Arama sonuçları

Ankara Fen Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden alıyor? Yatılılık mümkün mü?

Ankara Fen Lisesi: Hangi yüzdelik dilimden alıyor? Yatılılık mümkün mü?

Türkiye’nin ilk fen lisesi olan Ankara Fen Lisesi, öğrencilerini hangi yüzdelik dilimden alıyor? Bu yıl kaç öğrenci alacak? Yatılı okumak mümkün mü? Ankara Fen Lisesi Müdürü Sinan Dağ, pervinkaplancom instagram yayınına katılarak sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

-Türkiye’nin kurulan ilk fen lisesisiniz, 1964 yılında kuruldunuz ve ikinci fen lisesi 1982 yılında İstanbul’da açılan Atatürk fen lisesi oldu. Köklü bir geçmişiniz var. Geçen sene okula en düşük puanla giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

2022 LGS sınav sonucuna göre ilk tercihlerde % 0.09’luk dilim ve 490,466 puan ve üzerindeki öğrencileri aldık. 14 öğrenci ise 500 tam puan ile okulumuza yerleşti.

NAKİLLER DÖNEMİNDE NE OLDU?

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu? Puanlar yükseldi mi?

İlk nakillerde puanımız 490,122, ikinci nakillerde ise % 0.11’lik dilim ve 489,835 taban puanda öğrenci aldık. Taban puanlarımızda küçük bir düşüş yaşandı.

-2023-2024 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen seneye göre kontenjanda değişiklik oldu mu?

Okulumuz kurulduğundan itibaren hep 4 sınıflık öğrenci aldı. Bu senede öğrenci kontenjanımızda değişiklik olmadı. Yani 4 sınıf, 120 öğrenci alacağız.

--Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

Fen liselerinde sınıf mevcutları 30 öğrenciden oluşmakta. Okulumuzda da sınıf mevcutları 30. Ancak bu sene deprem bölgesine ayrılan kontenjanlar neticesinde sınıf mevcutlarımız 32 olacak.

KAÇ ÖĞRETMEN GÖREV YAPIYOR?

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Branş eksiğiniz var mı?

Okulumuzda toplam 37 öğretmen görev yapmaktadır. Öğretmenlerimiz 6’sı doktora, 12’si yüksek lisans mezunudur. Ayrıca okulumuz bünyesinde açılan Ankara Bilim Ve Sanat Merkezi’nin elektronik, havacılık ve uzay ve raylı sistemler gibi branş öğretmenlerinden de proje yapan öğrencilerimize destek alacağız.

YATILIK KONTENJANI NEDİR?

-Okul aynı zamanda Ankara dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir? 

Okulumuz bünyesinde 180 erkek ve 180 kız kapasiteli iki adet pansiyon binamız bulunmaktadır. İl dışından gelen öğrencilerimizin tamamını barındıracak kapasitemiz bulunmaktadır.

KAÇ ÖĞRENCİ VAR?

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunlarınkaçı yatılı okuyor? 

Okulumuzda toplamda 502 öğrenci öğrenim görmektedir. Öğrencilerimizin 315’i okulumuz pansiyonlarında kalmaktadır. Bu öğrenciler Türkiye’nin 66 farklı ilinden gelmektedir.

SOSYAL YAŞAM NASIL?

-Fen liselerinin sosyal yönü yok diye düşünülür ne diyorsunuz? Sosyal yaşam nasıl? Külüpler etkin mi?
 

Okulumuz 123 dönümlük ODTÜ arazisi üzerine kurulmuştur. Tam donanımlı bir kampüs alanıdır. Kampüs içerisinde her türlü spor tesisi bulunmaktadır. Öğrencilerimiz her türlü spor aktivitelerini yapabilmektedir. Bunun yanı sıra dönem konserlerimiz olmaktadır. Her dönem değişik zaman aralıklarında tüm okula yönelik konser vermektedir. Dönem mangallarımız olmakta. Geleneksel hale gelmiş gezilerimiz bulunmakta. ASELSAN ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde açtığımız Alimhane atölyesinde öğrencilerimiz ders dışı çalışmalarını yapmaktadır. Halk eğitim üzerinde açtığımız kurslarımız var. Ahşap ve çini boyama gibi kurslar açılmaktadır. Bu sene Türkiye’de ilk defa TUSAŞ ile yaptığımız protokol kapsamında TUSAŞ’a staj için öğrenci gönderdik.

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? YKS yerleşme başarısından söz edebilirsiniz? 
 

2022 yılında öğrencilerimizin %35’i tıp fakültesine, %60’ı mühendislik fakültesine, %5’i ise temel bilimlere yerleşmiş bulunmaktadır. Üniversite olarak ise öğrencilerimiz ağırlıklı Bilkent, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitelerini tercih etmektedir.

YKS KURSU VAR MI?

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Ankara fen lisesi olarak öncelikle okul derslerinin en verimli şekilde işlenmesini önemsiyoruz. Bunu yaparken de her dersi önemsiyoruz. Çünkü fen lisesi öğrencilerini sıradan lise öğrencileri gibi düşünmemek gerekiyor. Diğer liselerde örneğin 8 derste algılanan, öğrenilebilen müfredatta yer alan bir konuyu fen lisesi öğrencisi iki saatte öğrenebiliyor. O nedenle sıradan değil öğrencilerimizin daha ayrıntılı ve farklı bakış açıları katarak, yorumlayabilmelerine olanak vererek dersleri işlememiz gerekiyor. Bunun sonucunda bilgiye kolaylıkla ulaşan öğrencilerimize analiz ve sentez becerileri kazandırmak en önemli hedefimiz oluyor. Sorgulayan, araştırma merakı olan, öğrendiklerini başka alanlara aktarabilen, hayatı yorumlayabilen bireylerin yetişmesine Ankara Fen lisesi zemin hazırlıyor.

Bunun yanı sıra mezunlarımız Dünyanın dört bir yanında önemli yerlerde görev yapıyorlar ve bilimsel çalışmaları ile insanlığa katkıda bulunuyorlar. Bu doğrultuda Fen liseliler Dünyanın neresinde yer alırlarsa alsınlar mutlaka mezunların çok önemli desteğini görüyorlar. Her şeyden önce rol model oluyorlar ve öğrencilerimiz bu doğrultuda kendilerine hedef koyabiliyor. Bu AFL için mükemmel bir özellik. Son zamanlarda merkezi sınavların formatları değişti. Artık eskisi gibi merkezi sınavlarda bilme, anlama ve uygulama düzeyinde sorular gelmiyor. Daha çok analiz ve sentez düzeyinde sorular geliyor. Bu da derslerin önemini artırıyor. Bunlara ilaveten YKS sınavlarına yönelik okulumuzda Destekleme ve Yetiştirme Kursları da açıyoruz. Ayrıca düzenli deneme sınavları yapıyoruz. Geçen yıl 12 sınıflara toplamda 55 adet deneme sınavı yaptık. Pansiyonda kalan öğrencilerimizi de etüt saatlerinde destekliyoruz. En önemlisi de öğrencilerimiz arasında akran öğrenimi çok yaygın. Birbirlerini inanılmaz ölçüde destekliyorlar.

HAZIRLIK SINIFI AÇILIR MI?

-Bazı fen liseleri biliyorsunuz geçen sene hazırlık sınıfı açtı, bu konuda ne düşünüyorsunuz, sizin de böyle bir niyetiniz var mı?

2 yıl önce TÜBİTAK Fen Lisesi ile pilot program çalışmaları yaparken hazırlık sınıfı açma gündeme geldi. TÜBİTAK Fen Lisesi hazırlık sınıfı açtı ancak biz öğretmenlerimizden, öğrencilerimizden ve velilerimizden aldığımız dönütleri bilim kurulumuzla değerlendirdiğimizde şimdilik hazırlık sınıfı açmanın okulumuz açısından uygun olmayacağı kanısına vardık.

KAÇ SAAT DİL EĞİTİMİ VAR?

-Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Okulumuzda hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Dolayısıyla birinci yabancı dil olarak İngilizce dersi haftada 4 saat verilmekte. Ancak öğrencilerimizin büyük çoğunluğu proje hazırladığı ve bu süreçte literatür taraması yapmak zorunda olduğu için İngilizcelerini geliştiriyorlar. Bunun yanı sıra e-twinning projelerimiz var. Prestijli MUN etkinliklerine katılıyoruz. Bu tür etkinliklerde öğrencilerimizin İngilizcelerini geliştirmelerinde derslere yardımcı olmaktadır.

İKİNCİ DİL NEDİR?

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

Okulumuzda ikinci yabancı dil olarak Almanca dersi bulunmakta ve öğrencilerimiz haftada 2 saat bu dersi işlemektedir.

-Yurtdışına giden öğrencileriniz var mı? Son yıllarda artıyor mu? Geçen sene kaç öğrenci gitti?

2022 yılında bir öğrencimiz Amerika’dan bir üniversiteye kabul aldı. Her yıl bir veya iki öğrencimiz bu şekilde yurt dışından kabul alıyor. Biz öğrencilerimizin lisans eğitimlerini Türkiye’de almasını, lisans üstü eğitimi için ise yurt dışına gitmelerini istiyoruz. Ama son
yıllarda özellikle IP Programı konusunda velilerimizden ve öğrencilerimizden talepler geliyor. Bu doğrultuda Ankara’da bu programı veren tek devlet okulu ile protokol yaptık ve talep eden öğrencilerimize bu dersleri vereceğiz.

MEZUN DAYANIŞMASI VAR MI?

-Okulun mezunlarıyla nasıl bir dayanışmanız var?

Okulumuz mezunları Ankara Fen Liseliler Vakfı (AFLİVA) ve Ankara Fen Liseliler Derneği (AFLDER) adı altında örgütlendiler. Eğitim ve öğretimle ilgili konularda Vakıf, sosyal konularda Dernek ile bağlantı içerisindeyiz. Okulumuzun eğitim öğretime başladığı 12 Ekim gününü birlikte kutlarız. Mayıs ayının son pazar gününü Mezunlar Günü olarak kutlarız. Mezunlarımız özellikle okul kütüphanesi ve laboratuvarlarına destek verirler. Öğrencilerimiz arasında fen lisesi ruhunu yaşatmak için özel önem verirler. Bunun yanı sıra maddi destek de sağlarlar.

DEPREM YÖNETMELİĞİNE UYGUN

-6 Şubat depreminden sonra ailelerin en çok üzerinde durduğu konu depreme dayanıklılık oluyor. Okul ve pansiyon binası ne durumda?

Okulumuzun 1964 yılında yapılan binaları için 2020 yılında Ankara Fen Liseliler Vakfı (AFLİVA) ile deprem analizi yaptırdık ve son derece dayanıklı olduğunu belgelendirdik. 2018 yılında yapılan ek derslik ve pansiyon binaları ise yeni deprem yönetmeliğine göre
yapıldığı için onlarda da herhangi bir sorun görülmemektedir.

11-07-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş