Arama sonuçları

‘Deneme sınavına’ izin yok ama LGS ve YKS yapılacak

‘Deneme sınavına’ izin yok ama LGS ve YKS yapılacak

‘Deneme sınavına’ izin yok ama LGS ve YKS yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) göre haziran ayında Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için deneme sınavları ya da ‘provaları’ yapılması sakıncalı. Ancak yaklaşık 4.5 milyon öğrencinin katılacağı LGS ve YKS’nin haziran ayı içinde yapılmasında sakınca görmüyor.

MEB,  Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün sık sorulan sorulara verdiği yanıtlara göre haziran ayında herhangi bir yüz yüze eğitimin, sınav denemelerinin yapılmasında sakınca var. Müdürlük,  Bilim Kurulu’nun değerlendirmeleri çerçevesinde okulların 15 Ağustos'tan sonra telafi eğitimine başlamasını uygun gördüğünü belirterek, “Haziran ayı içerisinde 8. ve 12.  sınıf öğrencilerine yönelik yüz yüze ve bireysel etüt çalışması ile LGS ve YKS için deneme sınavı ya da provası yapılmasının uygun olmadığını” vurguluyor. Ancak 20 Haziran’da LGS, 27-28 Haziran’da da YKS’nin yapılmasında bir sakınca görmediği anlaşılıyor.

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü bu yönde gelen şu soruları işte bakın ne yanıt veriyor:

DENEME SINAVI OLUR MU?

Özel okullar, sınavlara hazırlık amacıyla 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik deneme sınavı ile LGS ve YKS sınav provası yapabilirler mi?

Bilim kurulunun değerlendirmeleri çerçevesinde Özel okullar, sınavlara hazırlık amacıyla Haziran ayı içerisinde deneme sınavı veya LGS ve YKS sınav provası yapılmasının uygun olmayacağı değerlendirilmektedir.

Özel okullarda yaz döneminde (eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yapılmadığı zamanlarda ) kısa süreli etüt ve yaz kursu gibi yaz etkinlikleri yapılabilir mi?

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki “Kurum binaları, kuruluşlarına esas olan eğitim ve öğretim hizmetleri dışında başka bir amaçla kullanılamaz. Ancak, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yapılmadığı zamanlarda ücretli veya ücretsiz, kısa süreli geçici ve Kanun kapsamına girmeyen eğitim içerikli kültürel faaliyetler kaymakamlıktan veya valilikten izin alınarak yapılabilir.” hükmü çerçevesinde, özel okullar Temmuz ayından itibaren bu tür faaliyetler yapabileceklerdir.

HAZİRAN AYI İÇİNDE OLUR MU?

Özel okullar, sınavlara hazırlık amacıyla Haziran ayı içerisinde 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik, yüz yüze ve bireysel etüt çalışması yapabilirler mi?

Bilim Kurulu’nun değerlendirmeleri çerçevesinde okulların, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılının sonuna kadar uzaktan eğitim vermeye devam etmesi ve 15 Ağustos'tan sonra telafi eğitimine başlaması uygun görüldüğünden, Haziran ayı içerisinde 8. ve 12.  sınıf öğrencilerine yönelik yüz yüze ve bireysel etüt çalışması yapılmasının uygun olmayacağı değerlendirilmektedir.

SINAV DENEMESİ VE PROVASI YAPILAMAZ

Özel okullar, sınavlara hazırlık amacıyla 8. ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik deneme sınavı ile LGS ve YKS sınav provası yapabilirler mi?

Bilim kurulunun değerlendirmeleri çerçevesinde Özel okullar, sınavlara hazırlık amacıyla Haziran ayı içerisinde deneme sınavı veya LGS ve YKS sınav provası yapılmasının uygun olmayacağı değerlendirilmektedir.

ÖĞRENCİ KABUL SINAVLARI TEMMUZ-AĞUSTOS’TA

Özel okullar, okullarının 5., 6., 7. ve 8. sınıflarına öğrenci kabul sınavı yapabilirler mi?

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 51 inci maddesinin ikinci fıkrasının (e) bendindeki “Resmî benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliği uygulamak isteyen okulların kurucusunun yazılı beyanı, resmî benzeri okulların tabi olduğu yönetmeliklerden farklı uygulama yapmak isteyen okullar için Bakanlıkça onaylanmak üzere hazırlanan kurum yönetmeliği taslağı ve CD’si veya kurucunun daha önce açılış izni almış başka bir okulu için Bakanlıkça onaylanmış kurum yönetmeliğini uygulayacağına ilişkin yazılı beyanı.” hükmü çerçevesinde, özel okulların kurum iç Yönetmeliğinde “okullarına sınavla kabul”  hükmü bulunması durumunda temmuz ve ağustos ayaları içerisinde sınav yapabileceklerdir.

Özel okullar sene sonu mezuniyet töreni düzenleyebilir mi?

Bakanlığımızın, bilim kurulunun açıklamış olduğu tedbir amaçlı uygulamaları ve Genelgeler dikkate alındığında, özel okulların mezuniyet programı düzenlemesi uygun görülmemektedir.

SAĞLIK ŞANSA BIRAKILIR MI?

Eğitim Sen yaptığı açıklamada bakanlığın Bilim Kurulu’nun değerlendirmeleri çerçevesinde özel okulların deneme sınavı yapmasını dahi uygun görmediğini belirterek, şöyle dedi: “Bu koşullarda, milyonlarca öğrencinin, ailelerinin ve sınav görevlilerinin sağlığı ile ilgili söyleyecek sözü olması gerekir. Alınan her karar salgının geldiği aşama dikkate alınarak yeniden değerlendirilmelidir. Öğrencilerimizin, eğitim ve bilim emekçilerinin sağlığı bizim açımızdan şansa bırakılamayacak kadar değerlidir.”

16-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş