Arama sonuçları

YGS'de kritik 40 saniye

YGS'de kritik 40 saniye

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) adaylara Türkçe, Temel Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler olmak üzere 4 farklı testten 40'ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltiliyor. Adayların en başarısız oldukları testlerden birini matematik oluşturuyor. Geçen yıl 40 soruluk Matematik Testi'nin yapılma ortalaması 5.2 oldu. Özellikle geçen yıl matematik soruları önceki yıllara göre daha zor ve çok işlemliydi. Adaylar bu soruları çözerken çok zaman kaybetti. Doğru okumayı ve matematiksel yorum yapmayı içeren eleyici sorulardan oluşan testte sözelciler zorlandı, eşit ağırlık öğrenciler zaman kaybetti. Zekâya dayalı yorum soruları sayısalcılara de ter döktürdü. Geçen yıl geometri soruları ise önceki yıllara göre kolay oldu. YGS'nin matematik soruları giderek, ALES tarzına benzemeye başladı. 

MATEMATİKTE SAYILAR VE PROBLEMLERE DİKKAT 
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Matematik Testi'nde sayılar ve problemler konularının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, adaylara uyarılarını şöyle sıralıyor: 

ÇOK HIZLI GEÇMEYİN: Adaylar soruları çözerken okuduğunu anlamalı, sonra çözmeli. Bazen adaylar metinleri çok hızlı geçiyor. Bu hatayı yapmayın, dikkatli okuyun. 

UZUN SORU ÇIKABİLİR: Soruların uzun ve çok işlemli olması adayları ürkütüyor. Bu tür sorular sizi ürkütmesin. Sorulardaki işlem hatalarına da dikkat edilmeli.

EN ÇOK HATA YAPTIRAN SORULAR: Problem tarzı güncel sorularda öğrenciler soruyu hatalı kuruyorlar ve sonuca ulaşamıyor. Ayrıca daha çok okuduğunu anlama, anladığını işleme geçirebilme becerisi ve hızlı olmayı gerektiren sorularda da hata yapılıyor. 

SORULARIN NİTELİĞİ DEĞİŞİYOR: Matematik Testi'ndeki soruların niteliği değişti. Sorular daha hacimli, anlatılan bilgiyi kavrayıp kavramadığına yönelik oldu. Yani aday okuyacak, anlayacak, işleme geçirecek ve vazgeçmeden ısrarcı bir şekilde soruyu çözecek. 

ÇOKLU İŞLEM GEREKTİRİYOR: Sorular kolay değil son birkaç yıldır çok işlem içeren sorular çıkıyor. Birbirinin içine geçmiş konular var. Eleyici, ispat isteyen, bir şeyin nedenini irdeleyen sorular yer alıyor.

TAKILIP KALMAYIN: Sınav anında belli sorulara takılıp kalmamak gerek. İlk 40 saniye soru çözümüne yönelik bir şey yapamıyorsa o soru geçilmeli. Ancak soruları çözmeye gayret etmeden de boş bırakmamalı. 

MATEMATİK DİLİNİ BİLMEK ÖNEMLİ: Problem modeli sorular çok çıkıyor Türkçeyi matematik diline ve sonuçta işleme çevirmek gerekiyor. Matematik dilini bilmek bu noktada önem kazanıyor. Son 2-3 yıl çıkmış sınav sorularını çözmeleri sınav başarısına katkı sağlar. Ayrıca uzun sorularda sabırlı olmaları önemli.

 

08-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş