Arama sonuçları

Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürü öğrencileri sabah namazına çağırdı

Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürü öğrencileri sabah namazına çağırdı

Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürünün, okul müdürlerine gönderdiği sesli mesajda ÇEDES projesi kapsamında öğrencilerin cuma günü sabah namazına katılımı için mesai harcamasını istediği iddia edildi.

Evrensel’den Abidin Çınar’ın haberine göre, Muğla’da Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından paylaşıldığı ifade edilen sesli mesajda, kurum müdürlerinden cuma günü sabah namazına yoğun katılım istediği, müdür ve öğretmenlerden, öğrencileri bu programa çekmeleri için yoğun mesai harcamaları istendiği iddia edildi. Projenin arkasında tarikat ve cemaatlerin olduğunu belirten sendika, veli ve Alevi örgütleri laik eğitim çağırısı yaptı.

Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürü Taner Şen okullara ve öğretmenlere gönderdiği ses kaydında, “Herkese hayırlı akşamlar. Cuma sabahı Merkez Camisinde sabah namazında ÇEDES projesi kapsamında, sayın kaymakamımızın ve sayın belediye başkanımızın da katılımlarıyla bir sabah namazı programı icra edilecektir. Yoğun katılımın sağlanması bizler ve sizler içinde önemli. Bu konuda gerekli rehberlik çalışmalarımızı yarın (perşembe) itibariyle yapalım. Namazdan sonrada ufak bir ikram olacak. Hem birlik hem de beraberlik ve böyle ulvi bir görev için yarın mesaimiz bu olsun. Çocuklarımızla birlikte cuma sabahı Allah’ın izniyle Merkez Camisinde buluşalım” cümlelerini kullandı.

“ÇOCUĞUMUN BİLİMSEL VE LAİK BİR EĞİTİM ALMASINI İSTİYORUM”

Biz kız çocuğu olduğunu söyleyen veli Yudum Şit Arlı, Milli Eğitim Müdürünün çağrısının kabul edilebilir olmadığını dile getirdi. Arlı, “Çocuğumun bilimsel ve laik bir eğitim almasını istiyorum. Bu tür çağrıları kabul edemem bir veli olarak. Çünkü din ve vicdan hürriyetini savunan, çocuğumu da böyle yetiştiren biriyim. Çocuğumu emanet ettiğim okullara gelecek böyle bir çağrı kabul edilebilir değildir. Yani misal babam ya da ailemden başka insanlar da dini hassasiyetleri olan insanlar ama ne beni ne de başkasına kendi dini hassasiyetlerini dayatmadılar. Ben de çocuğumu aynı şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Herkese saygılı ama din ve vicdan özgürlüğüne sahip laik bir birey” dedi.

4 çocuğunu olduğunu ve 3’ünün okula gittiğini ifade eden veli İmran Deniz Köse ise, “Çocuklarımı cuma namazı adı altında bir yere götürmek isteseler okula dava açarım. Nasıl bir rezillik ki reşit olmayan bir kişiye kendi seçimi olmayan dini dayatmaları” diyerek, tepki gösterdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir öğrenci velisi de “Benim başım kapalı, din dersini biz evde veririz" diyerek namaz çağrısına tepki gösterdi.

Başka bir veli ise, “Bir veli olarak kabul görebileceğim bir durum değil, bir çok veli de bu durumu kabul görmez. Çocukların okuldan herhangi bir etkinlik için ayrılmasında veli izni gerekiyor ki veli izni dışında hiçbir çocuğu okuldan çıkaramazlar. Hele ki dini inançları farklı ya da inanmayan ailesi olabilecek, kendi iradesini bilmeyecek yaştaki çocuklara böyle bir dayatmayı kesinlikle kabul etmeyiz” diyerek tepkisini dile getirdi.

“LAİK EĞİTİM MÜCADELESİNİ YÜKSELTMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Eğitim Sen Dalaman Temsilcisi Fevzi Yılmaz eğitimin ve toplumsal yaşamın dini kurallara, söylemlere ya da referanslara göre örgütlenmemesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün öğretmen ve öğrencileri ÇEDES kapsamında namaza çağırması anlaşılır değildir. Eğitimin sorunları, öğretmenlerin sorunları, okulların ihtiyaçları ve eksiklikleri gibi sorunlarla ilgilenmek asıl görev olmalıdır. Dalaman’da hangi okula gitsek bina, derslik sorunlarını duyuyoruz. 21 yüzyılda okullarda teknolojik olanaklardan yoksun barakalarda ders yapılıyor. Okullarımız ve öğretmenlerimiz çözüm bekleyen sorunlarla uğraşırken, ÇEDES adı altında yarın hangi çağrılarla karışılacağımızı merak ediyoruz” diye konuştu. Yılmaz laik ve bilimsel eğitim için bütün eğitim bileşenlerini birlikte hareket etmeye ve mücadeleye davet etti.

Eğitim Sen Muğla Şube adına yapılan açıklamada, “bilimin ve aklın ışığında, nitelikli kamusal eğitimi kurmak, ayrımcılığın ortadan kaldırıldığı, bir arada yaşamanın mümkün olduğu bir toplumda yaşamak için toplumun tüm kesimlerini laik eğitim mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“AYRIMCI VE GERİCİ FAALİYETLERİN EĞİTİMDE YERİ YOKTUR”

Eğitim Sen Köyceğiz İlçe Temsilcisi Engin Ertaş, “Sabah zifiri karanlıkta aç olarak okula giden çocukların sorunları ortadayken, Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ÇEDES kapsamında öğrencilerimizi uyku saatlerinde sabah namazına götürme peşindedir. Eğitimde piyasalaşmayı, ailelerdeki ve öğrencilerimizdeki yoksullaşmayı gölgeleyen bu tür ayrımcı ve gerici faaliyetlerin eğitimde yeri yoktur” dedi.

Eğitim Sen Köyceğiz İlçe Hukuk Sekreteri Zeynel Hırçıl da Anayasaya aykırı bir durum olduğunu söyleyerek, “Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kanunu yok saymaktadır” diye ekledi.

“AKP'YE VE ONUN KARANLIĞINA TESLİM OLMAYACAĞIZ”

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Köyceğiz Başkanı Nezahat Doğan ise, “Bu zorbalığı ve dayatmayı şiddetle kınıyoruz. ÇEDES’e karşı mitingler yaptık, görüyoruz ki hiçbir anlam teşkil etmemiş” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Erçe de “Cuma günü sabah namazını vali bey ve kaymakam bey ile birlikte kılmak üzere öğretmen ve öğrencilere rehberlik edilmesi çağrısı yapıyor. Bu olay Türkiye'nin geldiği durumu net bir şekilde gözler önüne sermektedir. Başta okullarımız olmak üzere, devletin her bir kurumu, cemaat ve tarikatların kontrolüne girmiştir. AKP'ye ve onun karanlığına teslim olmayacağız. Hükümeti, valileri ve bürokratlarını bir kez daha uyarıyoruz bu tutumdan vazgeçin. Muğla Valisinin ve Dalaman Kaymakamının görevi çocuklarımızı ve eğitim emekçilerimizi sabah namazına çağırmak değil onlara fırsat eşitliği ve insanca yaşam olanakları sağlamaktır. Halkımıza açık çağrımızdır; laik ve bilimsel eğitim hakkınızdan vazgeçmeyin. Çocuklarınızı cemaatlerin değil aklın ve bilimin kontrolüne verin. Onları, imamlara değil, öğretmenlere teslim edin” diye konuştu.

DİSK Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Aydın Ağlamaz ise “Sendika olarak, bilimsel olmayan, laiklik karşıtı ve gerici uygulamaların tamamen karşısındayız. Diğer alanlarda olduğu gibi bu Ortaçağ zihniyetine karşı alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

12-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş