Arama sonuçları

TEVİTÖL: Türkiye’nin ilk özel yetenekli çocuklarının lisesi: Nasıl öğrenci alıyor?

TEVİTÖL: Türkiye’nin ilk özel yetenekli çocuklarının lisesi: Nasıl öğrenci alıyor?

Türkiye’nin özel yetenekli çocuklarına eğitim veren ilk lisesi olan ve 1993 yılında İnanç Türkeş’in anısını yaşatmak amacıyla STFA’nın kurucusu ve İnanç Türkeş’in eşi Sezai Türkeş tarafından Kocaeli’nde kurulan TEVİTÖL, ilk mezunlarını 2000 yılında verdi. Türkiye’nin çeşitli illerinde öğretmenler aracılığıyla “özel” çocuklar özel bir yetenek sınavıyla seçilerek bu okulda yatılı ve tam burslu eğitim görmeye başladı.

Fırsat eşitliğiyle yola çıkan lise mali sıkıntılar nedeniyle 2001’de Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından devralındı ve o günden bugüne Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİTÖL) adıyla eğitim ve öğretime devam ediyor.

Okul bu süreçte çeşitli tartışmalara da neden oldu. 2018-2019 öğretim yılında İngilizce hazırlık sınıfı ile birlikte çok masraflı olduğu gerekçesiyle IB programı da hazırlık sınıfı da kaldırıldı. Peki şimdi nasıl gelişmeler oldu?

Öğrencilerini nasıl alıyor? Kaç kontenjanı var? Hangi eğitim öğretim programlarını uyguluyor? Burslu okumak mümkün mü? Yatılılık imkanı var mı? pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi Eğitim Koordinatörü Didem Veyisoğlu sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

-Lise IB ve Anadolu lisesi müfredatını uygulayan bir okuldu. Şu anki statüsü nedir? IB programı kaldırıldı, yerine yeni bir uluslararası program geliyor mu?

Okul halen Anadolu Lisesi statüsündeki bir okuldur. 2023-24 Eğitim ve Öğretim Yılı itibari ile Advanced Placement (AP) programı müfredata entegre şekilde uygulanmaya başlayacaktır.

HAZIRLIK SINIFI AÇILIYOR

-Nisan 2018 yılından itibaren "TEVİTÖL 21. Yüzyıl" (T21-C) projesi uygulayacağı gerekçesiyle okul 2018-2019 öğretim yılında hazırlık sınıfına öğrenci almadı. Hazırlık sınıfını da kaldırdığını duyurdu. Şu anda hazırlık sınıfı var mı? Yeniden gelmesi söz konusu olur mu?

Evet, 2023-24 Eğitim ve Öğretim yılı itibari ile okulda yeniden hazırlık sınıfı açılıyor ve hazırlık okumak zorunlu olacaktır.

NASIL BİR DİL EĞİTİMİ?

-2019-2020 yılı itibarıyla saatleri artırılmış yeni İngilizce programı uygulanacağı açıklanmıştı, şu anda haftada kaç saat İngilizce ders alıyorlar?

2019 yılı itibari ile hazırlıksız eğitim gören öğrencilerimiz 9 ve 10.sınıfta haftada 10 saat, 11.sınıfta haftada 8 saat İngilizce dersi aldılar. Bunlara ilave olarak Ağustos ayında “August Immersion Program” adı ile ek çalışmaya ihtiyacı olan öğrenciler 3 haftalık yoğunlaştırılmış İngilizce dersleri aldılar. Bu dönemlerde de haftalık 30 saat ders gördüler. Yine ek çalışmaya ihtiyacı olan öğrenciler belirli dönemlerde hafta içi ders çıkışlarına (okul yatılı olduğu için evlerine gitmiyorlar) ya da hafta sonu günlerde ek çalışmalara katıldılar. Ancak 2023 itibari ile yeniden hazırlık sınıfı açıyoruz. Böylece hazırlık sınıfında haftada 20 saat, 9,10,11.sınıflarda haftada 8 saat ve 12.sınıfta haftada 4 saat İngilizce dersleri alacaklardır. Yine ek çalışmaya ihtiyacı olan öğrenciler için hafta içi akşam etüt saatlerinde 90 dakikalık ek çalışmalar planlanmaktadır.

-İkinci dil-diller nedir? Bunlar kaç saat?

İkinci yabancı dil Almanca’dır. Hazırlık sınıfında 4 saat, diğer yıllarda 2 saat olarak verilmektedir. Ancak Almanca sertifika kulübü ile öğrenciler haftada 4 saat de sertifika sınavlarına hazırlanacaktır.

YENİ BİR EĞİTİM MODELİ

-Yeni proje 3+1 yıl olarak kurgulanıp, son yıl ağırlıklı olarak üniversite sınavı hazırlık yılı olarak yapılandırılacaktı. Şu anda bu şekilde mi?

2023 yılı itibari ile daha holistik bir eğitim sistemine geçiş yapıyoruz. 1 yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıl boyunca lise eğitimine devam ediyoruz. Ancak tabi ki 12.sınıfta hem yurt içi hem de yurt dışı yoğun bir üniversite başvuru süreci ya da YKS hazırlığı yapılacaktır.

-Öğrenci mezuniyetinde dil yeterlilik belgesi alabiliyor mu?

Hayır, öğrenciler isterlerse belirli dil sınavlarına girerek seviyesini belgeleyebilmektedir. Ancak okul tarafından verdiğimiz böyle bir belge bulunmamaktadır.

NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?

-Nasıl öğrenci alacaksınız?

Okulumuza seçim süreci iki aşamalıdır: a) 1.Aşama: Ön Eleme; b) 2.Aşama: Bireysel Değerlendirme. Ön eleme aşamasında öğrenciler LGS puan üstünlüğüne göre okula 2.aşamaya çağırılıyorlar. LGS sınavı sonuçları açıklanmadan önce ise BİLSEM öğrencileri ya da ulusal deneme sınavlarından birinde %2’ye girdiğini ispat edenler Bireysel Değerlendirmeye çağırıldı. Bireysel Değerlendirme Aşamasında ise öğrencilere sertifikalı uzmanlar tarafından bireysel olarak bir bilişsel yetenek testi ile okul öğretmenlerince bir mülakat uygulanıyor. LGS ve Bireysel Değerlendirme puanları belirli oranlarda birleşerek bir TEVİTÖL kayıt puanı oluşuyor. Okula kayıt olabilmek için bu puan üstünlüğüne bakılıyor. BİLSEM’li olmak ya da LGS deneme skorlarının TEVİTÖL puanına bir etkisi olmuyor.

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2023-2024 yılı kontenjanınız nedir?

2023-24 için 36 kız ve 36 erkek olmak üzere 72 öğrenci kaydı almak istiyoruz.

NASIL BURS VERECEK?

-Bu yıl alınacak öğrencilerin bursluluk oranı ne olacak? Ne kadar kontenjan var?

Burs kontenjanları her yıl Türk Eğitim Vakfı bütçesine göre belirleniyor. Gelecek yıl için bursluluk ortalamasının %70 civarında olması bekleniyor.

-Burs tüm öğrenim yılını kapsıyor mu?

Evet, ancak bursun devamı için belirli koşulların sağlanması gerekiyor. Bursluluğun devamı için, öğrencilerin ağırlıklı yıl sonu ortalamalarının 70 ve üstünde olması, disiplin cezası almaması, ailenin mali gelirinin de stabil olması gerekmektedir. Ailenin mali durumunda kritik düzeyde artma ya da azalma durumlarında bursu TEV yetkilileri tarafından yeniden değerlendirilmektedir.

-Okulda kaç öğrenci var ve kaç ilden geliyor? Bu öğrencilerin ne kadarı burslu okuyor?

Okulda bu yıl 263 öğrencimiz vardı ve 56 mezun verdik. 37 farklı şehirden öğrencimiz vardı. Gelecek sene ise yaklaşık 270 öğrenci olmasını bekliyoruz. 2022-23 yılındaki öğrencilerin %90’ı kısmi ya da tam burs almaktadır. 263 öğrencinin 151 tanesi %75 ve üzerinde burs almaktadır. 39 tam burslu öğrenci okumaktadır (%15’i tam burslu). Burs ortalaması ise yaklaşık %65 civarındadır.

YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİLER

-Henüz yeni sisteme göre mezun vermediniz ama son yıllarda öğrencilerin yükseköğretim için artan oranda yurtdışını tercih ettiklerini biliyoruz. Yurtdışına giden öğrenci oranı nedir?

Yeni sistemde yurt dışına giden öğrenci oranımız %10 civarındadır. Ancak AP sistemini uygulamaya aldığımızdan gelecek yıllarda bu oranın %20-25 civarında olmasını beklemekteyiz. 2000 yılından bu yana 960 mezun verdik ve bunların %75’i yurt içi, %25’i yurt dışında eğitim gördüler ya da görmeye devam ediyorlar.

-Yurtdışında hangi ülkeler ve bölümler tercih ediliyor? Burslu giden öğrenci oranı nedir?

Yurt dışında genellikle burs alınabilecek ülkeler tercih ediliyor. O nedenle ABD başvuruları yoğunlukta oluyor. Son yıllarda Avrupa’ya da giden fazlaca öğrencimiz oldu. Özellikle İtalya ve Hollanda ağırlıklı oluyor tercihler. Ancak tüm mezunlarımızı incelediğimizde ABD, Kanada, Hong Kong, Japonya, BAE, Singapur gibi ülkelerde de mezunlarımız eğitim gördü ya da görmeye devam ediyorlar.

YATILILIK KONTENJANI NEDİR?

-Aynı zamanda yatılı eğitim veren bir okul. Yatılılık kontenjanınız nedir?

Yalnızca yatılı eğitim verilmektedir. Gündüzlü öğrenci kabul edilmemektedir. Yatılı kontenjanımız da 288’dir. (kağıt üzerinde 424 kontenjan var ancak odalar 4 kişiden kalabalık kurgulamıyoruz ve o nedenle 8 yatakhane, 72 oda, 288 kontenjan oluyor)

-Yatılılık zorunlu mu?

Evet, her öğrenci 7 gün yatılı olmak zorundadır. Ancak, hafta sonu evci çıkışı yapılabilir.

ÖĞRETMEN SAYISI NEDİR?

-Kaç öğretmen var, yabancı öğretmen var mı?

Okulda 2022-23 yılında çalışan 41 tam zamanlı, 15 ders ücretli öğretmen vardır. Ders ücretli öğretmenlerden 9 tanesi müzik öğretmenleridir. Her pazartesi günü okula gelerek Güher & Süher Pekinel müzik bölümünde öğrencilere bireysel enstrüman dersleri vermektedirler.

NASIL BURS VERİYOR?

-Okul için başvurular nasıl yapılacak, özellikle burs için başvurmak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Okula ön başvurular web sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Başvuru yapan velilerle okul iletişime geçmektedir. Burs için ise, yalnızca bireysel değerlendirme sürecine çağırılan adaylardan hepsi e-devlet üzerinden alınabilen bir belgeler istenmekte, bu belgeler üzerinden TEV tarafından kurulan bir burs komisyonunca velilerle 20 dk’lık burs mülakatları düzenlenmektedir. Burs başvurusunda bulunmak isteyen veliler e-devlet üzerinden gelirlerini gösterir belgeleri, gayrümenkul ve araç bilgilerini gösterir belgeleri, yoksa olmadığını gösterir ekran görüntüsünü ve varsa gider belgelerini hazırlayabilirler. Burslar ailelerin mali durumlarına göre tayin edilecektir.

KAYIT TAKVİMİ NEDİR?

-Kayıt takvimi nasıl olacak? Şehir dışından düşünenler özel sınav için nasıl gelecek, konaklayacak? Kaç günlük bir seçme olacak?

Şu anda web sitemiz üzerinden ön başvuru yapılabiliyor.Ön başvuruda bireysel değerlendirmeye girilebilecek merkezlerden en uygun seçmeleri istenmektedir. Bireysel Değerlendirme merkezleri (8 adet): TEVİTÖL, İzmir, Ankara, Antalya, Adana, Kayseri, Trabzon ve Diyarbakır. Adaylar kendilerine en yakın merkezi seçip orada yetenek testine girebilir. TEVİTÖL dışındaki merkezlerde girenlerin mülakatları online olarak yapılacaktır. Okul bu konuda adaylarla iletişim kurmaktadır. TEVİTÖL’de bireysel değerlendirmeye girmek isteyenler ise günübirlik TEVİTÖL’e gelip dönebilir. Ancak lokasyona göre ve mülakat saatlerine göre 1 gece konaklama ayarlamaları gerekebilir. Seçme sınavı 1 günde olmaktadır. Yaklaşık 3 saat sürmektedir (90 dk yetenek testi, 60 dk öğretmen mülakatı, 30 dk okul gezisi).

-Okulun fiziki olanakları nasıl?

Okulda 8 adet öğrenci yatakhanesi, 43 adet öğretmen lojmanı, 4 adet eğitim binası, açık ve kapalı spor tesisleri, yarı olimpik yüzme havuzu, arge ve robotik atölyeleri, 500 kişi kapasiteli konferans salonu, 10 adet enstrüman sınıfı, 3’er adet fizik-kimya-biyoloji laboratuvarları, görsel sanatlar ve heykel atölyeleri gibi öğrencilerin ihtiyacı olan hemen her türlü fiziki olanak vardır.

-6 Şubat’tan sonra en çok merak edilen okulların depreme dayanıklılığı oldu. Sizin okul ve pansiyonda durum nedir?

Okulda yeniden hazırlık sınıfı açtığımız için MEB üzerinde bir inceleme geçirdik ve bu incelemede binalarımızın depreme dayanıklılığı ve zemin etüt raporu incelendi. Depreme dayanıklılık konusunda Nisan 2023 tarihli yeni bir rapor da aldık. Bu incelemeye ve raporlara göre binalarımız depreme dayanıklı çıktı. Okulumuzdaki tüm yapılar güncel kriterleri sağlıyor durumdadır.

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

24-06-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş