Arama sonuçları

ÖSYM'nin zam açıklaması: Sınavların güvenliğini sağlamak

ÖSYM'nin zam açıklaması: Sınavların güvenliğini sağlamak

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, ÖSYM’nin sınav ücretlerini Meclis gündemine taşıdı ve TBMM Başkanlığı’na konuya ilişkin soru önergesi verdi. Sarı, olumsuz ekonomik koşulları örnek göstererek “Sınav ücretlerine zam yapılmaması söz konusu olacak mıdır?” sorusunu yöneltti. Önergeye ÖSYM’den verilen yanıtta “KPSS ve YKS sınavlarının kurum için en maliyetli sınavlar olduğu” belirtildi.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, ÖSYM’nin sınav ücretlerinden kâr etmediği ve giderleri karşılayamadığı için 2022 ve 2023’te Hazine yardımı aldığı aktarılan yazıda, şu ifadeler kullanıldı: 

SINAVLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN

“Türkiye genelindeki büyük bir organizasyonu sorunsuz yerine getirebilmek için ihtiyaç duyduğu finansmanı adaylardan topladığı sınav başvuru ücretleriyle sağlayan başkanlığımız, sınırlı kaynaklarla bu işi yürütmektedir. Sınav başvuru ücretlerinin daha düşük belirlenmesi, sınav güvenliği, görevli sayısı, soru oluşturma ve bilişim teknolojileri kapsamında kısıtlamayı gerektirecektir ki bu durum, sınavların güvenliğini ciddi anlamda olumsuz etkileyecektir.”

“EĞİTİM ANAYASAL HAK”

Sadı bu yanıtı şöyle değerlendirdi: “Borç ve işsizlik kıskacındaki gençler bir de sınav ücretiyle cezalandırılıyor. ÖSYM, 2024’te yapılacak ilk YÖKDİL/1 sınavının giriş ücretini 490 TL olarak açıkladı. Yani yüzde 164 zam yaptı. YKS sınavının ücretlerine henüz zam gelmedi. Ama bu oranda zam yapalırsa en az 650 TL olur. Eğitim hakkı anayasal bir haktır. Sınav ücretleri kaldırılmalı. AKP iktidarının ‘her yükü vatandaşın sırtına yükleme anlayışı’ ÖSYM’ye de sirayet etmiş” dedi.

25-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş