Arama sonuçları

Ünivesiteleri Tanıyalım: Eskişehir Teknik Üniversitesi

Ünivesiteleri Tanıyalım: Eskişehir Teknik Üniversitesi

Eskişehir Teknik Üniversitesi, 18 Mayıs 2018 tarihinde yayımlanan kanun ile Anadolu Üniversitesi’den bölünerek, kurulmuş olsa da de kökleri 1968 yılında kurulan Kimya Mühendisliği Yüksekokulu'na kadar uzanıyor. Bu yüzden de üniversite kendini “yeni” değil, “yeniden yapılanan üniversite” diye ifade ediyor.

Bir öğrenci kentinde kurulu Eskişehir Teknik Üniversitesi ile ilgili merak edilen soruları pervinkaplancom instagram yayınında konuğumuz olan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu yanıtladı. İşte Döğeroğlu’nun sorularımıza verdiği yanıtlar:

KAÇ PROGRAM BULUNUYOR?

Kaç fakülte ve kaç program bulunuyor? (Lisans-lisansüstü). Kaç enstitü ve yüksekokul var?

Üniversitemiz bünyesinde 5 fakülte, 2 meslek yüksekokulu ve 1 enstitüde eğitim öğretim faaliyetleri aktif olarak devam etmektedir. Fakültelerimizde; Fen Fakültesinde 5, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde 5, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde 4, Mühendislik Fakültesinde 8, Spor Bilimleri Fakültesi 4 olmak üzere toplam 26 lisans programında eğitim verilmektedir. Meslek Yüksek Okullarımızda; Porsuk Meslek Yüksek Okulunda 9, Ulaştırma Meslek Yüksek Okulunda 7 olmak üzere toplam 16 ön lisans programında eğitime devam edilmektedir. Üniversitemizde Lisansüstü programların yürütüldüğü Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde 33 anabilim dalında 1 sanatta yeterlik programı, 36 doktora programı, 95 tezli yüksek lisans programı, 33 tezsiz yüksek lisans programında eğitim verilmektedir. Tezsiz yüksek lisans programlarının 5’i uzaktan öğretim teknikleri ile sürdürülmektedir.

AKADEMİSYEN KADROSU

Akademisyen kadrosu nedir? Yabancı akademisyen var mı?

Üniversitemiz zengin bir öğretim elemanı kadrosuna sahiptir. Üniversitemiz kadrosunda 162 profesör, 78 doçent, 173 doktor öğretim üyesi, 128 öğretim görevlisi ve 139 araştırma görevlisi olmak üzere toplam 680 öğretim üyesi ve öğretim elemanı bulunmaktadır. Üniversitemiz kadrosunda 1 Dr. Öğr Üyesi ve 4 Öğretim Görevlisi yabancı uyruklu akademik personel görev yapmaktadır.

KAÇ ÖĞRENCİ VAR?

Toplam kaç öğrenci bulunuyor? Şehir dışından gelen öğrenci sayınız nedir? En fazla hangi şehirlerden?

Toplam öğrenci sayımız 14bin civarında. Öğrencilerimizin %75’i Eskişehir dışından  ve 81 ilden  gelen öğrencimiz var. Eskişehir’den sonra Üniversitemizde en fazla öğrenci aldığımız 5 il sırasıyla; İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Mersin’dir. Ülkemizden programlarımıza kayıt yaptıran öğrencilerin dışında toplam 76 ülkeden 454 yabancı uyruklu öğrencimiz bulunmaktadır. Bunların içerisinde en fazla öğrenciye sahip ilk on ülke: Azerbaycan, Afganistan, İran, Suriye, Yemen, K.K.T.C., Yunanistan, Irak, Bulgaristan ve Türkmenistan.

BARINMA SORUNU VAR MI?

Şehir dışından gelecek öğrenciler için yeterli yurt bulunuyor mu?

Şehir dışından gelecek öğrencilerimiz için Eskişehir’de Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı 6 kız 7 erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Bu yurtların kapasitesi yaklaşık 12000 civarındadır. Ayrıca özel öğrenci yurtları ve apartlar  Eskişehir’e gelecek öğrencilerin barınma  ihtiyacını karşılamaktadır. Önümüzdeki akademik yıldan itibaren Üniversitemiz kampüsü yanında yeni KYK yurtları öğrencilerimize hizmet vermeye başlayacaktır.

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

Bu yıl toplam kaç öğrenci alacak? En fazla öğrenciyi hangi bölüme alacak? Bu yıl yeni açılacak bölüm var mı?

Üniversitemiz ön lisans ve lisans programlarına bu akademik yılda toplam 2679 öğrenci alınacaktır. Bu öğrencilerin 1043’ü meslek yüksekokullarımızda bulunan ön lisans programlarına yerleştirilecek olup kalan 1636 öğrenci lisans programlarına yerleştirilecektir. 2021-2022 akademik yılında en fazla kontenjanı olan programımız lisans programları arasında Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık bölümü olup 110 kontenjana sahiptir. Ön lisans programları arasında ise Ulaştırma Meslek Yüksek Okulu bünyesinde bulunan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı 100 öğrenci ile en fazla kontenjana sahip olan ön lisans programıdır.

Bu akademik yılda yeni açılan programımız bulunmamaktadır. Geçen yıl ilk kez öğrenci aldığımız İnsansız Hava Aracı Teknolojileri ve Operatörlüğü ön lisans programımız bu yıl ikinci kez öğrenci alacak.

KENTİN PROGRAMLARA ETKİSİ

Eskişehir bir öğrenci kenti olmasının yanı sıra havacılık ve raylı sistemler alanında öne çıkan bir kent. Bu durum sizin programlarınıza nasıl yansıyor? Aslında üniversitenin adının teknik olması da programlarınızda belirleyici oluyor mu?

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz, Türkiye’de sivil havacılık sektörüne eleman yetiştiren ilk okul olma özelliğine sahip. Pilotaj, Hava Trafik Kontrol, Havacılık Elektrik Elektroniği, Uçak Gövde ve Motor Bakım ve Sivil Havacılık Yönetimi bölümlerimiz 35 yıldır havacılık sektörüne nitelikli insan kaynağı yetiştiriyor.

Ulaştırma Meslek Yüksek Okulu’nda ulaştırma ve raylı sistemler alanında ara eleman yetiştiren programlarımız, Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik Programı, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Programı, Raylı Sistemler Yol Teknolojisi Programı, Raylı Sistemler Makinistliği Programı, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, Raylı Sistemler İşletmeciliği Programı, Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri Programı

PMYO’da  ise  İnsansız Hava Aracı Teknolojileri ve Operatörlüğü Programı ile sektöre nitelikli ara eleman yetiştirmektedir.

Eskişehir’de yerleşik havacılık ve raylı sistemler alanındaki sektörler ile  ilişkilerimiz öğrencilerimize staj ve uygulama imkanı sağlamasının yanısıra ortak projeler geliştirme ve birlikte çalışmalar gerçekleştirebilmesine imkan sağlıyor.

POPÜLER BÖLÜM PİLOTAJ

Son yılların popüler bölümlerinden birisi pilotaj oldu. Sizin ise hem bu bölümünüz bulunuyor hem de uluslararası uçuşlarında yapıldığı ruhsatlı bir havalimanınız var. Bu öğrenciler açısından nasıl bir avantaj sağlıyor?  

Dünyada ilk ruhsatlı  üniversite havaalanına sahip olma ünvanına sahibiz.  Uluslararası uçuşa açık hava alanımız pandemi döneminde de hizmet vermeye devam etti. 2019 yılında 100bin olan yolcu sayısı, 2020’de 45bin civarındaydı. Bu yıl ise Temmuz sonu itibariyle ilk yedi ayda 47bin yolcu taşınmış durumda. Havaalanımız sayesinde kente ve bölgeye de hizmet sunmaktayız. Halihazırda 4 farklı ülkeye 6 farklı noktaya uçuşlar aralarında THY’nin de bulunduğu 4 farklı hava yolu şirketi tarafından gerçekleştirilmekte.  Havalimanımız aynı zamanda pilotaj öğrencilerimizin eğitim uçuşları için de kullanılmaktadır.

Türkiye’de ücretsiz pilot yetiştiren ilk ve tek devlet üniversiteyiz. Her yıl 15 öğrenci alıyoruz ve  adayların kabulü aşamasında boy, kilo vb. fiziksel özellikleri, sağlık koşulları, güvenlik soruşturması vb. özel koşulları da dikkate alıyoruz.   Bu kapsamda adaylar detaylı bilgiye erişebilmek için web sayfamızı ziyaret edebilirler.

ÖĞRETİM DİLİ NEDİR?

Öğretim dili tüm bölümlerde Türkçe mi?

Üniversitemiz ön lisans ve lisans programları arasında Türkçe, %30 İngilizce ve %100 İngilizce eğitim verilen programlar bulunmaktadır. %100 İngilizce eğitim veren 3 adet lisans programımız bulunmakta olup bunlar; Mühendislik Fakültesinde bulunan, Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Malzeme Bilimi ve Mühendisliği lisans programlarıdır. En az %30 İngilizce eğitim veren 7 programımız bulunmaktadır. Bunlar: Fen Fakültesi, İstatistik ve Kimya lisans programları ile Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Makine Mühendisliği programlarıdır. Ayrıca 14 lisans ve 2 ön lisans programında isteğe bağlı yabancı dil hazırlık programı bulunmakta olup bunlar; Fen Fakültesi, Biyoloji, Fizik, Matematik; Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Havacılık Yönetimi, Pilotaj, Uçak Gövde ve Motor Bakımı, Hava Trafik Kontrolü (Özel Yetenek Sınavı); Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Endüstriyel Tasarım, İç Mimarlık, Mimarlık, Tekstil ve Moda Tasarımı; Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon (Özel Yetenek Sınavı) ön lisans programları ve Porsuk Meslek Yüksekokulu, İnsansız Hava Aracı Teknolojisi ve Operatörlüğü ve Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ön lisans programlarıdır.

KAÇ YERLEŞKE VAR?

Kampus olanakları hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç yerleşke bulunuyor?

Üniversitemiz akademik birimlerinin bulunduğu iki yerleşkemiz ve ayrıca  su sporları ve rekreasyon alanı olarak belirlenmiştir. Akademik birimlerin yer aldığı yerleşkelerden Porsuk yerleşkesi şehir merkezinde yer almakta olup; bu kampüste iki Meslek Yüksek Okulumuz ile spor salonu, yemekhane, kantin gibi öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü olanağımız bulunmaktadır.  Porsuk Kampüsümüz toplu taşıma ve yakında barınan öğrenciler için yürüyerek ulaşmaya müsait bir yapıdadır.

Üniversitemiz ana kampüsü 2 Eylül yerleşkesidir. Bu kampüste Rektörlük ve Rektörlüğe bağlı idari birimlerin yanısıra, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bulunmaktadır. Ayrıca Hasan Polatkan Havalimanı da bu kampüste bulunmaktadır. Bu yerleşkemiz şehir merkezinin dışında olup, toplu taşıma ya da özel araç ile ulaşıma müsaittir. Geniş alanları, kantin ve rekreasyon alanları, spor salonları, merkezi kütüphane ve merkez yemekhanesi ile öğrencilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek niteliktedir. Kampüs içerisine toplu taşıma ile girilebilmektedir.

Üniversitemiz Fen Fakültesi ise Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü içerisinde yer almakta olup öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü olanağa sahiptir.

Üniversitemiz Borabey Yerleşkesinde ise halihazırda gözlemevimiz bulunmaktadır. Bu yerleşkenin önümüzdeki yıllarda su sporları ve rekreasyon alanı olarak Üniversitemiz personel ve öğrencilerine hizmet vermesi düşünülmektedir.

SOSYAL ORTAM NASIL

Sosyal ortam nasıl? Kulüpler etkin mi?

Eskişehir Teknik Üniversitesi spor aktiviteleri için toplam 66.089 m2’lik kapalı alana sahiptir. Bu alanlardan (kapalı alan) en büyüğü ESTÜ Spor Salonu, 5025 kişilik seyirci kapasitesine sahiptir. Ayrıca içerisinde 750 m2 fitness salonu, saunalar ve doping kontrol odası bulunmaktadır. ESTÜ Spor Bilimleri Fakültesi içinde ise, 11 farklı spor salonu (çok amaçlı spor salonu (basketbol, hentbol, voleybol, tenis, futsal), atletizm salonu, artistik cimnastik salonu, ritmik cimnastik salonu, badminton salonu, masa tenisi salonu, halk oyunları ve güreş salonu, dart ve masaj salonu, bilardo salonu, fitness salonu ve squash salonu) bulunmaktadır.

Hemen tümü aktif olan 25’e yakın öğrenci kulübümüzün toplam üye sayısı 4000 civarında.

AKREDİTASYON NE DEMEK?

Akreditasyonu olan üniversitesiniz. Bunlardan söz edebilir misiniz? Akreditasyonu olmak ne anlama geliyor?

Üniversitemizdeki program akreditasyonuna yönelik çalışmalar ilk kez 2008 yılında başladı. Mühendislik Fakültesi ve Fen Fakültesindeki  Bölümlerimiz ve Mimarlık Bölümümüz uzun yıllardır akredite. Spor Bilimleri Fakültesinin ilk kez bu yıl akreditasyon sürecine giren programları ise Antrenörlük ve Beden Eğitimi Öğretmenliği programı.

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinin 4 programı; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile uluslararası mevzuata bağlı olarak kendi içinde kurulu bulunan Kalite Yönetimi Birimi koordinesinde, başta eğitim-öğretim süreci olmak üzere tüm yönetsel ve idari süreçlerini kapsayan bir iç kalite güvencesi sistemini kurmuş ve işletmektedir.

EĞİTİMDE İÇ KALİTE GÜVENCESİ SİSTEMİ

Eğitimde İç Kalite Güvencesi sistemi kurma çalışmaları kapsamında; “program akreditasyonu” gereksinimlerinin belirlenmiş periyodlarda sistematik olarak izlenmesi ve iyileştirilmesi aşamaları sürece dahil edilmiş ve bu çerçevede; programların akredite olup olmadığına bakılmaksızın Program ÖzDeğerlendirme Raporlarının (PÖDR) Kalite Komisyonumuz tarafından belirlenmiş olan yaklaşım ve format dahilinde her akademik yılın sonunda hazırlanması süreci 2020 yılı itibariyle uygulamaya alınmıştır.

Lisans Programlarımızın yarısından fazlası akredite ve halihazırda %12’ler civarında olan Türkiye ortalamasının oldukça üzerindeyiz. Akreditasyon kuruluşları tarafından halihazırda akredite edilmiş olan programlarımızın yanı sıra ilk kez akreditasyon saha ziyaretinden geçen programlarımız ve iç kalite güvencesi sistemine dahil olan ve dış değerlendirme için ön hazırlıklarını yapan programlarımızla birlikte bu oran önümüzdeki yıllarda daha yüksek seviyelere ulaşacaktır.

Akretide program bilgilerine YKS Kılavuzundan erişilebilmektir. Bir programın akredite olması mezunlarının yeterliliklerinin güvence altına alındığının önemli göstergelerinden birisidir.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ PROGRAMLARI

Uluslararası öğrenci değişim programlarından hangileri uygulanıyor? Gelen-giden öğrenci sayısı ve akademisyen sayısı nedir?

Uluslararası öğrenci değişimleri kapsamında, Türkiye Ulusal Ajansı koordinasyonunda gerçekleştirilen Erasmus+ Yükseköğretim için Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Programları ve YÖK tarafından desteklen Mevlana Değişim Programlarından faydalanılmaktadır. Erasmus, hem AB ülkeleri hem de AB dışındaki ülkelerle belirlenen kurallar dahilinde öğrenim ve staj hareketliliklerinin gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Mevlana kapsamında gerçekleştirilecek hareketlilik ise her yıl YÖK tarafından belirlenmektedir. Erasmus dahilinde, Program Ülkeleri kapsamında 19 farklı ülkede toplam 70 üniversiteyle 121 anlaşma, Ortak Ülkeler programı altında ise 20 farklı ülkede 35 üniversiteyle yapılmış toplam 156 anlaşmamız mevcuttur. Mevlana Değişim programı çerçevesinde ise 14 ülkedeki 27 üniversite ile toplam 143 anlaşma yapılmış durumdadır. Bu anlaşmalar çerçevesindeki toplam kontenjanımız yaklaşık 5000’dir. 2018 yılından bu yana toplam 219 öğrencimiz Erasmus kapsamında öğrenim ve staj hareketliliğinden faydalandılar ve buna ek olarak önümüzdeki akademik dönem için değişim programına katılacak 156 öğrencinin işlemleri devam etmektedir.

PANDEMİ PROGRAMLARI NASIL ETKİLEDİ?

Geçtiğimiz akademik yılda pandemi nedeniyle uluslararası programlar nasıl etkilendi?

Pandemiyle birlikte hem YÖK hem de Ulusal Ajans tavsiyeleri çerçevesinde ilk etapta Erasmus hareketlilik programları askıya alınmış, Mevlana programları ise iptal edilmiştir. 2019-2020 Akademik Yılı Bahar döneminde Erasmus+ Programı kapsamında 3’ü staj öğrencisi olmak üzere yurtdışında bulunan 55 öğrencimizin 15’i Türkiye’ye dönerek Üniversitemiz akademik dönemine ders intibaklarını yaptırmıştır. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu’nun da teşvikleriyle Erasmus programları sonraki dönemler için sürdürülmüş hatta çevrimiçi Erasmus programları desteklenmiştir. Mevcut durum ve karşı kurum ve ülkelerin tedbirleri çerçevesinde öğrencilerimiz hala Erasmus değişim süreçlerinden faydalanmaya devam etmektedir. Örneğin 2021-2022 güz dönemi için halihazırda 108 öğrenci öğrenim hareketliliğine katılacaktır.

ÇAP VE YANDAL

Öğrencilerin her bölümde yandal, çift anadal yapma olanakları bulunuyor mu? Kaç öğrenci yandal, ÇAP yapıyor?

Pilotaj, Hava Trafik Kontrol gibi özel kabul koşulları olan programlarımız dışındaki tüm bölümlerimiz arasında çift anadal ve yandal olanakları sunulmaktadır.  Üniversitemiz öğrencilerinin 20 lisans 17 ön lisans programında çift anadal yapma olanağı bulunmaktadır. Halen Üniversitemiz programlarında 43 lisans, 9 ön lisans programı öğrencisi çift anadal diploma programına kayıtlıdır. 20 lisans programımızda ise 19 lisans programı öğrencisi yandal sertifika programına kayıtlıdır.

Bu yıl yeni açılan disiplinlerarası yeni yandal programlarımıza (İş Analitiği, KBRN, Nanobilim, Mekatronik, Sürdürülebilir Temiz Enerji, Otonom Araçlar Teknolojisi, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi ve Yazılım ve Optimizasyon) öğrenci kabul edilecektir. Genel not ortalaması 2,5 ve üzerinde olan 3. Yarıyıl ve üzerindeki öğrencilerimiz bu programlara başvurabileceklerdir.

YATAY GEÇİŞ İMKANLARI NEDİR?

Programlar arasında yatay geçiş yapılıyor mu? Çok sık olur mu?

Her üniversitede olduğu gibi Üniversitemizde de programlar arasında yatay geçiş imkânı  bulunmaktadır. Yatay geçiş yöntemlerinden kurum içi yapılan yatay geçişler çok yoğun olmamaktadır. Bu kapsamda; son üç akademik yılda 29 lisans 4 ön lisans öğrenci kurumiçi yatay geçiş yoluyla program değiştirmiştir. Merkezi Yerleştirme Puanı ile kurumlararası yatay geçiş yapan öğrenciler ise kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilere göre daha fazla sayıdadır. Bu kapsamda son üç akademik yılda; 2018-2019 akademik yılında 66 lisans 13 ön lisans programı öğrencisi, 2019-2020 akademik yılında 85 lisans 38 ön lisans programı öğrencisi ve 2020-2021 akademik yılında 63 lisans 14 ön lisans programı öğrencisi Merkezi Yerleştirme Puanı ile kurumlararası yatay geçiş yaparak üniversitemiz programlarına kayıt yaptırmıştır.

STAJ KONUSUNDA DESTEK

Diğer bölümlerde de staj yeri konusunda öğrencileri destekliyor musunuz?

Üniversitemiz öğrencilerinin staj zorunluluğu bulunmayan bölümlerde staj yapmak istemeleri durumunda buna engel bulunmamaktadır. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile Staj Seferbirliği konusunda işbirliği yapan Üniversitemiz öğrencilerinden staj kapısı üzerinden başvuru yapıp staja kabul edilen tüm öğrenciler desteklenmektedir. Ayrıca staj yeri konusunda sanayi ve kamu kurumları ile görüşmeler yapılmakta, öğrencilerimizin staj yapabilmeleri için her türlü imkanın sağlanmasına gayret edilmektedir.

Üniversitemizde Proje Tabanlı Staj (PTS) uygulaması öğrencilerimize sektörde proje deneyimi  kazanma ve uygulamalı eğitim kapsamında önemli fırsatlar sunmaktadır.

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİ NASIL GEÇTİ?

Üniversiteler yaklaşık 1.5 yıldır uzaktan eğitimde. Bu süreçte ne yaptınız? Internet erişimi olmayan öğrencilerle ilgili sorunları nasıl çözdünüz?

11 Mart 2020 tarihinde ilk vakanın ülkemizde görülmesinin hemen ardından yükseköğretim kurumlarında yüzyüze eğitime ara verildi ve birkaç hafta içinde ön hazırlıklarımızı tamamlayarak dönemin kalan yarısını uzaktan eğitimle şeklinde tamamladık. Herkes için hazırlıksız yakalandığımız bir dönemdi; o yüzden de o dönem yapılanlar acil uzaktan eğitim diye adlandırıldı. Eğitim öğretim faaliyetlerini kesintisiz yürütebilmek, kaliteden ödün vermemek ve tüm öğrencilerimizin ve hocalarımızın, idari çalışanlarımızın sağlığını koruyabilmek önceliğimizdi. İlk dönem daha çok içinde bulunduğumuz dönemi anlamak ve doğru kararlar verebilmek için arayışlarla geçti. İçinde bulunduğumuz zor dönemi nasıl yöneteceğimizi öğrenme dönemi idi.  Pandeminin ilk aylarında hocalarımızla, öğrencilerimizle hatta idari personelimizle yaptığım toplantılardaki paylaşımlar her açıdan hepimize iyi geldi.

Bu aşamada biriktirdiğimiz deneyimleri kullanarak 2020-2021 akademik yılına daha planlı girebilmek için çalıştık. 2020 yaz döneminde yeni akademik yıl için hazırlıklarımızı devam ettirirken bir yandan da yaşadığımız deneyimleri belgeleyebilmek için kitap haline getirmek üzere bir çalışma başlattık. 17 bölümden oluşan çalışmayı 2021 başında e-kitap olarak yayımladık. Öğrencilerimizin ve hocalarımızın ihtiyaçlarını belirleyebilmek üzere anket uygulamalarını ve odak grup görüşmelerini devam ettirdik. Altyapımızı iyileştirmek için çalışmalar yaptık.  Hocalarımıza ve öğrencilerimize eğitimler verdik.  Bilgisayar/tablet ihtiyacı olan öğrencilerimizin tamamı olamasa bile bir kısmının ihtiyacını karşılayabilmek üzere kurum içinde bir kampanya yaptık.

KARMA EĞİTİM MODELİ DÜŞÜNDÜK

2020-21 akademik yılında Karma bir eğitim modeli uygulayabiliriz diye planlamıştık; ancak Eylül itibariyle vaka sayılarında görülen artış nedeniyle Anadolu ve Osmangazi Üniversitemizin rektörleriyle yaptığımız istişareler sonrasında ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle döneme başlamanın uygun olacağına karar verdik. Öğrencilerimizi madur etmemek için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalıştık. Ancak, bu zor dönemde herkesi memnun edecek kararları almak ve uygulamak çok da kolay olmadı. Hem hocalarımız hem de öğrencilerimiz oldukça fazla yoruldular.

Eğitimde kalite güvencesinden pandemi döneminde de ödün vermemek için öğretme yönteminden bağımsız olarak gerekli yetkinlikleri öğrencilere kazandırabilmeyi esas aldık. Tabiiki burada en çok zorlayan kısım ölçme ve değerlendirme, sınav uygulamaları oldu. Sınavların güvenilirliği geçerliliği konusunda epeyce çalışılması gerekiyordu. Burada sadece tekbir sınava dayalı ölçme yerine öğrencinin dönem boyunca performansının değerlendirilebildiği yaklaşımların tercih edilmesi gerekiyor. Bunu bazı programlarımız verdikleri eğitimin doğası gereği büyük bir başarıyla uyguladılar.

Pandemi süresince öğrenci kulüplerimiz, proje takımlarımız, son sınıf bitirme proje yapan öğrencilerimiz eskisinden çok daha fazla aktifler. Bu yıl Teknofeste hazırlanan yaklaşık 150 öğrencimizin içinde yeraldığı 17 takımımız takımımız var. Yine bu döenmde Lisans öğrenci projelerine TÜBiTAK desteği alan öğrenci ve proje sayımız geçen yılki sayının iki katına çıktı.

AKADEMİK YIL NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Önümüzdeki öğretim yılında dersler nasıl işlenecek? 2021-2022 akademik yılı ne zaman başlayacak?

Üniversitemizde 2021-2022 Akademik Yılı 4 Ekim 2021 tarihinde başlayacak. Önümüzdeki akademik yılda öğrencilerimizle yüzyüze eğitim ortamında birarada olabilmeyi ümidediyoruz. Sevgili öğrencilerimizden tek ricamız hem kendileri, hem de hocaları ve arkadaşlarının sağlığını riske atmamak üzere akademik yıl başlamadan aşılarını olmaları.

GELECEĞE NASIL HAZIRLANIYORLAR?

Günümüzde sadece üniversite diploması yeterli olmuyor, aranan olmanın yolu belli yeterliliklere de sahip olmaktan geçiyor. Öğrencilerinizi geleceğe nasıl hazırlıyorsunuz?

Mezunlarımızın değişen ve dönüşen dünyada karmaşık problemlerin çözümünde yetkin, analitik düşünme becerisine sahip, disiplinler arası ve ekip çalışmasına yatkın, yabancı dil yetkinliği olan, iletişim becerisine sahip olması bekleniyor. Özetle, mezunlarımızın  artık mesleki bilgi ve becerilerinin yanısıra 21. yy yetkinliklerine de sahip olmaları gerekiyor. Biz de Üniversite olarak  geleceğin yetkinliklerine sahip mezunlar verebilmek üzere bu yetkinlikleri güvence altına alabilmek üzere  Ortak Dersler Bölümümüzü kurarak kurumumuza özgü olacak şekilde yapılandırdık.  Tüm öğrencilerimize kazandırmayı hedeflediğimiz öğrenme kazanımlarını Kurum genelinde, fakülte ve yüksek okullar ve bölümler düzeyindeki kazanımları ise bölüm ve birimlerimizde güvence altına alabilmek üzere gerekli mekanizmalar tanımlanmıştır.

ŞEHRİN ÖĞRENCİLERE SUNDUĞU OLANAKLAR

Eskişehir tam bir üniversite şehri. Bu açıdan öğrencilere sunduğu olanaklar ne oluyor?

Her 10 kişiden birisinin üniversite öğrencisi olduğu Eskişehir, her yönüyle öğrencilere fırsatlar sunan ve yaşanabilirlik düzeyi yüksek bir şehir. Huzurlu, güvenli, ulaşım ve barınma olanakları açısından tercih edilebilirliği yüksek bir kent. Öğrencilerimizin akademik, sosyal ve kültürel olarak kendilerini geliştirebileceği bir şehir. Birbirinden değerli üç devlet üniversitesine sahip olması da bizler için büyük bir şans. Zira bir Üniversite öğrencisinin okumak isteyebileceği tüm alanlarda her üç üniversitemizdeki program çeşitliliği önemli fırsatlar sunuyor. Daha da önemlisi Üniversitelerimizin sahip olduğu nitelikli kadroları ve güçlü alt yapıları da birer cazibe merkezi olmalarını sağlıyor.

ÖĞRENCİLER NEDEN TERCİH ETMELİ?

Eskişehir Teknik Üniversitesi’ni  nasıl tanımlarsınız? Öğrenciler neden tercih listelerine almalı?

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin nitelikli akademik kadrosu ve güçlü altyapısı var. Öğrenci merkezli ve araştırma odaklı bir üniversite. Nitelikli ve istihdam edilebilir araştırma yetkinliği yüksek mezunlar vermeyi hedeflediği için öğrencilerinin kariyerlerini planlama sürecine Öğrenci Dekanlığı Kariyer Gelişim Birimi ve Öğrenme ve Öğretme Gelişimi Birimi aracılığıyla önemli destekler sunmaktadır.

Öğrencilerimize yaptıkları çalışmaları teşvik ve ödüllendirme amacıyla lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Diğer taraftan nitelikli mezunlar yetiştirmenin iyi birer araştırmacı olmaları gerektiği üzerinden hareketle her seviyedeki öğrencimize (hatta geleceğin üniversitelileri lise öğrencilerimize) araştırma ile ilgili her türlü desteği imkanlarımız ölçüsünde projelendirerek vermeye çalışıyoruz. Diğer taraftan TÜBİTAK Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora öğrenci proje başvurularında ülkemizin en başarılı üniversitelerinden bir tanesi olarak öne çıkıyoruz. Özellikle takım çalışmalarına destek veriyor ve TEKNOFEST’e, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmaları için teşvik ediyoruz. Farklı alanlarda yapılan yarışmalarda çok sayıda ödül kazanan öğrencilerimiz mevcut.

21-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş