Arama sonuçları

LGS için ailelere öneriler: Empati kurun, destekleyin ama gerçekçi olun

LGS için ailelere öneriler: Empati kurun, destekleyin ama gerçekçi olun

LGS için ailelere öneriler: Empati kurun, destekleyin ama gerçekçi olun. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü’nden ailelere LGS tavsiyeleri. Mili Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Liselere Geçiş Sistemi sınavı (LGS) ile ilgili ailelere önerilerde bulundu. Hürriyet’ten Esra Ülkar'in haberine göre işte Gençoğlu'nun ailelere LGS önerileri:

LGS İÇİN AİLELERE ÖNERİLER: EMPATİ KURUN, DESTEKLEYİN AMA GERÇEKÇİ OLUN

Öğrenme tutkularını destekleyin: Bilginin bol olduğu ve olacağı gelecekte sürekli öğrenmek ve öğrendiklerinden yola çıkarak yeni fikirler ve eylemler ortaya koymak önemli. Bu nedenle ebeveynler tarafından çocukların öğrenme tutkuları desteklenmeli.

Empati kurun: Ebeveynler kaygının nasıl işlediğini bilmek istiyorsa, öncelikle çocukları anlamaya çalışmalı. Bir çocuk yüksek kaygı yaşıyorsa zihninde olumsuz düşünceler var demektir. Bu düşüncelerinin normal olduğu bilinmeli bu ona ifade edilmeli. Öğüt verme ve çocukların hoşlanmadıkları, çoğunlukla inandırıcı bulmadıkları destek sözlerinden kaçınılmalı.

ÇOCUKLARINIZIN YETENEKLERİNİ BİLİN

Gerçekçi olun: Çocuğun yetenekleri üstünde bir beklenti, onun sınav sürecine herhangi bir katkı sunmayıp hatta başarısız olmasına neden olurken normal sınırlarda beklenti onları motive eder. Yüksek beklenti kadar beklentinin olmaması da çocukta umutsuzluğa, çaresizliğe ve yüksek kaygıya neden olur.

Duygularına odaklanın: Çocukların davranışlarında kaygı olmayabilir ama duygularında kaygı yaşanabilir. Bu nedenle çocukların duygularını davranışlarından çözümlemek yerine onları dinleyerek, onlarla zaman geçirerek, eleştiri ve öneri içermeyen ve daha fazla dinlemenin olduğu konuşmalar yapmak en doğru yöntem olacaktır.

NASIL DESTEK OLABİLİRSİNİZ?

Destekleyici olun: Sakin olun, duygularını anlayın, kabul edin. Ayrıca çabalarını övün. “Hiç çalışmadın geleceğini mahvediyorsun” cümlesi yerine “Senin için zor bir yıl oldu ama elinden geleni yaptın” cümlesi daha destekleyicidir.

Kendinizi suçlamayın: Ebeveynler şu cümlelerden uzak durmalı; “Çocuğumu yanlış yetiştiriyorum.”, “Elimden geleni yapıyorum ama olmuyor.”, “Ben iyi bir anne, iyi bir baba değilim.” Yaşadığınız yüksek kaygı çocukların da kaygı yüklenmesine ve mutsuz aile olmanıza neden olacaktır. Öncelikle kendinize karşı hakkaniyetli olun.

SÜRECİ YÖNETİN

LGS’ye giren bir çocuk ergenlik döneminin başlarındadır. Ergenlikten kaynaklı değişimin verdiği sorunlarla uğraşan çocuk bir de sınava yüklenen yanlış anlamların verdiği baskı ile de mücadele etmek zorunda kalır. Sadece sınava dayalı bir hayat, sınavın yönettiği ailelere neden olurken asıl olması gereken sınav sürecini yöneten aile olabilmektir.

17-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş