Arama sonuçları

Sorun değil çözüm üreten gençler arıyoruz

Sorun değil çözüm üreten gençler arıyoruz

Bini aşkın çalışanıyla, inşaat, turizm ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren üç ayrı şirketi bünyesinde bulunduran Ağaoğlu ޞirketler Grubu, inşaat, turizm ve hizmet sektöründe farklı bölgelerde yaşam alanları yaratıyor. Bugüne kadar 1 milyon metrekareyi bulan, binlerce konut ve villa, oteller, tatil köyleri ve sosyal kulüpler inşa eden Ağaoğlu ޞirketler Grubu Eski CEO’su Hasan Rahvalı gençleri işe alırken hangi kriterleri kullandıklarına ilişkin sorularımızı yanıtladı ve tavsiyelerini sıraladı.

ADAYIN MEZUN OLDUОU ÜNİVERSİTE ÖNEMLİ Mİ?

Adayın sadece mezun olduğu üniversite değil, mezun olduğu lise de oldukça önemlidir. Bireyin kişilik özelliklerinin gelişme dönemi lise yıllarına denk geliyor. Lisede ne kadar iyi eğitim alır ve kendini geliştirirse, üniversite bitimine kadar o kadar donanımlı hale gelir ve işverenler için ideal aday olurlar.

ÖNCE ÜNİVERSİTESİNE Mİ YOKSA NOTLARINA MI BAKARSINIZ?

Not tek başına belirleyici bir faktör değil. İşe alımlarda en çok aranması gereken özellik, takım çalışması yapmaya yatkınlığıdır. Öğrencilik dönemleri boyunca çeşitli aktivite gruplarında etkin olarak görev alan, sosyal yönlerini geliştiren gençleri tercih etmeye çalışıyoruz.

HANGİ ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLDUОU ÖNEMLİ Mİ?

Elbette ki üniversitenin önemi var. Üniversitenin olduğu kadar lisesinin de önemi büyük. Ben daha çok lisesine bakıyorum. Çünkü kişiliğin şekillendiği yer lisedir. Lisenin özel kolej olmasına da gerek yok. Devlet okulları içerisinde de oldukça başarılı liseler mevcut. Anadolu ve fen liseleri bunlara örnek. Esasen lisenin performansından çok, öğrencinin orada, prensipli iş yapma alışkanlığını erkenden edinip bunu kimliğinin bir parçası haline getirip getirmediğine bakıyoruz. Yani üniversiteyi kaç yılda bitirdiği tek başına bir kriter değildir ama kriterlerden birisi de disiplinli olup olmadığıdır. Bunun izlerini takip edebilmek için liseye de bakıyoruz, üniversiteye de bakıyoruz. Tercih ettiğimiz bölümlere uygun olarak bu alanda kendini kanıtlamış, köklü geçmişe sahip üniversitelerin öğrencilerini tercih ediyoruz.

YABANCI DİL OLMAZSA OLMAZ BİR KOޞUL MU?

Günümüzde İngilizce olmazsa olmazlar arasında genel kabul gördü. Bunun yanı sıra firmalar, hedefledikleri pazarlara bağlı olarak İngilizce dışında Rusça, Fransızca, Arapça gibi diğer yabancı dilleri bilmeyi de zorunlu tutmaya başladı. Biz eğer mütercim olarak kullanmayacak. Bu kadar çok dil bilmeyi olmazsa olmazlar arasında sayma eğiliminde değiliz.

ADAYIN SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİNDE YER ALMASI ÖNEMLİ Mİ?

Bunu çok önemsiyoruz. Öğrencilerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almış olması empati yeteneklerini geliştirir. Empati yeteneği gelişmiş adaylar iş hayatında uyumlu bir takım oyuncusu olarak işverenler tarafından tercih edilir.

SPOR YAPIP YAPMADIОI DİKKATE ALINIYOR MU?

Sporcu bir kimlik bireysel yetenek ile alakalıdır. Yetenek meselesi herkese göre farklı olur. Kişilerin takım sporu veya bireysel sporla ilgisi varsa bu hobilerini sürdürmelerini isteriz. Gerekiyorsa destek oluruz.

ERASMUS GİBİ DEĞžİŞžİM PROGRAMLARINA KATILMAK ÖNEMLİ Mİ?

Erasmus programları sayesinde öğrenciler değişik bir toplumu tanıma fırsatı buluyor, dünyanın farklı ülkelerinde nasıl uygulamalar yapıldığını yerinde görüyorlar. Farklı kültürlerle tanışıp, iç içe yaşıyorlar. Bu durumu öğrencilerin hayata bakışını farklılaştırdığı ve zenginleştirdiği için önemsiyoruz.

ZORUNLULUK DIޞINDA GÖNÜLLÜ STAJ YAPMASI ÖNEMLİ KRİTER Mİ?

Adayın, zorunlu staj dışında da staj yapmış olmasını, mesleği benimsemiş olduğunun en büyük göstergelerinden biri sayıyoruz. Adayın CV’sinde bu özelliği farkedersek, tercih nedeni olarak görürüz.

GENÇLERİN DİJİTAL MEDYA İLE İLİŞžKİLERİ OLUMLU BİR KRİTER Mİ?

Çok aşırıya kaçmamak üzere optimize edilmiş iletişim bizim açımızdan pozitiftir. Fakat kişi ekrandan başını kaldıramaz hale geliyorsa, bu iletişim onun için amaç haline gelmiş ise artık işin başarısını olumsuz etkiler diye düşünüyorum.

SİZİN NASIL GENÇLERLE ÇALIޞMAYI HAYAL EDİYORSUNUZ?

Sorgulayan, proje geliştiren, sorunları görüp tespit eden, bunu ortaya koyarken çözümü de birlikte öneren gençlerle çalışmak beklentimiz. Sorunu tespit etmek bir artıdır ama sadece sorunu ve olumsuzlukları ortaya koymak tek başına yeterli değil. Onunla birlikte çözümü de üretmek gerekiyor. Bir hastalığın teşhisinin konulması sizi kurtarmaz bunun tedavisinin uygulaması sizi kurtaracaktır. Sürekli olumsuzları ortaya çıkaran kişilerin ne kendilerine ne bulundukları iş ortamlarına faydası olmaz. Olumsuzluğu tespit etmek işin en kolayı. Bunu çözümü ile ortaya koymak, çözüme kafa yormak önemlidir.

GENÇLERE NASIL BİR CV HAZIRLAMALARINI ÖNERİRSİNİZ?

Kendisi ile ilgili tüm bilgileri eksiksiz olarak vermelidir. Ben olsam kendim için, olmazsa olmazlarımı düşünürüm. İlköğretimden itibaren, nerelerde eğitim gördüm, hangi derecelerle mezun oldum, katıldığım sertifika programları, staj ve deneyimlerim, çalışırken şirket içinde aldığım eğitimler, hangi görevleri icra ettim ve kime karşı sorumluluk üstlendim gibi hakkımdaki tüm bilgileri yazarım.

SİZCE BİR CV’DE YAPILABİLECEK EN BÜYÜK HATA NEDİR?

Referans ile gelen adayların CV’lerinde sadece ad,soyad ve refarans olan kişinin adı soyadının yazılı olması baştan olumsuz izlenim verir. Referansın CV yerine kullanılmasından, “Referansım benim CV’mdir” mantığından kurumlar nefret eder. Bunu tüm adaylara buradan belirtmek istiyorum. Kendinizi açık ve net bir şekilde ifade eden bir CV’niz olsun. Efektif bir CV her zaman referanstan daha fazla dikkat çeker.

GENÇLERE ÜNİVERSİTE YILLARINI NASIL GEÇİRMELERİNİ ÖNERİRSİNİZ?

Stajlar önemli. Vaka okumak, deneyimle tanışmak açısından çok daha önemli. Herhangi bir ders kitabından daha önemli olan şey, işletmelerde yaşanan vakaların analiz edildiği metinleri okumaktır. O metinler size belki doğru çözümü, “sonucu” göstermeyecektir ama karşılaşılan durumla ilgili tespitlerin yapılması, daha sonra bu tespitlerden bir senteze gidilerek çözüm üretilesi sürecini yansıtacaktır. Üretilmiş çözüme katılırlar katılmazlar, ancak bu sürecin incelenmesi onlar için öğretici olacaktır. Kendi sentezleri ile kendi çözümlerini üretme yoluna girerler.

EОİTİMLİ İŞžSİZLİK BÜYÜK SORUN. HER 4 GENÇ İŞžSİZDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU. BU SADECE İSTİHDAM SORUNU YÜZÜNDEN Mİ YOKSA EОİTİM SİSTEMİ PİYASININ İHTİYAÇLARINI KARޞILAMAKTA YETERSİZ Mİ?

Eğitim elbette çok önemlidir. Proje geliştirmek ondan daha önemlidir. Örneğin bir gıda mühendisi maaşlı bir iş arıyor ise gıda üreticisi firmalara, yiyecek içecek sektörüyle ilgili firmalara başvuracaktır. Bir başka seçeneği daha var. Eğer isterse, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak projeler geliştirebilir. Ambalajla ilgili olabilir, hijyenle ilgili olabilir. Tüketicilerin ihtiyaçlarını, ortaya çıkan yeni talepleri tespit edip, bu ihtiyaçların karşılanmasında ben nasıl rol üstlenebilirim diyebilir. Sonrasında müteşebbis yönünü ortaya koyabilir ve projeler geliştirebilir. Bu projeyi, kendi ticari faaliyeti olarak geliştirebilir. Bunun günümüzde birçok örneği mevcut. Herkesin sermayedar olması da gerekmiyor. Yeter ki iyi bir projeniz olsun; farklı yenilikçi bir fikriniz olsun. Buna hem kamuda, hem özelde sermaye de bulmak mümkün. Özetlersek, işsizliğin temel nedeni teşebbüs cesaretinin olmamasıdır. Bugün dünyada girişimci olmak eskiye nazaran daha kolay. Sermayeye ulaşmak ve dijital ortamda fikrinizi paylaşmak daha kolay. Bugün ülkenin en ücra köşesindeki çiftçi bile bir web sitesi yaparak ülkenin dört bir tarafına ürettiği organik gıdayı satabilir. Bunu bir gıda mühendisi düşünüp neden organize edemesin. Hazır, maaşlı iş bulma işin kolay tarafı, zor olan tarafı kendi projeni uygulamaktır. Rahatlıkla iş bulan, bir tanıdığı vasıtası ile bir kurumda çalışan kişilerin bu mücadeleden kaçtıklarını görüyoruz. Gençlerin teşebbüs gücü işsizliğin ciddi bir şekilde azalmasını sağlayacaktır. Yeterince teşvik de var, ilk defa iş kurmak isteyene her türlü danışmanlık, yatırım desteği imkanları sunuluyor.

Bu röportajın kısaltılmış hali Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan tarafından hazırlanan “CEO’lardan İş Bulma Rehberi” başlıklı dizi yazıda da kullanılmış ve izin alınarak bu blogda da yayımlanmıştır

Fotoğraf: Ağaoğlu ޞirketler Grubu

24-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş