Arama sonuçları

ÜAK: Doçentlik belgeleri en kısa sürede verilecek

ÜAK: Doçentlik belgeleri en kısa sürede verilecek

ÜAK: Doçentlik belgeleri en kısa sürede verilecek. Yardımcı doçentliğin kaldırılarak, yerine doktor öğretim üyesi kadrosu getirilmesini öngören yasa 6 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Ardından da Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) doçentlik belgeleri ile ilgili açıklama yaptı. Yasaya göre doçentlik unvanı ÜAK tarafından verilecek.

 

ÜAK: DOÇENTLİK BELGELERİ EN KISA SÜREDE VERİLECEK

 

ÜAK yaptığı açıklamada 7100 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 06.03.2018 tarih ve 30352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. 

ÜAK kendi sitesinden yaptığı duyuruda şunlara yer verdi: 

 

KİMLER DOÇENTLİK BELGESİ ALACAK?

 

1- Doçentlik başvurusu sonucunda eser inceleme aşamasından başarılı bulunan ve 2017 Aralık döneminde sözlü başvurusu yapan adaylara, 683 sayılı KHK’nın ilgili hükmü gereğince kontroller yapıldıktan sonra, hazırlanan “Doçentlik Belgeleri” en kısa zamanda verilecektir. 

2- Doçentlik başvurusu sonucunda eser inceleme aşamasından başarılı bulunan, ancak güncel sözlü başvurusu bulunmayan adaylara, 683 sayılı KHK’nın ilgili hükmü gereğince kontroller yapılarak, hazırlanan “Doçentlik Belgeleri” kısa zamanda verilecektir. 

3- Doçentlik başvurusunda bulunmuş ve fakat halen eser inceleme süreci devam eden adaylara, bu süreç sonunda eser aşamasından başarılı bulunmaları halinde, 683 sayılı KHK’nın ilgili hükmü gereğince kontroller yapıldıktan sonra, hazırlanan “Doçentlik Belgeleri” verilecektir. 

4- Yeni doçentlik başvurularında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişiklikler göz önünde bulundurularak hazırlanacak olan güncel mevzuat hükümleri uygulanacaktır. 

5- Tüm bu süreçlerin yürütülmesi ile ilgili detaylı açıklamalar önümüzdeki günlerde yapılacaktır. 

 

 

KİMLER DOÇENT UNVANI ALACAK?

 

Bu arada yasaya göre ÜAK başvuran adaylara doçent unvanı verecek. Doçentlik başvuruları, ÜAK tarafından belirlenen takvime göre yılda iki kez yapılacak.

Doçentlik başvuruları için aranacak şartlar yasada şöyle sıralandı: 

-Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine YÖK tarafından tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak. 

-YÖK tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az 55 puan veya uluslararası geçerliliği YÖK tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak. 

- Doçentlik bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek. 

- Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine YÖK tarafından her bir bilim disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak."

 

07-03-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş