Arama sonuçları

Mesleki eğitim merkezleri: 31 Aralık’a kadar kayıt yaptıran yıl kaybı yaşamayacak

Mesleki eğitim merkezleri: 31 Aralık’a kadar kayıt yaptıran yıl kaybı yaşamayacak

Devamsızlık ve başarısızlık nedeniyle lise eğitimlerini terk etmek zorunda kalan öğrencilere bir alternatif de mesleki eğitim merkezleri. Bu merkezlerde öğrenciler lise diploması alma ve kalfalık için mesleki eğitim merkezleri hem lise diploması alabilecekleri hem de  mesleki eğitim alabilecekleri bir adres. 31 Aralık tarihine kadar kayıt yaptıranlar ise yıl kaybına uğramadan eğitimlerine devam edebilecek.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Örgün ya da açık öğretimde lise eğitimine devamsızlık ya da akademik başarısızlık nedeniyle devam etmeyen öğrenciler kayıt yaptırabiliyor. 9. sınıftan itibaren haftanın 1 günü bu merkezlerde teorik mesleki eğitim alan öğrenciler, haftanın 4 günü mesleği ile ilgili eğitimlerini işyerinde uygulamalı olarak işletmelerin usta öğreticileri ve mesleki eğitim merkezi koordinatör öğretmenleri gözetiminde yapıyor.

NASIL KAYIT YAPILIYOR?

İşletme, veli ve okul müdürlüğü tarafından imzalanan sözleşme ile öğrencilerin kayıtları yapılıyor. İşletme bulamayanların da kayıtları yapılıyor ve  okulda teorik eğitime başlıyorlar. İlerleyen süreçte ise mesleki eğitim merkezi tarafından veya kendi imkanlarıyla bulunan işletme ile sözleşme imzalanarak uygulamalı eğitimlerine geçiyor.

ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 30’U VERİLİYOR

Mesleki eğitime başlayan öğrencinin ilk günden devlet tarafından iş kazası ve meslek hastalıkları SGK sigortaları yapılıyor ve asgari ücretin en az yüzde 30’u kadar maaş alıyorlar. İşletmelerin bazıları öğrencilere bu miktarın üzerinde de maaş verebiliyor.

Öğrenci başarılı olduğunda 11’nci sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12’nci sınıfın sonunda Ustalık Belgesi ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması alıyor. Bu merkezlerin mezunları isterlerse kendi işletmelerini açma hakkına sahipler. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaptığı düzenleme ile yükseköğretim kurumları sınavına girme hakları da var.

Bu arada Ustalık Belgesi alanlar, EBA uzaktan eğitim ile 40 saatlik iş pedagojisi kursu sonunda yapılan e-sınavı başarması halinde Usta Öğreticilik Belgesi alıyor. Programa katılmak isteyenler 31 Aralık 2021 tarihine kadar en yakın mesleki eğitim merkezi ya da bu programı uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine başvurabilir.

İstanbul'da, 36 mesleki eğitim merkezinin yanında 278 mesleki ve teknik Anadolu lisesi bünyesinde de bu programlar uygulanıyor ve sayı 314’e ulaşmış durumda.

Mesleki eğitim merkezi iletişim bilgileri

https://sislimem.meb.k12.tr/tema/iletisim.php

https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/egitim/mesleki-egitim

 

18-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş