Arama sonuçları

Kovid-19: Okumada %68, matematikte %50'lik öğrenme kayıpları yaşanabilir

Kovid-19: Okumada %68, matematikte %50'lik öğrenme kayıpları yaşanabilir

Kovid-19: Okumada %68, matematikte %50'lik öğrenme kayıpları yaşanabilir. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında okulların kapanması, eğitimi de sekteye uğrattı. Okulların kapanmasıyla birlikte öğrenme kayıplarının ve öğrenciler arasındaki eşitsizliğin artması tüm dünyada endişe konusu oldu.

Belçika’da yayınlanan ‘Okulların Kapanmasının Öğrencilerin Standart Testlerinin Üzerindeki Etkisi’ adlı rapora göre, dünyadaki öğrencilerin %94’ünü etkileyen koronavirüs krizi, 190’dan fazla ülkedeki pek çok okulun kapanmasına sebep oldu. Virüs yüzünden okulların kapatılması başta tüm dünyada kabul görse de, pek çok araştırmacı, öğrenci ve veli öğrenme kayıplarının eğitimde eşitsizliğe yol açacağından endişe etmeye başladı.

EŞİTSİZLİK GİDEREK ARTIYOR

Rapora göre, öğrencilerin ana dilleri olan Flemenkçe testlerinde 0.19’luk, matematik testlerinde ise 0.29’luk bir standart sapma düşüşü görülüyor. Matematikte artan okul içi eşitsizliğin oranı %17, Flemenkçe’de ise %20 olarak ölçüldü. Okullar arası eşitsizlik artışı ise matematikte %7, Flemenkçe’de ise %18 oldu. Araştırmacılar, % 0.2’lik bir öğrenme kaybının ise öğrencinin gelecekteki yıllık ücret kazanımında %2.6’lık, iş bulma şansında ise %0.86’lık bir düşüşe yol açacağının altını çiziyor.

Okulların kapanmasına dair bugüne dek toplanan veriler, yazın öğrenme kaybı, öğretmen grevleri ve doğal afetler gibi sebeplere dayanırken, bundan sonrası için sadece bir yıllık yüz yüze eğitim kaybı için veriler öngörülebiliyor.

OKUMADA %68, MATEMATİKTE %50’LİK ÖĞRENME KAYBI OLABİLİR

Tahminlere göre, bir yıllık yüz yüze eğitim kaybının %15’lik bir gayrisafi hasıla kaybına yol açması bekleniyor. Yazdan kaynaklı öğrenme kayıp oranları baz alındığında, bir senelik yüz yüze eğitim kaybının ise okumada %63-68’lik, matematikte ise %37-50’lik bir öğrenme kaybına sebep olacağı tahmin ediliyor. Okul öncesi için beklenen okuma yazmada öğrenme kaybı oranı ise %67.

ORTALAMA 0.3-0.9 SENELİK EĞİTİM KAYBI BEKLENİYOR

PISA verilerine göre yapılan bir hesaplama ise, 3. sınıf öğrencilerindeki bir senelik eğitim kaybının, 10. sınıfa gelindiğinde toplamda 1,5 senelik eğitim kaybına denk olacağını gösteriyor. 157 ülkenin verilerinden yola çıkılarak geliştirilen simülasyonda, ortalama eğitim kaybının ise 0.3-0.9 sene arasında olacağı hesaplanıyor. Öğretim zamanındaki azalma ise, haftalık % 0.82-2.3 arasında bir öğrenme kaybına işaret ediyor. Kanada’nın PISA verilerine göre, sosyoekonomik eşitsizliklerin ise %30 kadar artış göstermesi bekleniyor.

Araştırmacılar, yine de bu hesaplamaların her ülkenin karakteristik özelliklerini yansıtmadığını ve verilere dayalı tahminler olduğunu hatırlatıyorlar.

Araştırmalar, online eğitimin ise hiç eğitim verilmemesinden çok daha iyi öğrenme sonuçları verdiğini ortaya koyuyor. Fakat araştırmacılar, her okulun ve her evdeki çalışma ortamının farklılığının da göz önünde bulundurulması gerektiğini de not düşüyorlar.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

27-09-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş