Arama sonuçları

Kolejler taban puanlarını ne zaman açıklayacak? Kayıt dönemi ne zaman başlayacak?

Kolejler taban puanlarını ne zaman açıklayacak? Kayıt dönemi ne zaman başlayacak?

Kolejler taban puanlarını ne zaman açıklayacak? Kaç kayıt dönemi olacak? 20 Haziran'da yapılacak Liseye Geçiş Sınavı'na (LGS) girmesi beklenen öğrenci sayısı geçen yıla göre 600 bin daha fazla. LGS sonuçları 16 Temmuz'da açıklanacak. Ardından da hem Türk ve yabancı özel okullar için kayıt dönemi, hem de devlet liseleri için tercih dönemi açılacak. Peki bu yılın LGS yerleştirmeleri nasıl olacak? LGS kayıt ve tercih takvimi nasıl işleyecek? Yabancı ve Türk özel liseleri nasıl kayıt yapacak? Kontenjanlar yeterli mi? Puanlar ne olur?

KOLEJLER TABAN PUANLARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK? KAÇ KAYIT DÖNEMİ OLACAK?

İşte tüm bu soruları pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan ile konuştuk. Gülan, 24 yaşında özel okul kurucusu oldu. 32 yıl boyunca özel okul sahibi olarak devam etti ve 4 yıl önce de okulunu devretti.  İki dönem yani 8 yıl boyunca derneğin yönetim kurulu başkanlığını yaptı. 3 yıl da özel okullar sınav yürütme kurulu başkanlığını.

Gülan, aralarında yabancı özel liselerin de olduğu ve LGS puanına göre öğrenci alan özel okulların taban puanlarını 17 Temmuz’da açıklayacaklarını söyledi. Bu yıl 3 değil, iki kez ön kayıt-kesin kayıt dönemi olacak. Ardından da 3 gün sürecek serbest kayıt dönemi. İlk kayıt dönemi 20 Temmuz’da başlayacak.

İşte Gülan’ın LGS yerleştirmeleriyle ilgili açıklamaları:

KONTENJANLAR YETERLİ OLACAK MI?

4+4+4’ten dolayı öğrenci sayısında yaklaşık yüzde ellilik bir artış var. 1 milyon 200 bin  küsür girerken 1 milyon 800 bin kişi girecek. Bazı aileler çocuğu zaten Anadolu lisesi ya da fen lisesi kazanamayacaksa çocuğunu bu sınava sokmaktan imtina eder. Bu sınava 1 milyon 800 bin yerine 1 milyon 500 bin öğrenci girerse şaşırmayalım. Okullara talebin artacağını unutmayalım. Sınavla alan Anadolu liselerinin kontenjanı da yüzde 53.8 oranında arttı. İstanbul’da geçen sene ilk yüzde 3.5’luk dilimden alan okullar var. Daha fazla talep gören bu okulların kontenjanı sadece yüzde 26 arttırılmış, öğrenci yüzde 50 artıyor. Üsküdar Haydarpaaş Fatih Şehremene Kartal’ı çekersem bu yüzde 3.5’lik dilimden öğrenci alanların kontenjanı yüzde 17 artmış. Veliler talebin artacağını bilsinler. En çok talep gören okulların kontenjanı yüzde 17 artmış. Anadolu liselerinde yığılma var.

 

40 KİŞİLİK SINIFLARDA NASIL BİR EĞİTİM?

Eylül’de ne olacağını hiç kimse bilmiyor. Dünya da biz de, MEB de, Sağlık Bakanlığı da Sağlık Kurulu da bilmiyor. Aslında yaşayarak öğreneceğiz. İki büyük sınavımız var, öğrencisi, gözetmeni yaklaşık 6 milyon kişi bu sınavda olacak. Bu hafta sonlarını da dikkate aldığımızda sınavdan sonra da salgın nasıl bir seyir gösterecek önce bunu görmemiz lazım. Baş edilebilir bir rakam mı yoksa artışlar var mı? Ona göre bir Eylül planı yapılacak. Ama 40 kişilik bir sınıfta sosyal mesafeyi sağlamak pek mümkün olmaz. Belki sınıfları 20-20 ikiye bölüp herkesin farklı günlerde gelmesi, bunların yer değişip diğerlerinin uzaktan eğitim alması sağlanabilir. Ya da üniverstelerde olduğu gibi yüzde 30-40 için uzaktan eğitim söz konusu olabilir. MEB yarı yarıya kontenjanları düşürse ancak özel okulların sınıf mevcutlarına geliyor. Özel okullar neler yapacak, onu da görmek lazım. Umarım düşündüklerimizin hiçbirisi gerekli olmaz.

 

SINAV ZOR OLUR MU?

Bu sınav çocuklarınızın iyi mi kötü mü öğrenci olduğunu göstermez. Bu bir sıralama sınavıdır. Bilgilerini daha çabul çağıran, belki  biraz daha zeki olan öğrenci öne geçer. Zor soru da kolay soru da aynı sıralamayı verir, öğrenciler zor-kolay diye düşünmesinler. Kolay da zor da herkese eşit olarak sunuluyor, dolayısıyla sınav kağıdını açtığınızda önünüze felaket zor bir soru bile çıksa moralinizi bozmayın. Bir soruya takılıp kalmayın. Soruya doğru yerden başlayın. 20 yerine 19 soru çözerek de çok yüksek bir puan yapabilirler.

NORMALDEN DAHA ZOR SINAV OLUR MU?

Ayrıştırmak için sınav normalinden biraz zor olabilir veya metinler biraz uzun olabilir ama bunun hiçbir ehemmiyeti yoktur. Ama bunu neden yaparlar? Çok fazla aynı puanlı öğrenci olunca çok sıkıntı olır. Örneğin Galatasaray geçen sene 100 kişi almış, bu sene de 100 kişi alıyor. Ama Galatasaray’ı isteyen öğrenci sayısı artıyor. Bu durumda öğrencilerin okul notlarına da bakılır ama genelde bunlar da hep aynı çıkar. Bu yüzden yaşı küçük olanın seçilmesi kuralına bakılır. Ama bu sene 600 bin daha yaşı küçük öğrenci bu durumda. Morallerini bozmasınlar, soruya doğru yerden başlasınlar. 20 yerine 19 soru çözerek de çok yüksek bir puan yapabilirler.

YAŞ KRİTERİ NASIL ETKİLEYECEK?

Otomatikman öne geçen 600 bin çocuk var. Haklı olarak velilerimiz de diyor, sınav kolay olursa çocuk kendini ispat etmiş olabilir. Puanın bir kuruşluk önemi yoktur. Çocuğun Türkiye başarı sırasının önemi vardır. Biz çocuğun hangi okula yerleşeceğini sıralamadan bilebiliriz. Şimdi böyle bir şanssızlık var o da 600 bin kişi öne geçti. Ben akıllı ve yaşı büyük bir çocuksam, olabileceği kadar zor bir sınav dua ederim. Yaşı küçük bir öğrenci olursam da kolay bir sınav olsun ben yaştan öne geçeyim diye dua ederim.

Bir defa sorular, soru çözme oranları aynıysa ve notları da maalesef hormonlanmış notlar varsa iş yaşa geliyor. 500 puan alan herkes de Galatasaray istemiyor. Geçen sene bir sorun yaşanmadı. Bu sene de yaş konusunda olayın çözüleceğini düşünüyorum. Aynı yaşta öğrenciler girseydi adaletsizlik söz konusu değildi ama bu sene 4+4+4 yüzünden böyle bir durum ortaya çıktı. Bu durumu en az hasarla atlatırız diye umuyorum. Kura da şans tamamen, kimsenin sevdiği bir şey değil.

YABANCI ÖZEL LİSELERDE KONTENJAN ARTAR MI?

Keşke güzel bir haber verebilseydim. Eleştirmek için değil ama devlet ihtiyacı olduğu zaman her türlü kanunu yenileyebilir. Ama özel okulların belirli bir kontenjanı vardır ve bunu tepe noktada kullanırlar. 1000 kontenjanı varsa her bir sınıfa 200 kişi düşer ve 200 kişiyi mezun edip 200 kişiyi alabilir. Yüzde 3-4 artabilir azalabilir ama geçen yıllara göre çok bir fark olmayacaktır.

İKİ KAYIT DÖNEMİ ÇAKIŞACAK

Özel okulların kesin kayıt dönemiyle resmi okulların tercih dönemi çakışacak, 10 günün en az 6-7’sinde çakışacaklar. Kararlı olup özel okula kaydını yaptıran kişi için sıkıntı yok, ama özel okula kayıt yaptıran tercih ancak kaydını sildirirse yaptırır. Ya da resmi okulu tercih etti ama özel okulda puanı tuttu, kayıt için bu kez de tercihini iptal ettirmesi gerek.

17 TEMMUZ’DA TABAN PUANLAR AÇIKLANACAK

LGS sonuçları 16 Temmuz’da açıklanacak. Özel okul kayıtları ile devlet tercihleri çakışacak. Özel okullar 17’sinde taban puanları açıklayacak. Ortak bir takvim uygulanacak. Okullar kaç öğrenci alacaklarını da taban puanlarını da kendi sitelerinde açıklayacaklar. Hazır olan 16’sında da ilan edebilir ama biz de en geç 17’si diyoruz, onlar da bunu değerlendirecekler. Bu sene üç değil, iki ön kayıt-kesin kayıt dönemi olacak. Bir kez de 3 gün sürecek serbest kayıt dönemi. 20’si pazartesinden itibaren de asil kayıt diye 1. Ve 2. kayıt dönemi olacak. İkinci hafta da 3 serbest kayıt dönemi yapılır.

İSTERSE KONTENJANINI DOLDURMAYABİLİR DE

Bir özel okul, isterse kontenjanını doldurmayabilir de. Baktı taban puan çok düşüyor, ama özel okulların da durma şansı yok, onların da masrafları artıyor. Taban puanının çok düştüğünü gördüğü anda kaydı da dondurabilir. Bu şu ana kadar hiç olmadı ama, velilerimizin aklında olsun diye söyleyeyim.

OKULLARA NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

 X okulunun taban puanı 490 puan. Birinci kayıt döneminde birinci ön kayıt Pazartesi başlarsa puanı 490 ve üzerinde olan bu çocuklar bu okula ön kayıt yaptırabilirler. Ön kayıtlar çok büyük çapta internet üzerinden yapılıyor. Ama ben bunu internetten yapamıyorum diyen veli varsa okula gidip de yaptırabilir. Bu kayıt 5’te bitiyor, okullar akşam 5-8 arasında kendilerine başvuran öğrencilerin ppuanını en yüksekten en aşağıya sıralıyor, kontenjanı 200 ise 200’den sonra bir çizgi çekiyor, bu ilk 200 asil kayıt hakkı kazanan çocuklar listesi.

Birinci gün, birinci listenin asil kaydı var. Bir öğrenci ilk 200’e girdiyse ya okuldan bir mesaj gelmesi gerekebilir ya da internetten görülebilir. Ama 200 kişi bir anda gelsin demezler. Belki ilk 25 kişi 9-10 arası gelsin diyebilirler. Eskiden 2 kayıt odası açılıyorsa şimdi 5 tane açılabilir.

VELİLER SAAT VERİLEREK ÇAĞRILACAK

Yalnız veliler bir saat dilime girmişse kendilerini mutlaka o saate göre ayarlasınlar. Örneğin ilk 25 kişi şu saatte gelsin diyip o saati kaçıranlar hakkını kaybedecek diyebilirler. Çünkü amaç okulda çok fazla veli bulundurmamak. Her öğrenci için de 1 veli kabul ediyoruz, bu sağlık için. Ertesi gün yedek liste zamanı geldiği zaman da istekli olan öğrenci velilierinin bahçede hazır bulunması lazım. Belki yerlere işaretler koyarak kaç kişi olduğunu görerek tedbir almaya çalışacağız, belki onları kapıda sıralayacağız. Bu herkesin sağlığı için yapmamız gereken bir şey.Velileri sıraya dizip aık kontenjan şeklinde sıralayacağız. 50 kişi eksik varsa örneğin, ama mesela o sırada başka okuldan yer açıldıysa fikrini değiştirenler de olabiliyor, yer açılabiliyor. O yüzden vazgeçip velilerin geri gitmemesi gerekiyor. Belki okulların kontenjan eksiği kalacak, ikinci kayıt dönemine geçeceğiz. Bir okula ön kayıt yaptık diye takip etmemezlik yapmasınlar, ikinci kayıt döneminin ikinci ön kaydı başladığında tekrar ön kayıt yapmanız gerekecek.

Eskiden bu kazanan öğrencilerin TC numaralarını, bilgileri internetten yayınlanırdı. Fakat bu sene verilerin korunması sonusunda bir yasa var. Velilerden bu bilgilerin yayınlanması için velilerden izin istenecek, veliler de büyük ihtimalle izin vereceklerdir. Mesela Cem Gülen olarak katılıyorsam belki C** G**** olarak verilebilir. Dolayısıyla veliler de kıyaslama yapamayabilir, bu kişisel verilerin korunması kanununuyla ilgili bir şey.

ANNE BABA AYRI İSE

 

Anne baba ayrıysa mahkeme çocuğun velayetini kime verdiyse kayda o yetkilidir ya da velayet sahibi kişinin noterden velayeti olması gerekmektedir. Ayrılarsa diğer ebeveyne kayıt için noterden velayet verilmesi gerekir.

KORONAVİRÜS YATILI OKULLARI VE PUANLARI ETKİLER Mİ?

Benim isteğim çocuğumu Robert Kolejine yatılı göndermekse gönderirim. Zaten yatılı okul sayısı Türkiye’de 15 civarı. Zaten yüzde 99.9 oranında gençler bu hastalığı atlatabiliyorlar, dezenfekteler yapılıyor. Çocukların canı çok önemli, ama çocuğum çok istiyorsa gönderirim. Çünkü evimde nasıl önlem alınıyorsa orada da alınacağını biliyorum. Kontenjanda boşluk kalacağını düşünmüyorum. Ama krizden dolayı zorlaşabilir, gönderemeyenler olabilir. Yine de ekonomik krizlerde 1 puandan fazla sarkmalar görmedik hiç.

 TERCİHLERDE PUAN ÖNEMLİ DEĞİL

Velileri uyarmaya çalışıyorum, bu sene çok dikkatli olmaları lazım. Puanlara bakmayız, o okulun geçen sene kaç bininci öğrenciyi aldığına bakarız. Diyelim okul bir puan ilan etti, o puan örneğin 3000. öğrenciye tekabül eder. Aman dikkat bu sene kontenjanlar 1500.’de durabilir. Çünkü bu sene bu okulların kontenjanı aynı ama girebilecek öğrenci sayısı artıyor. Arzumuzu yakalamışsak hemen yakalayalım. Öğrenci sayısı yüzde 50 artıyor, kontenjan yüzde 17 artıyor. Bir Anadolu lisesi yakalamışsanız yapışın, yedeklerde bekleyin.

 

NASIL BURS VERİLİYOR?

Burslarda okulların genel olarak kanundan kaynaklanan yüzde 3 öğrenciyi ücretsiz okutma zorunluluğu vardır. Ama bazı okullar bunu daha yüksek oranlarda yapabilir. Robert Kolej veya Koç gibi okullarda burslar geçen seneye oranla çok oynamayacaktır. Çünkü şu an okulcular velilerden çok daha zor durumda, önümüzdeki sene ne yapacaklarını bilmiyorlar, darmaduman vaziyetteler. Yüzde 100’lük burslarda çok katı kurallar vardır. Veliler Özel Okullar Yönetmeliği’nden de buna bakabilirler, gayet şeffaftır. Bunun dışında okullar daha fazla başarı bursu veriyorsa sadece öğrencinin başarısına değil, ekonomik durumuna da bakar. Bazı okullar evine kadar gider durumuna bakar.

KAPANACAK ÖZEL OKULLAR OLUR MU?

Velilerin de okulların durumu da zor. Büyük daralma okul öncesinde olacaktır. Bakabilecek birisi olan aileler hemen çocuklarını geri çektiler. Bizim bahsettiğimiz yüzde 20-yüzde 30 daralmalar öğrenci sayılarını düşürebilir. Bu velileri ortada bırakmaz, öğrencileri okulsuz bırakmaz ama öğretmenler işsiz kalabilir ki bu da tahmini 25 bin öğretmen demektir.

NAKİLLER AÇILDIĞINDA ÖZELDEN DEVLETE GEÇİŞ OLUR MU?

Çok fazla mecbur kalmayan velinin çekmeyeceğini düşünüyorum. Ama imkanı olmayan ne yapsın, haklılar. İnşallah daha beteri olmasın.

Petek SAMATYALI

pervinkaplancom editörü

08-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş