Kadıköy Anadolu Lisesi: Hangi puan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyor?
Türkiye’nin ilk Maarif Kolejleri arasında yer alan Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL) hangi puan ve yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Bu yıl kaç öğrenci alacak? Diplomasının özelliği nedir? Yatılılık mümkün mü? Okulun inşaatı tamamlandı mı? pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Kadıköy Anadolu Lisesi Müdürü Ali Fuat Güney sorularımızı yanıtladı.
YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İşte sorular ve yanıtları:
KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?
-Okulun kontenjanı nedir? Geçen sene 30 kişi artmıştı, bu sene ne durumdasınız?
Kontenjanımız yine 30 öğrenci artarak 180’den 210’a çıktı. Şube sayımız 6’dan 7’ye çıktı, bu da gençlerimiz için ek bir fırsat olacak.
-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?
Özel Program Uygulayan Proje Okulların tümünde olduğu gibi sınıf kontenjanlarımız 30 olacaktır.
EN DÜŞÜK PUANLI ÖĞRENCİ
-Geçen sene okula en düşük puanla giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?
Okulumuz 491,092 (0.10) puan ile 481 puan aralığında ilk yerleştirmede öğrencilerini almıştır, en düşük puanla okulumuza katılım 481, 343 puan (0.58) yüzdelik dilimdedir. Bu puanlar okulumuzun asıl yerleşkesinin inşaat sürecinde olduğu döneme aittir. Bu sene yuvamıza kavuştuğu için puanımızın yükselmesini bekliyoruz.
KAÇ YANLIŞ VE BOŞ
-En düşük puanla giren öğrencinin hangi testte kaç yanlış-kaç boşu vardı?
Okulumuza son sırada katılan öğrencimizin 1 Matematik, 2 Türkçe, 1 Fen – 1 Din-Sosyal olmak üzere toplamda 5 yanlışı vardı.
NAKİLLER DÖNEMİNDE PUANLAR NE OLDU?
- Şöyle bir yanlışa düşüyor bazı veliler nakiller döneminde puanlar düşer diye. Oysa öyle olmuyor? İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?
Bu durum bizim okulumuzda da genelde sizin dikkat çektiğiniz şekilde olmaktaydı, 2 yıldır okulumuz yerleşkesinin inşaat sürecinde olması az da olsa sonraki yerleşmelerde puan düşmesine neden olmuştur. Geçen yıl ilk yerleştirmede puanımız 481’ken son yerleştirmede 475, 343 puan olmuştur. Son yüzdelik dilimimiz (0.64)’tür. Bu yıl okul inşaatımız biteceği için yeni yerleşkemizde, sonraki yerleştirmelerde de tıpkı eskisi gibi puanların yükseleceğini düşünmekteyiz.
HAZIRLIK ZORUNLU MU?
-Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavıyla üst sınıfa geçilir mi?
Hazırlık zorunlu değildir, veli başvurusu ve yeterlilik sınavı ile başarılı olan her öğrencinin 9. sınıftan devam etme imkânı vardır. Ancak kurum kültürü ve okula adaptasyon açısından bunu tavsiye etmiyoruz, çünkü Hazırlık sınıfı kurum kültürüne de hazırlıktır, ayrıca Maarif okulu olarak öğrencilerimizi dünya insanı olarak yetiştirmeyi amaçladığımız için dil yeterliliklerinin üst düzeyde olmasını çok önemsiyoruz.
YABANCI DİL EĞİTİMİ
.-Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?
Hazırlık sınıflarında 20 saat İngilizce dersi ve 4 saat kurs;
9.sınıflarda 4 saat İngilizce dersi ve 2 saat seçmeli yabancı diller edebiyatı verilmektedir. 10., 11. ve 12. sınıflarımızda ise 4’er saat İngilizce dersi okutulmaktadır.
-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?
İkinci yabancı dilimiz Almancadır. Hazırlık sınıflarında 4 saat Almanca dersi ve 4 saat kurs olmak üzere 8 saat ders verilmektedir. 9. Sınıfta 2 saat dersin yanında yine 4 saat kursumuz bulunmaktadır. 10. 11. ve 12. Sınıflarda ise 2 saat Almanca dersı vardır.
- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Yabancı öğretmen var mı?
91 öğretmenimiz vardır, 1 native speaker öğretmenimiz bizimle birlikte çalışmaktadır. Toplam 92 öğretmenimiz vardır.
3 YILDIR AP OKULUYUZ
-Uyguladığınız uluslararası programlar nedir?
Okulumuz Collage Board’tan 3 yıldır akreditasyonumuzu almış bulunmaktadır. AP (Advanced Placement) okuluyuz. Level 2 Exam School statüsündeyiz. Bu yıl kursumuzda AP programında Calcilüs AB, BC, Cemistry, Biyoloji, Computer Since Principles, Computer Scince A lavel English Language Composition, Pre Ap English Languce Composition, Phisics, Micro-Macro Economi gibi birçok ders sınıf çıkacak şekilde talep olursa planlamaya uygun olarak verilebilmektedir. Ayrı olarak öğrenci talebi olursa TOEFL, SAT, İELTS kursları yapılmaktadır.
YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİLER
-Son yıllarda gençlerin üniversite tercihi için yurtdışı seçeneğini artarak kullandığını görüyoruz. Siz de durum nedir? Yurtdışına giden öğrenci sayısı nedir? Artıyor mu?
Bizde her yıl 10 ile 20 arası öğrencimiz yurt dışına tam ve kısmi burslu olarak kabul almaktadır. Bu sene ise şu ana kadar 15 öğrencimiz tam, 1 öğrencimiz %50 burslu, 1 öğrencimiz de burssuz olmak üzere toplam 17 öğrencimiz ABD; Kanada, İngiltere, Hollanda, Fransa, Belçika, İtalya’daki dünyanın ilk 100’e giren prestijli üniversitelerinden kesin kabul almıştır. Öğrencilerimizin birçoğu bu ülkelerin üniversitelerinde 1’den fazla kabul aldığı için toplam kabul sayımız 62’dir. Dünyanın ilk 100’e giren en prestijli üniversitelerinden alınan bu kabullerden okul olarak büyük bir iftihar duymaktayız, tüm öğretmen ve öğrencilerimizi bu anlamda özellikle tebrik etmek istiyorum. Bu iftihar listemize web sayfamızda ulaşabilirsiniz.
TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTE YERLEŞMELERİ
-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?
Öğrencilerimiz mühendislik ve tıp bölümleri başta olmak üzere diğer bölümlere %100 yerleşme puanını elde ediyor. Öğrencilerimizin %55’e yakını mühendislik %30 civarı tıp ve benzer alanlar, geri kalan %20’lik dilim ise fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarını tercih etmektedir. Boğaziçi ve İTÜ gibi üniversitelere en çok öğrenci gönderen okulların başında gelmekteyiz. YKS başarısı olarak en yüksekokullardan biriyiz.
-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?
YKS için DYK altında üniversite hazırlık kurslarımız 11. ve 12. Sınıflarda etkin ve başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Ayrıca alt sınıflarda ders destekli hazırlayıcı kurslarımız vardır.
OKULUN YAPIMI TAMAMLANDI MI?
-Tercih dönemine giriyoruz ve en çok merak edilen konulardan birisi de yatılılık ve sizin okul özelinde de yaklaşık 2 yıldır süren yeni yerleşkenin inşaa süreci. Okul projesi ne durumda? Bu yıl tercih yapacak öğrenciler okulda olabilecek mi?
Bu sorunuz için çok çok teşekkür ediyorum. Okulumuz adına olumlu cevap vermeyi en çok özlediğim soru budur. Tüm KAL severlere Maarif ailesine bu anlamda müjde vermek istiyorum. Yerleşkemizin inşaatı sona yaklaşmıştır. Yeni eğitim öğretim sürecinde 30 dönümlük alanımızda yeni ve modern yerleşkemizde eğitime başlama aşamasındayız.
Bu anlamda bu zor dönemde bu kadar büyük bir projeyi planlayan, yürüten ve 2 yıl gibi kısa sürede bitim aşamasına getiren Bakanlığımıza, Valiliğimize, Valiliğimizin İPKB kurumuna, proje planlayıcısı Optimal firmasına, projeyi yüklenen Kibritçi inşaat firmasına özellikle şahsım, kurumum ve tüm Kadıköy Anadolu Lisesi ailesi adına teşekkür etmek istiyorum. Okulumuz 2023-2024 eğitim öğretim yılında yeni yerleşkesinde başlayacak şekilde planlanmıştır. Bu yıl tercih yapan öğrencilerimiz yeni yerleşkemizde olacaktır.
YATILILIK KONTENJANI NEDİR?
-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir?
Yeni yerleşkemizde pansiyon binamız öğrencilerimizin tüm ihtiyaçları düşünülerek inşa edildi. 5 katlı, modern yurdumuzda banyo tuvaletleri içinde 38 metrekarelik odalarda öğrencilerimiz odalarda kalacaktır. Ayrıca etüt odaları, dinlenme alanları, kulüp odaları, 260 kişilik yemek hanesiyle çağdaş, modern bir yurt imkânlarına sahip olacaktırlar.
Bu yıl pansiyon kontenjanımız kızlarda 30, erkeklerde 20’dir.
-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor?
450 kız, 590 erkek öğrenci olmak üzere toplam 1040 öğrencimiz vardır.
Pansiyonun Kız Öğrenci Kapasitesi: 150
Erkek Öğrenci Kapasitesi:150 olacaktır.
Ülkemizin her bölgesinden öğrencimiz bulunmaktadır. 60’a yakın ilden öğrencimiz pansiyonumuzda yatılı kalmaktadır.
15-06-2023