Arama sonuçları

Üniversiteli gençler: Üçüncü intihar ÇÖMÜ’den geldi

Üniversiteli gençler: Üçüncü intihar ÇÖMÜ’den geldi

Geçen hafta Eskişehir’de iki üniversiteli genç yaşamına son vermişken bu kez de Çanakkale’de bir öğrenci intihar etti. Öğrencinin hem okuyup hem çalıştığı öğrenildi. Çanakkale Olay’dan Damla Yeltekin’in haberine göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Okul Öncesi Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi Samet Taş, dün gece kaldığı yurtta yaşamına son verdi. Ailesine bir not bırakan gencin hem okuyup hem çalıştığı, dün gece de işten geldikten sonra intihar ettiği öğrenildi.

TAZİYE MESAJĞ YAYIMLANDI

Üniversiteli genç Samet Taş’ın intiharı ardından ÇOMÜ de bir taziye mesajı yayınladı. Üniversitenin resmi internet sitesine konulan taziye mesajında olayın detaylarına değinilmezken, “Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü birinci sınıf öğrencimiz Samet Taş vefat etmiştir. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileriz” dendi.

15 Ekim'de Eskişehir'de, Anadolu Üniversitesi öğrencisi 21 yaşındaki Resul Alan, kampüs yemekhanesinde yaşamına son vermişti. Bu olaydan bir hafta sonra da Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğrencisi S.N.R, kaldığı Mükrime Hatun KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşamına son vermişti. Her iki öğrencinin de geçim sıkıntısı çektiği belirtilmişti.

GENÇLERİN İNTİHARI MECLİS’TE

Eskişehir’de geçen hafta Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı bir yurtta kalan üniversite öğrencisinin intihar etmesinin ardından, yine KYK yurdunda kalan Eskişehir Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü öğrencisi S.N.R.’nin intiharını TBMM gündemine taşınmıştı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalan öğrencilerin içinde bulundukları ekonomik sorunların araştırılması amacıyla Meclis araştırma önergesi hazırladı.

ARTAN İNTİHAR ORANLARI

Önergede şu ifadelere yer verildi: “Son dönemlerde üniversite öğrencileri arasında intihar vakaları yaşandığı görülmektedir. Eskişehir’de son 10 günde Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalan iki öğrenci intihar ederek yaşamına son vermiş, bıraktıkları mektuplardan, intihar sebeplerinin maddi imkansızlıklar olduğu anlaşılmıştır.

Öğrencilerin sıklıkla dile getirdiği; barınma, yemekhane, kırtasiye malzemeleri, taşıma ücretleri büyük bir sorun haline gelmektedir. Öğrencilerin çoğu öğretim hayatına devam edebilmek için çalışmak zorunda kalmaktadır. Yoğun tempo arasında sosyal yaşamdan uzaklaşan öğrenciler, depresyona girmekte ve psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Son 10 günde iki öğrencinin ekonomik gerekçelerle intihar etmiş olması da bunun göstergesidir.

'ÖĞRENCİLER ÇIKMAZA SÜRÜKLENİYOR'

Yurtlarda kalan öğrenciler, ailelerinden uzakta bir yaşam sürmeye çalışmakta ve aile desteğini yeterince yakından hissedememektedir. Bunun üstüne yaşanan ekonomik sıkıntılar da öğrencileri bir çıkmaza sürüklemektedir. Sosyal devlet olmanın gereği olarak; öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği sağlanabilmesi açısından kırtasiye malzemesi, yemek, taşıma ve barınma gibi konularda sosyal yardımların artırılması gerekmektedir. Aynı zamanda öğrenciler arasında intiharların artışını önlemek ve ihtiyaç duydukları anda psikolojik destek almalarının önünün açılabilmesi için kriz merkezleri kurulmalıdır. Bu merkezlerin telefonunun öğrencilerce bilinmesi için çalışmalar yapılmalı ve kolay erişim sağlanabilmelidir. Bu kapsamda başta Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda kalan olmak üzere tüm üniversite öğrencilerinin ekonomik sorunlar nedeniyle yaşadığı sıkıntıların tespit edilebilmesi amacıyla araştırılması gerekmektedir.”

 

28-10-2023


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş