Arama sonuçları

Doğa Koleji’nde ‘deprem raporu karmaşası’: Hangi rapor doğru?

Doğa Koleji’nde ‘deprem raporu karmaşası’: Hangi rapor doğru?

Kahramanmaraş depreminin ardından tüm gözler olası İstanbul depremine ve okul binalarının güvenliğine çevrildi. Veliler okul yönetimlerinden depreme dayanıklı olduğuna ilişkin rapor istemeye başladı. Okulların çoğu bu talepleri yanıtsız bırakırken, bir başka tartışma da tıpkı Doğa Koleji’nde olduğu gibi rapor tartışmasında yaşanıyor. Veliler, bugün binalarla ilgili açıklanan iki farklı rapora dikkat çekerek, basın açıklaması yaptı. Sözcü’nün haberine göre İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi tarafından deprem bölgesinde bulunan Kartal Aşağı Mahallesi Şahane Sokak’taki A blok İlkokul Doğa Koleji binasının 2018 TDY’ye göre Performans Analizi Teknik İnceleme Raporu yayımlandı.

KULLANILMASI UYGUN DEĞİLDİR

Raporda bina için “Yapı az katlı olmasına rağmen kontrollü hasar performans bölgesindedir. 2018 TOY ye göre A-Blok kontrollü hasar performans seviyesinde olduğu için ilkokul binası olarak kullanılması uygun değildir” ifadeleri yer alıyor. Prof. Dr. Ali Osman Atahan imzalı raporda, okulda yapılan teknik incelemenin sonuçlarında şu ifadeler kullanıldı: “Genel olarak yapılan değerlendirmede söz konusu okul yapısı taşıyıcı sistemlerinin kullanımı ve yaşanan çevre depremlerden dolay hasar görmediği ve etkilenmediği görülmüştür.

Yapı dinlenme tesisi olarak tasarlanmıştır, fakat yapının tasarlandığı yıl göze alındığında 1975 tarihli deprem yönetmeliği yürürlüktedir. Deprem yönetmeliği 1998 yılında değiştirilmiş olup 2007 ve 2018 yılında tekrar değiştirilmiştir. Deprem yer hareketleri, kullanılan değerler ve okullar için tasarım sınıfları değiştirilmiş, deprem yükleri artırılmıştır.

2018 Deprem Yönetmeliği’ne göre yapıların daha büyük kuvvetlere ve yer hareketlerine dayanacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Somut bina zamanındaki yürürlükteki yönetmeliğe ve şartlara göre yapılmıştır. Fakat bugünkü yürürlükteki yönetmeliğin istediği şartları sağlamadığı gibi yapı az katlı olmasına rağmen kontrollü hasar performans bölgesindedir.

GÜÇLENDİRME DE UYGUN DEĞİL

2018 TDY'ye göre A-Blok kontrollü hasar performans seviyesinde olduğu için İLKOKUL binası olarak kullanılması uygun değildir. Yapı Kartal sahil bölgesinde olduğu, zemin değerlerinin riskli ve düşük seviyede bulunması ve yapının inşaat tarihinin eski olması sebebiyle, binanın güçlendirmesi tercihi teknik açıdan uygun bulunmamaktadır. Yapının yıkılarak yeniden yapılmasının daha doğru olacağı görüş ve kanaatimde olduğumu saygılarımla takdirlerinize sunarım.”

VELİLERDEN YETKİLİLERE ÇAĞRI

Doğa Koleji önünde toplanan veliler ise basın açıklaması yaparak yetkilileri göreve çağırdı. Veliler adına açıklama yapan Biricik Kaymak, Doğa Koleji'nin toplam dokuz binasının riskli olmasına rağmen, sağlam raporu alındığını öne sürerek şöyle konuştu:

İKİ FARKLI RAPOR VAR

“Binaların teknik inceleme raporlarında sıkıntılar nedeniyle tüm velilerin gözlerine uyku girmiyor. Ortada iki ayrı rapor var. Şimdilik sıkıntılı olduğu kesin anlaşılan 9 kampüs var. Diğer Doğa Koleji kampüslerinde de belirsizlik hakim. Can Holding yönetimine birkaç sorumuz ve sözümüz var. Ağustos 2021 tarihli İTÜ raporları neden gizleniyor ve neden yok sayılıyor? İTÜ raporunda riskli çıkan bu binalar Öz Dönüşüm Mühendislik Mimarlık İnşaat Şirketi'nin raporunda nasıl oluyor da 9'u birden sağlam çıkabiliyor? Biz veliler olarak hangisine inanmalıyız ya da hiçbirine inanmamalıyız? Bu sorunun cevabını tam ve güvenilir olarak kimden alabiliriz?”

Veliler, bu raporlara bakıldığında çocuklarının ve eğitimcilerin güvenliğinin yıllardır tehlikeye atıldığını belirterek, şöyle dedi: ““Bu süreçte söz konusu okullar için deprem analizi yaptıran ve sonrasında Can Holding'e devir gerçekleştiren İTÜ ETA Vakfı da bir taraftır. Kamu yararı hem çocuklarımızın hem de çalışanlarımızın güvenliği için İTÜ ETA Vakfı'nın bir an önce sessiz kalmayı bırakıp, raporları kamuoyu ve biz velilerle paylaşmalıdır. Bu konuyla ilgili başta  Milli Eğitim Bakanlığı ve tüm ilgili kurumları göreve çağırıyoruz. Bu raporlarda her hangi bir usulsüzlük ve tedbir konusunda yetersizlik varsa bunların tespit edilmesi ve bir an önce gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını talep ediyoruz.”

25-02-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş