Arama sonuçları

Öğretmen açıkları kapatılmalı, öğretmenler kadrolu atanmalı

Öğretmen açıkları kapatılmalı, öğretmenler kadrolu atanmalı

20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu söyleyen eğitimciler öğretmenlerin sözleşmeli değil, kadrolu atanmasını istiyor. Eğitim Sen, ataması yapılmayan 500 binin üzerinde öğretmenin atanmayı, bir milyona yakın kadrolu öğretmenin ise çalışma koşullarının, ücretlerinin iyileşmesini ve mesleki özerkliğinin güçlendirilmesini beklediklerini söyledi. On binlerce öğretmenin ise isteğe bağlı yer değişikliği istediğini belirten sendika, bazı öğretmenlerin aynı il içinde bile olsa yüzlerce kilometre yol gitmek zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

Eğitimcilerin “uzaktan eğitim yorgunu” olduklarına değinen sendika 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu söyledi. Sendika atanacak öğretmenlerin de sözleşmeli değil, kadrolu olarak atanması gerektiğini ifade etti.

20 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI YETERSİZ

Sendikanın açıklaması şöyle:

“Ayrıca 20 bin öğretmen ataması, Covid-19 salgınında öğretmen başına düşecek öğrenci sayısını tüm illerde denk biçimde düşürecek bir rakam değil. Bu rakam, eğitim sisteminin sınırları dışında bekleyen diplomalı işsiz öğretmenler denizinin beklentilerine de karşılık gelmiyor. İşsiz öğretmenler yine de mütevazılar; en az 60 bin öğretmen atamasının yapılması bekliyorlar.  Ne var ki, Sayıştay verilerine göre resmi öğretmen açığı 138 bin. Covid-19 salgını da dikkate alındığında gerçek öğretmen açığı ise Sayıştay’ın da ifade ettiğinden çok daha fazla. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında, 40 binin üzerinde eğitim ve bilim emekçisi ihraç edildi.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK KALDIRILMALI

Geçtiğimiz beş yıl içinde ataması yapılan tüm öğretmenler sözleşmeli olarak atanmış, MEB bünyesinde toplamda 110 bin ‘sözleşmeli öğretmen’ güvencesiz olarak istihdam edilmeye başlanmıştır. Sözleşmeli olarak atanan öğretmenler iktidara yakın sendikalara üye olmaya zorlanmakta, iş güvencelerinin pamuk ipliğine bağlı olduğu her fırsatta kendilerine hatırlatılmaktadır.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması, ücretli öğretmenlik uygulamasıyla birlikte, eğitim-öğretim ortamında ve eğitimin niteliğinde bozulmaya neden olmuş, eğitim emekçileri arasında statü farkı oluşmasını, ekonomik ve sosyal hak kayıpları yaşanmasını beraberinde getirmiştir. İktidar ve MEB’in eğitimde sözleşmeli ve güvencesiz öğretmen istihdamını adım adım kural haline getirmek istediği açıktır.

HER 100 ÖĞRETMENİN 16’SI ATANDI

2003-2020 yılları arasında KPSS’ye giren her 100 öğretmenden ortalama sadece 16’sının ataması yapılmış, geriye kalan 84 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmenlerin zorunlu olarak meslekleri dışında işler yapmaya zorlanması ve meslekleri ile ilgisi olmayan alanlarda çalışmak zorunda bırakılması Türkiye için utanç vericidir.

25-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş