Arama sonuçları

Diş hekimliğinde uzmanlık için DUS isteniyor

Diş hekimliğinde uzmanlık için DUS isteniyor

ÖSYM tarafından yapılan Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Sınavı (DUS) ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları şöyle:

SINAV KAÇ KEZ YAPILIYOR?

Sohbahar ve İlkbahar dönemi olmak üzere yılda iki kez.

SINAV ÜCRETİ NEDİR?

2016 yılı için 110 TL

SINAVA KİMLER KATILABİLİR?

Diş Hekimliği Fakültesi mezunu adaylar

SORULAR NELERİ KAPSIYOR?

Sınavda adayların, diş hekimliği alanındaki temel kavram, ilke ve yöntemleri tanıma, kavrama; bu kavram, ilke ve yöntemler ile düşünme ve bunları belli durumlara uygulama yetilerini yoklayan sorular yer alıyor.

DİL SINAVINA DA GİRMEM ޞART MI?

DUS sonuçlarıyla yerleştirme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. YDS, ÜDS veya KPDS’den en az 50 puan almanız gerekir. Ya da ÖSYM tarafından belirlenen Yabancı Dil Eşdeğerliliği'ne ilişkin tabloda belirtilen sınavlarla ilgili geçerli belge sunmalısınız. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı ya da yaptırdığı yabancı dil sınavında da adayın 50 puan alması şartı bulunuyor. Dikkate alınan diller İngilizce, Fransızca veya Almanca.

PUANIMIN DÜŞžTÜĞžÜ DURUMLAR VAR MI?

Evet var. Uzmanlık eğitimine devam edenlerden kurum veya dal değişikliği için yeniden sınava girenlerin yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı yüzde 2 oranında düşüyor. Eğer uzmanlık eğitimi sürerken sınava girdiyseniz, uzmanlık eğitimine devam ederken istifa ettiniz ve bu sınav da istifanızı takip eden ilk sınav ise ve bir uzmanlık alanına yerleştirildiğiniz halde eğitime başlamayadıysanız yine girdiğiniz ilk sınavda yerleştirme puanınız yüzde 2 oranında düşecek.

MECBURİ HİZMET BİTMEDEN SINAVA GİREBİLİR MİYİM?

Burstan doğan mecburi hizmetiniz eğer sınav gününden itibaren üç ay içinde bitirecek durumda ise sınava girmenizde bir sakınca yok.

SINAV HANGİ MERKEZLERDE YAPILIYOR?

İstanbul, Ankara, İzmir.

SINAV NASIL YAPILACAK?

Her soru kitapçığı farklı olacak. Sınav çoktan seçmeli sorulardan oluşacak ve her soru için beş farklı seçenek olacak.

KİMLER TERCİH HAKKINA SAHİP OLACAK?

DUS Puanı 45 (Yerleştirmede esas alınacak Ağırlıklı Mesleki Bilgi Sınavı Puanı 45) veya daha yüksek olan adaylar tercih yapabilecek. Puanı 45'den düşük olanlar yerleştirme işlemine katılamayacak.

KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

En fazla 30 tercih yapabileceksiniz. Tüm tercihlerin doldurulması zorunlu değil.

EK YERYEޞTİRME VAR MI?

Boş kalan kontenjanlar için ÖSYM ek yerleştirme tercihleri alacak.

SINAV SONUÇLARI NASIL ÖОRENİLECEK?

Sonuçlarınızı ÖSYM'nin sitesinden TC kimlik numaralarınız ve şifrelerinizle öğreneceksiniz.

DUS'UN SORU İÇEREKLERİ NEDİR?

Temel Bilimler Testi (TBT) Klinik Bilimler Testi (KBT) olmak üzere iki farklı testten toplam 120 soru yanıtlayacaksınız.

TEMEL BİLİMLER TESTİ (TBT) SORULARI NEDİR?

Bu testte 40 soru yer alacak. Anatomi'den 6, Histoloji ve Embriyoloji'den 4, Fizyoloji'den 6, Tıbbi Biyokimya'dan 6, Tıbbi Mikrobiyoloji'den 6, Tıbbi Patoloji'den 4, Tıbbi Farmakoloji'den 4 ve Tıbbi Biyoloji ve Genetik'ten 4 soru yöneltilecek.

KLİNİK BİLİMLERİ TESTİ (KBT) SORULARI NEDİR?

Restoratif Diş Tedavisi, Protetik Diş Tedavisi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi, Periodontoloji, Ortodonti, Endodonti, Çocuk Diş Hekimliği konularının her birinden 10'ar olmak üzere toplam 80 soru olacak.

SINAVIN SÜRESİ NEDİR?

Sınav 150 dakika (2.5 saat) sürecek.

Fotoğraf: İstanbul Aydın Üniversitesi

02-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş