Arama sonuçları

Cağaloğlu Anadolu Lisesi: Yüzdelik dilimi ve diplomasının özelliği nedir?

Cağaloğlu Anadolu Lisesi: Yüzdelik dilimi ve diplomasının özelliği nedir?

Türkiye’nin köklü liseleri arasında olan Cağaloğlu Anadolu Lisesi bu yıl 180 öğrenci alacak. Geçen yıla göre 2022-2023 öğretim yılında lisenin kontenjanı 30 öğrenci artmış oldu. Peki hangi yüzdelik dilim ve puandan öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği ve üniversiteye yerleştirme oranları nedir? Almanca eğitim yapan lisenin verdiği Alman Dil Diploması (DSD) ne anlama geliyor. pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Cağaloğlu Anadolu Lisesi Müdürü Cafer Koçyiğit, sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KONTENJANI 30 ÖĞRENCİ ARTTI

2022-2023 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıla göre nasıl bir değişiklik var?

2022-2023 eğitim öğretim yılı kontenjanımız 180. Geçen yıl kontenjanımız 150 idi. 

Sınıf kontenjanlarınız ne olacak? 

Hazırlıkta 6 sınıfımız bulunuyor. 2022-2023 eğitim öğretim yılında sınıflarımız 30 kişilik olacaktır. 

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYOR?

Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? Bu öğrencinin hangi testten kaç doğru-yanlışı vardı? 

Geçen sene 5 öğrencimiz 472,254 puanla, 0,32 yüzdelik dilimle okulumuza yerleşmiştir. Bu beş öğrencimizin Türkçeden 1, Matematikten 3 yanlışı bulunmaktadır.

En yüksek puanla yerleşen öğrencimiz 485,903 puanla yerleşmiştir. Bu öğrencimizin 1 Türkçe, 1 Matematik, 1 İngilizce yanlışı bulunmaktadır. 

NAKİLLERDE PUANI NE OLDU?

İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Nakiller döneminde puanımızda 0,3’lük bir artış oldu. 

Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü? 

Hazırlık eğitimi zorunludur. Ancak öğrenciler yeterlilik sınavına girerek hazırlık atlayabilir. Yeterlilik sınavında öğrenciler hem Türkçe hem de Almanca sınavına giriyor. Hazırlık atlamak için öğrencilerin her iki dersten alması gereken asgari puan 70'tir. Yeterlilik sınavında öğrencilerin konuşma, dinleme, yazma ve okuma-anlama becerileri ölçülmektedir. Sınav A2 seviyesinde yapılmaktadır.

YABANCI DİL EĞİTİMİ NASIL?

Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Okulumuzda birinci yabancı dil Almancadır. Sınıf seviyelerine göre Almanca ders saatlerimiz şu şekildedir:

Hazırlık sınıfı                        – 20 saat

9, 10 ve 12. Sınıf          – 6 saat

11. sınıf                        – 4 saat

İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

Okulumuzda ikinci yabancı dil İngilizcedir. Sınıf seviyelerine göre İngilizce ders saatlerimiz şu şekildedir:

Hazırlık, 9. ve 10. sınıf – 4 saat

11. ve 12. Sınıf             – 2 saat

ALMAN DİL DİPLOMASI NEDİR?

Öğrenciler yabancı dille ilgili bir sertifika alıyorlar mı?

Mezun olduklarında öğrencilerimiz DSD almaktadır. DSD, Almanca Dil Diploması’dır. Bu diplomanın uluslar arası ve ömür boyu geçerliliği bulunmakta, öğrencilerimiz bu diploma ile yurt dışı üniversitelerine başvuruda bulunabilmektedir. Öğrencilerimiz Hazırlık sınıfında A2 sertifikası, 10. Sınıfta B1 sertifikası,12. Sınıfta ise B2/C1 sertifikası için sınava girmekte ve yeterli puanı aldıklarında DSD alabilmektedir. 

Dünyada DSD programı uygulayan okullar arasında C1 sertifikası verme oranı en yüksek olan okul Cağaloğlu Anadolu Lisesi’dir. 

B2 sertifikası alan öğrencilerimiz, Almanya'da üniversiteye yerleştiğinde hazırlık okuması ya da sınava girmesi gerekebiliyor. C1 sertifikası alan öğrencilerimiz ise hazırlık sınıfını atlıyor ve dil yeterlilik sınavına girmesi gerekmiyor.  

5 ALMAN ÖĞRETMEN VAR

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Yabancı öğretmen var mı?

58 Türk öğretmenimiz, 5 Alman öğretmenimiz bulunmaktadır. 

Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir? 

Okulumuzun kız pansiyonu, okul bahçemizde bulunmaktadır. Yatılılık kontenjanımız 142'dir. Her yıl yaklaşık 40 kişilik hazırlık kız öğrenci kontenjanı bulunmaktadır. 

YATILI KONTENJANI NEDİR?

Pansiyon LGS kılavuzunda sadece kız öğrenciler için görünüyordu. Bu yıl henüz kılavuz çıkmadı ama erkek öğrencilerin de yatılılık durumu söz konusu olacak mı?

Erkek pansiyonumuz bulunmamaktadır. Bu sene Hazırlık ve 9. Sınıf erkek öğrencilerimiz Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nin; 10,11 ve 12. Sınıf erkek öğrencilerimiz Çapa Fen Lisesi'nin erkek pansiyonunda barınmıştır.

Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor? 

Şu anda 850 öğrencimiz bulunmaktadır.  

107 kız, 68 erkek öğrencimiz yatılı okumaktadır.

41 farklı ilden öğrencimiz bulunmaktadır. (Adana, Adıyaman, Afyon, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, İzmir, Karaman, Kars, Kayseri, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak)

Okulun diplomasının özelliği nedir? Uluslararası programlar uygulanıyor mu? Alman Dil Diploması ile ilgili bilgi verip, avantajlarını anlatabiliriz. Her öğrenci alabiliyor mu?

MEB diplomasının yanı sıra DSD veriyoruz. DSD uluslararası ve ömür boyu geçerliliği olan Almanca Dil Sertifikasıdır. Öğrencilerimiz bu sertifika ile yurt dışı üniversitelerine başvuru yapabilmektedir. 

Öğrencilerimiz Hazırlık sınıfında A2 sertifikası, 10. Sınıfta B1 sertifikası,12. Sınıfta ise B2/C1 sertifikası için sınava girmekte ve yeterli puanı aldıklarında DSD alabilmektedir. 

Dünyada DSD programı uygulayan okullar arasında C1 sertifikası verme oranı en yüksek olan okul Cağaloğlu Anadolu Lisesi’dir. 

         - 2020-21 Eğitim Öğretim yılında 183 öğrenciden 146’sı C1 sertifikası almıştır.

                   Başarı oranı %77

         - 2021-22 Eğitim Öğretim yılında 173 öğrenciden 130’u C1 sertifikası almıştır.

                   Başarı oranı %72

B2 sertifikası alan öğrencilerimiz, Almanya'da üniversiteye yerleştiğinde hazırlık okuması ya da sınava girmesi gerekebiliyor. C1 sertifikası alan öğrencilerimiz ise hazırlık sınıfını atlıyor ve dil yeterlilik sınavına girmesi gerekmiyor.  

AP SERTİFİKA PROGRAMI BAŞLADI

Ayrıca bu sene okulumuzda AP sertifika programını hayata geçirdik. Bundan sonraki süreçte de AP sertifika programını devam ettirmeyi hedefliyoruz. AP sertifikası, lise eğitimi boyunca öğrencilerin 5 farklı alanda İngilizce ders alıp yapılan uluslararası sınavdan 5 üzerinden 5 veya 4 puan alarak edindiği sertifikadır. Bu sertifika ile öğrencilerimiz İngilizce eğitim veren yurt dışı üniversitelerine başvuru yaparken avantajlı konumda olmaktadır.

Almanya Değişim Programı da uygulanmaktadır. Almanya’da protokollerimizin bulunduğu kardeş okullarımıza öğrencilerimiz hocaları eşliğinde gitmekte, yine kardeş okuldan gelen öğrencilerimizi ağırlamaktayız.

ABITUR DÜŞÜNÜLÜYOR MU?

Önümüzdeki yıllar için planladığınız başka diploma programları olabilir mi? Mesela Abitur gibi?

Abitur Almanya'daki sınava hazırlayan bir program. Bizim okul olarak iddiamız öğrencilerimizi ülkemizin sınavına başarılı bir şekilde hazırlamak, DSD ve AP sertifikaları ile yurt dışı üniversitelerinin kapılarını aralamak, öğrencilerimizi hem Almanca hem de İngilizceyi iyi derecede bilerek mezun etmektir. 

OKULDA SOSYAL HAYAT 

Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi? Yapılan ulusal ve uluslararası projelerden söz edebiliriz. 

Okulumuzda 36 etkin kulüp bulunmaktadır. Bu kulüplerin Calfest (Müzik festivali), Sportfest (spor festivali), Bilim ve Sanat Günleri, Model Birleşmiş Milletler Konferansı, G20 Etkinliği, Münazara Turnuvası, Satranç Turnuvası, KısaCAL Kısa Film Yarışması, Girişimcilik Günleri, TEDx Youth Konuşmaları, Kan Bağışı Kampanyası, Geleneksel Çınarlatı İftarı gibi etkinlikleri bulunmakta; bunların yanı sıra kulüplerimiz kapsamında oluşturulan CALROV İnsansız Su Altı Sistemleri Takımı, İHA (İnsansız Hava Aracı) Takımı; Fizik, Kimya, Matematik ve Bilgisayar Olimpiyat Takımlarımız, satranç takımımız, okçuluk takımımız; futbol, basketbol ve voleybol takımlarımız bulunmakta ve ulusal-uluslararası dereceler elde etmektedir.

ÖĞRENCİLER DERECELER ALIYOR

Öğrencimiz Emirhan Kurtuluş, Regeneron ISEF Lise öğrencilerinin katıldığı en büyük uluslararası proje yarışmasında biyomedikal alanda dünya birincisi olmuş, ülkemize bir ilk yaşatarak hepimizi gururlandırmıştır.  

Öğrencimiz Leyla Destanoğlu, 53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Fizik alanında Türkiye üçüncüsü olmuştur.

Olimpiyat takımımızda öğrencilerimiz Mehmet Burak Gönül ve İbrahim Fırat Yoğurtçu matematik alanında altın madalya, Sabri ALP ise bronz madalya; bilgisayar alanında Cengiz Eray Aslan gümüş madalya kazanmışlardır.

İstanbul Bilim Olimpiyatlarında Bilgisayar alanında Cengiz Eray Aslan altın, Tünay Kerem İşman gümüş, Efe Demirler bronz madalya kazanmıştır.

Teknofest 2021’de CALROV takımımız İnsansız Su Altı Sistemleri temel kategoride birincilik elde etmiştir. Yine CALROV takımımız Singapur’da düzenlenen SAUVC yarışmasına kabul alabilen dünyadaki tek lise takımı olmuştur. Gençbizz’in düzenlediği Girişimcilik Yarışması Türkiye Finalinde En İnovatif Ürün ödülünü aldı.

Satranç takımımız Türkiye’de beşinci olmuş, takım öğrencilerimizden Hatice Aslı Muştu Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası’nda Türkiye şampiyonu olmuştur. Aynı öğrencimiz Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’nda Millî Takımda ülkemizi temsil ederek Avrupa 2.si olmuştur.

BURSLU OLARAK GİTTİLER

Almanya Pedagojik Değişim Hizmetleri Kurumu’nundüzenlediği kompozisyon yarışmasında öğrencimiz Emir Kaan Sever 6 kazanandan biri olarak yaz tatilinde 4 hafta boyunca Almanya’da misafir edilmeye hak kazandı.

Uluslararası Almanca Olimpiyatları’nda öğrencimiz Ayşe Betül Ekmekcioğlu Türkiye ikincisi olmuştur. 8 öğrencimiz Almanya Rostock Üniversitesi’nde düzenlenen yaz okulunda burslu eğitim görmeye hak kazandı.

Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından verilen Almanya’da Yüksek Öğrenim Bursu’nu Türkiye’den kazanan 3 kişiden 2’si okulumuz öğrencilerinden İrem Meşe ve Yiğit Öç olmuştur. 

İstanbul Liseler Arası Mühendislik Yarışması’nda (HBEC) okul takımımız İstanbul birincisi olmuştur.

ÜNİVERSİTELERE YERLEŞME ORANLARI

Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? Sayısal öğrencilerin tercih ettiği bir okul mu?

Mezunlarımız en fazla mühendislik ve tıp tercih etmektedir.

2021 yılında 200 öğrencimiz mezun oldu, 151 öğrenci Türkiye’de üniversiteye yerleşti. 23 öğrencimiz yurt dışında üniversitede öğrenim görmeye başladı. Türkiye’de üniversiteye yerleşen öğrencilerimizin bölümlere ve üniversitelere göre yerleşme oranları şu şekildedir:

Mühendislik                          - 68 

Tıp                                - 31 

Diş Hekimliği                        - 8 

Eczacılık                       - 2 

Hukuk                                    - 6 

Mimarlık, içmimarlık            - 5

İktisat, işletme, ekonomi       - 11 

Moleküler biyoloji                 - 4 

Temel bilimler             - 16 

Boğaziçi Üniversitesi   - 20 

Koç Üniversitesi          - 8

Sabancı Üniversitesi    - 6

Türk Alman Üniversitesi       - 20

İTÜ                               - 18

YTÜ                             - 8

İstanbul Üniversitesi    - 6

Cerrahpaşa Üniversitesi        - 3

ODTÜ                                    - 3

Sayısal öğrencilerin tercih ettiği bir okuldur. 11 ve 12. Sınıf kademesinde 7 sınıfımız bulunmaktadır. Bu sınıfların 6'sı sayısal, 1'i eşit ağırlık sınıfıdır. 

YKS HAZIRLIK NASIL OLUYOR?

YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

2019-20 eğitim öğretim yılında okulumuzun DYK’ları planlanan şekilde ilerledi ve Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğü elde eden öğrencimiz kurs öğrencimizdi. 

2020-21 eğitim öğretim yılında pandemi sebebiyle yüz yüze kurslar sekteye uğramış olsa da öğretmenlerimiz çevrim içi kurslara devam etmiştir. Yine Türkiye’de 80. olan öğrencimiz ile ilk bindeki öğrencilerimizden 6 tanesi kurs öğrencimizdi. Kurslara 17 öğrencimiz devam etmişti.

2022-2023 eğitim öğretim yılında YKS için DYK’larımızı önceki dönemlerden aldığımız güçle zenginleştirerek uygulayacağız. 

YURTDIŞI ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ

Yurtdışı üniversitelere giden öğrenciniz oluyor mu? Varsa hangi ülkeler olduklarından söz edebiliriz. 

Yurtdışı üniversitelerine giden öğrencilerimiz bulunmaktadır. Almanya, İsviçre, Amerika, Kanada, Norveç, İtalya gibi ülkelerde üniversite öğrenimlerini sürdürmektedir. Cornell Üniversitesi, California Üniversitesi, Amherst College, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Vanderbilt Üniversitesi, Pennsylvania Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve Williams College’den %100 burslu olarak kabul alan öğrencilerimiz bulunmaktadır. Kendilerini buradan da tebrik ediyoruz.

NEDEN CAĞALOĞLU ANADOLU LİSESİ

Neden Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ni tercih etsinler?

Osmanlı'dan günümüze yadigâr kalan okulumuz köklü bir geçmişe sahip olması, akademik başarısı, öğrencilerimizi Almanca ve İngilizce ile mezun etmesi, ulusal ve uluslararası projelerde yönlendirici ve destekleyici olması, sosyal ve sayısal bilimlerde dünya başarıları sağlaması, sosyal etkinlikleri ve kulüp faaliyetleri ile öğrencilerimize özgüven ile birlikte problem çözme ve organizasyon yeteneği kazandırması ile öncelikle tercih edilmeye layıktır. 

Bu arada 27 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında okulumuzda tanıtım günlerimiz olacaktır. LGS’ye girmiş ve tercih yapacak olan öğrencilerimizi tanıtım günlerimize bekliyoruz.

23-06-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş