Arama sonuçları

Eğitimcilerden ara tatil önerileri

Eğitimcilerden ara tatil önerileri

2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ilk ara tatili başladı. Hafta sonu tatilleriyle birlikte öğrenciler 9 gün tatil yapacak. Peki ara tatil nasıl geçirilmeli? İşte eğitimcilerden ara tatil önerileri: Doğa Koleji Ortaokul Rehberlik Bölüm Başkanı Gülşen Aksu, tatil dönemine kadar işlenen ders, konu ve kazanımların gözden geçirilerek, konu eksiklerine yönelik çalışmalar yapılabileğini söyledi. 

SOSYALLEŞME ÖNEMLİ

Aksu, yoğun olmayan ancak akademik olarak ihtiyaca yönelik bir program oluşturulabileceğini belirterek, şöyle dedi: “Bu program baskı ve kaygı yaratmamalı, dinlenme ve eğlenmenin önüne geçmemelidir. Küçük yaş gruplarında çalışmadan sonra aile ile keyifle yapılacak etkinliklerin programa konması motive edici olacaktır. Çocukların sosyalleşmesini destekleyin. Özellikle kimlik gelişiminin ön plana çıktığı ergenlik döneminde olan çocukların bireyselleşme süreçlerinin sağlıklı olabilmesi için arkadaşlarıyla sosyal etkileşimde olmaları çok önemlidir.”

SINAVA HAZIRLIK ÖĞRENCİLERİ

Aksu, özellikle sınav hazırlık grubu öğrencileri ara tatilde önceden çözdükleri deneme sınavı kitapçıklarını inceleyebileceklerini belirterek, “Yapamadıkları ve boş bıraktıkları sorular üzerine çalışabilirler” dedi. Aksu, ekran karşısındaki süreler konusunda da ailelere uyararak, ailelerin çocuklarının ekranda nasıl zaman geçirdiğini, ne izlediğini, ne oynadığını bilmesi ve takipte kalması gerektiğini vurguladı.

UYKU SAATLERİNE DİKKAT

Doğa Koleji Okul Öncesi ve İlkokul Rehberlik Bölüm Başkanı Büşra Akın da akademik başarı ve kişilik özellikleri üzerine yapılan araştırmaların, başarılı çocukların en önemli ayırt edici özelliğinin sorumluluk bilinci olduğunu ortaya koyduğunu  anlattı. Bu nedenle tatil süresinde çocukların yaş gelişim özelliklerine uygun sorumluluklar verilmesinin önemli olduğunu belirten Akın, şu bilgileri paylaştı: "Çocuklara verilen masa kurma, masa toplama, odasını toplama gibi sorumluluklar yaşam becerileri kazanmalarını da destekleyecektir. Öğrenciler için, bu ara tatil bedensel olarak bir dinlenme sürecidir fakat tamamen boş zaman olarak da düşünülmemelidir. Aileyle birlikte evde sinema gecesi, müze ziyareti veya şehir turu, evde yapılabilecek deneyler, el işleri, çeşitli hobiler, kutu oyunu oynamak vb. etkinlikler çocuğun ilgisine ve isteğine göre listeye eklenebilir. Okul zamanında belli rutinlere (erken kalkma, ders çalışma) alışan öğrenciler için, tatil zamanları bir planlama yapılmazsa, yapacak bir şeyin bulunmadığı, 'boş zamanlar' halini alabilir. Burada anne ve babaların iyi yönlendirme yapmaları çok önemlidir. Ayrıca öğrencilerin ara tatil dönüşü adaptasyonlarının kolay olması için uyuma ve uyanma saatlerine dikkat etmeleri, biyolojik saatlerini değiştirmemelerini öneriyoruz..”

Akın, tatil programında okumaya mutlaka zaman ayırılması gerektiğini belirterek, okumayı bir alışkanlık haline getiren, okuduğunu anlayan ve yorumlayan bireylerin, kendini ve dünyayı daha iyi tanıdığını ve yorumladığını, akademik anlamda daha başarılı olduğunu aktardı.

 

11-11-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş