Arama sonuçları

Bursluluk sınavları: 4’lere mülakat, diğer sınıflara açık uçlu sorular

Bursluluk sınavları: 4’lere mülakat, diğer sınıflara açık uçlu sorular

Özel okullara 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında okutacakları burslu öğrencileri seçmek için yapacakları “bursluluk sınavları” için sınırlama geldi. Okullar, 5’nci sınıfa alacakları burslu öğrencileri belirlemek için 4’ncü sınıf öğrencilerine sınav yaparken, ilkokulda sınavların kaldırılması üzerine artık bu sınavı yapamayacaklar.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından illere bursluluk sınavları ile ilgili yazı gönderildi. Yazıda özel öğretim kurumlarının burs verecekleri öğrencileri seçmek için valilikler izniyle ocak, şubat ve mart aylarında sınav yapabildikleri hatırlatıldı.

4’LERE SINAV YOK, MÜLAKAT VAR

Ancak yazıda özel okulların 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 5. sınıfta burslu olarak okutacakları öğrencileri yazılı sınavı uygulamaksızın değerlendirecekleri ifade edildi. Yani mülakatla öğrenci alınacak. Bunun gerekçesi ise ilkokullarda yazılı sınavların kaldırılması oldu.

ÇOKTAN SEÇMELİ SINAV YOK

Ayrıca söz konusu yazıya göre st sınıflar için yapılacak bursluluk sınavının da çoktan seçmeli olarak gerçekleştirilemeyeek. Bu sınavlar da açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak.

Ayrıca yazıda sınav ve değerlendirmenin sadece burs için gerçekleştirilebileceği, kuruma öğrenci seçimi yani kayıt-kabul maksadıyla sınav yapamayacakları ifade edildi.

BURSUN SÜRESİ BELLİ OLACAK

Aynı şekilde yazıda bursun verilme şekli ve süresinin de açık ve anlaşılır olması gerektiğine, burs verme şartlarında da öğrenci ya da veliyi mali taahhüde sokacak hükümlerin bulunmaması gerektiği belirtildi.

SINAVLAR NASIL YAPILACAK?

Bursluluk sınavları kurumların il sınırları içinde kendi binalarında veya başka eğitim kurumu binalarında her sınıf seviyesinde tek oturum halinde yapılacak. Bursluluk sınavlarına katılacak öğrenciler, sınav başvurularını burs verecek özel öğretim kurumuna yapacak. Ayrıca sınavlara katılım için ücret alınamayacak ve başvuran öğrencilerin de kişisel bilgileri ve görselleri paylaşılmayacak.

4'LERE MÜLAKAT OLACAK

Özel okul yöneticileri gelecek sene 5’nci sınıfta burslu okuyacak öğrencileri belirlemek için bu yıl 4’ncü sınıfta olan öğrencileri sınava aldıklarını ancak bu yıldan itibaren söz konusu yazıyla bunun yapılamayacağını söylüyor. Kurum yöneticileri, “İlkokulda sınavlar kaldırıldığı için 4’lere sınav yapamayacağız, bu nedenle de burs verilecek öğrenciler mülakatla belirlenecek” diyor. Yine yöneticiler bakanlık kararıyla sınavların da artık çoktan seçmeli değil, yazılı olarak yapılacağını ifade ediyor.

 

03-12-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş