleme söz konusu olup olmadığını getiriyor. Adaylar da eğitimciler de “Şu ana kadar başvuruların çoktan başlaması gerekiyordu. Sınav ertelenecek mi?” diyor.

SEÇİM TARİHİ DEĞİŞİR Mİ?

Bu arada deprem felaketi seçimle ilgili tartışmayı da gündeme getirmişti. 14 Mayıs olarak açıklanan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleriyle ilgili son kararı Yüksek Seçim Kurulu’nun söyleyeceğine ilişkin açıklamaların da yapılması "Seçimle ilgili bir değişiklik olabilir mi?" sorusuna neden oldu. 2023 seçimlerinde normal takvimin işlemesi durumunda seçimin de 18 Haziran’da yapılacağı belirtilmişti. İşte YKS için başvuru sürecinin başlamaması seçim tarihinin değişebileceği ve sınavın da ertelenebileceği yorumlarına neden oluyor.

03-03-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş