Arama sonuçları

Bakan Özer: Meslek liseleri en başarılı öğrencilerin kümelendiği lise türüne dönüştü

Bakan Özer: Meslek liseleri en başarılı öğrencilerin kümelendiği lise türüne dönüştü

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Toplantısı'nda konuştu. Özer, 3-4 yıl önce mesleki eğitimden sorumlu bakan yardımcısıyken mesleki teknik Anadolu liseleri ve meslekieğitim merkezlerindeki ilk çıkışı, İSO Başkanı ve meclis üyeleri, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve üyeleriyle birlikte İstanbul'da başlattıklarını anlattı.

Özer, o günlerde mesleki eğitime "ölü muamelesi" yapıldığını hatırlattı.Özer, şöyle dedi: "O cesaretle sürece girdikten sonra mesleki teknik Anadolu liselerinde çok ciddi bir ivmelenme ortaya çıktı. Özellikle akademik olarak başarılı öğrencilerin meslek liselerini seçmeleri, mesleki eğitimdeki üretim kapasitesinin artması, mesleki eğitimdeki AR-GE çalışmalarının yaygınlaşması, fikri mülkiyet ve inovatif yaklaşımlarla ilgili İSO'yla yapmış olduğumuz Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi bunların bir örneği. Artık meslek liselerinde patent, faydalı model, marka, tasarım tescili ve ticarileşmesiyle ilgili hamlelerin olduğu bir dönem yaşandı."

YURT DIŞINA İHRACAT YAPILDI

İSO'nun hamiliğindeki bir liseden 3 ay önce yurt dışına ihracat tırını uğurladıklarını hatırlatan Özer, şöyle devam etti: "3-4 yıl gibi kısa sürede bir taraftan 'Ne olacak bu meslek liselerinin hali?' derken bir taraftan sürekli bu süre içerisinde büyük bir inanışla ve kararlı bir şekilde sahadaki problemleri adım adım çözerek patent, faydalı model, marka, tasarım tescili alan, yurt dışına ihracat yapan ve en başarılı öğrencilerin giderek kümelendiği bir lise türüne dönüştü meslek lisesi."

Özer, yazılım konusunda İSO ile attıkları adımların Türkiye'nin 81 iline yaygınlaşan güzel örneklikler teşkil ettiğini, bugünlere gelmelerinde İSO'nun büyük katkıları olduğunu belirtti. Özer, İSO ile bu yolculuğu güzel sanatlar liselerinde kütüphanelerin yapılması, engelli çocukların gittiği özel eğitim meslek okullarının staj kapasitesinin artırılması gibi açılımlarla devam ettirdiklerini, mesleki eğitim merkezlerinde çırak, kalfa, usta eğitimleriyle ilgili bir sistem kurguladıklarını anlattı.

Mesleki eğitimdeki bu hamlelerle Aralık 2021'de 159 bin olan çırak ve kalfa sayısının 910 bine ulaştığını kaydeden Özer, bundan sonra beşeri sermayenin niteliğini artırma, eğitimleilgili kronik olduğu iddia edilen problemlerin çözümü için İSO ile yol yürümeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

27-10-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş