Arama sonuçları

Sahte diploma kriziyle gündeme gelen KKTC’ye YÖK ziyareti

Sahte diploma kriziyle gündeme gelen KKTC’ye YÖK ziyareti

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), sahte diploma, yolsuzluk, kaçak kurumlar gibi konularla gündeme gelen ve bir eğitim krizinin yaşandığı KKTC’yi YÖK ziyaret etti. YÖK heyeti, KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile teknik çalışmalar yapmak üzere KKTC’ye gitti. 

Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş başkanlığındaki Yükseköğretim Kurulu heyeti, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından da kabul edildi. Başbakanlık yetkilileri, yeni atanan YÖDAK Başkanı Aykut Hocanın, YÖDAK Yönetim Kurulu üyeleri ve KKTC'de yerleşik üniversitelerin rektörleri ile gerçekleştirilen görüşmelerde KKTC’deki eğitim kalitesinin artırılmasına yönelik Yükseköğretim Kurulunun tecrübe ve birikiminden yararlanılması üzerinde duruldu.

ULUSLARARASI TANIRLIK

Yükseköğretim Kurulu, KKTC’nin ve KKTC üniversitelerinin uluslararası tanınırlığına hizmet edecek yükseköğretimdeki kalitenin yükseltilmesi konusunda gereken desteği sağlayacak. Bu amaçla Yükseköğretim Kurulu, YÖDAK’ın gerekli tüm altyapısının güncellenmesi, kalite denetim sistemlerinin oluşturulması, bilişim altyapısının geliştirilmesi ve nihayetinde yükseköğretim sisteminin daha iyi bir seviyeye ulaşması için teknik destek verecek, bilgi ve tecrübelerini KKTC ile paylaşacak.

KKTC ÜNİVERSİTELERİNDE NELER OLUYOR?

Bir süredir KKTC’de eğitim krizi yaşanıyor. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde (KTSÜ) başlayan ‘sahte diploma ve yolsuzluk’ soruşturması kapsamında üniversitenin Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı olan, eski Eğitim Bakanı Kemal Dürüst tutuklanmıştı. Ardından da Yükseköğrenim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı da tutuklandı.  KKTCCumhuriyet Meclisi’nde de gündem olan krize göre Ada’da 37 üniversiteye ön izin verildiği, bu izinlerin de satıldığı dile getirilmiş, izinlerin iptal edilmesi, faaliyette olan 23 üniversitenin de belli bir standarda çekilmesi gerektiği belirtilmişti.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise kuruluş için başvuran ancak iki yıl geçmesine rağmen aktif olmayan üniversitelerin izinlerinin iptal edileceğini açıklamıştı. Beş aydır eğitim kurumlarının denetlendiğini açıklayan Çavuşoğlu, yakında ardı ardına kapatmaların gündeme geleceğini söylemişti.

KKTC’de 23 üniversite faaliyet gösteriyor. Bu sayı dünya ortalamalarının çok üzerinde. Örneğin ABD’de 105 bin kişiye 1, Türkiye’de 400 bin kişiye bir üniversite düşerken KKTC’de 15 bin kişiye bir üniversite düşüyor. Öte yandan KKTC’de, YÖDAK’tan izin almadan faaliyet gösteren üniversiteler de var. 

27-03-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş