Arama sonuçları

Yeni müfredatta hedef 'muhafazakar nesil' yetiştirmek

Yeni müfredatta hedef 'muhafazakar nesil' yetiştirmek

MEB’in ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ müfredatına karşı tepkiler sürüyor. BirGün TV’nin sorularını yanıtlayan Eğitim Sen Başkanı Kemal Irmak, “Muhafazakâr nesil hedefini eğitim üzerinden yapabileceklerini biliyorlar” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) hazırlanan ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ müfredatına karşın tepkiler sürerken bir yandan da Bakanlık tarafından “itibarsızlaştırıldıklarını” söyleyen öğretmenlere yönelik şiddet ise devam ediyor. “Kapalı kapılar ardında hazırlandı” ve “Müfredat değil, parti programı” gibi çeşitli eleştirilerin odağı olan yeni müfredat ile eğitimde şiddete ilişkin Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Eğitimin giderek gericileştirilmesiyle, muhafazakâr bir toplum hedefini eğitim üzerinden yapabileceklerini biliyorlar” dedi.

KAPALI KAPILAR ARDINDA HAZIRLANDI

Müfredatın kimler tarafından nasıl hazırlandığının bilinmemesine ilişkin itirazlarının olduğunu ifade eden Irmak  “Müfredatın bin kişiyle hazırlandığı ifade ediliyor ancak bu kişiler kimler? 20’ye yakın yapıldığı söylenen çalıştay kimlerle, hangi başlıklar altında yapıldı?” diye sordu. Müfredatın kamuoyuyla paylaşılmasının ardından itirazlarının sadece hazırlanış biçimini aştığını söyleyen Irmak, çocukları bugüne ve geleceğe hazırlayacak bir müfredattan çok daha uzak değer eksenli olduğunu söyledi. Irmak, “MEB’in çeşitli hazırlık ve projelerle bugüne kadar zaman zaman yapmaya çalıştığı gerici bir eğitim yaklaşımının müfredatla da taçlandırılmaya çalışıldığını görünce itirazlar çok daha kapsamlı bir hale geldi” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Birçok alanda başarılı işler yaptık ama özellikle eğitim ve kültür alanında istediğimiz şeyleri yapamadık” sözlerini hatırlatan Irmak, şöyle konuştu: “Eğitimin giderek gericileştirilmesi, muhafazakâr bir toplum hedefini eğitim üzerinden yapabileceklerini biliyorlar. Siyasal iktidar kendi siyasal ideolojik dünya görüşüne uygun değişiklikleri Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karakterinde ve bir bütün olarak tam bir değişikliğe gitmek istiyor. Tekin; ÇEDES, MESEM ve ‘Genç Gönüllüler Çocuk Gönüllülerle Buluşuyor’ gibi diyanete de işi bir yanıyla vakfeden birçok uygulamayı çok cesurca yapmaya başladı. Toplumdan gelen tepkiyi de önemsemiyorlar.”

EKONOMİK KRİZ ŞİDDETİ KAMÇILIYOR

Öğretmenlerin İstanbul Eyüpsultan’daki bir okulda öğrencisi tarafından katledilen öğretmen İbrahim Oktugan için sokaklara indiğini hatırlatan Irmak, şunları söyledi: “Şiddet toplumun bütününü sarmalamış durumda. Eğitim emekçileri gerçekten son yıllarda kendilerini son derece itibarsız, çaresiz ve sadece bekçi olarak tanımlıyorlar. CİMER’e sürekli şikâyetleri oluyor. Çocuklara pedagojik anlamda bile bir otorite sağlanamıyor. ‘Bakanlığın zaman zaman yaptığı açıklamalarda öğretmenler bir iş yapmıyor, sadece öğlene kadar çalışıp gidip kahvede oyun oynuyorlar’ gibi talihsiz açıklamalar yapıldı. Böyle olunca toplumdaki genel şiddet duygusunun da yansıması oluyor. Şiddetin altında yatan nedenlerden biri de ekonomik. Çocuklar derin yoksulluk altında okula gidiyorlar. Bir öğün yemek yiyemiyorlar, kantinler sosyolojik ve psikolojik bir şiddetin sebebine de dönüşebiliyor, birileri kantinden bir şeyler alırken diğer çocukların onları sadece izliyor olması bile öfkenin birikmesine sebep oluyor.”

15-05-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş