Arama sonuçları

Yükseköğretime Geçiş Sınavı: YGS nedir?

Yükseköğretime Geçiş Sınavı: YGS nedir?

Üniversitelere girmenin yolu iki aşamalı sınavlardan geçiyor. Bu sınavlardan ilkini Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) oluşturuyor. YGS'de her biri 40'ar sorudan oluşan Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 ayrı testten çoktan seçmeli 160 soru yer alıyor.  

Bu testlerin sonuçlarına göre ikisi sayısal, ikisi sözel, ikisi de eşit ağırlık olmak üzere 6 farklı puan türü oluşuyor. Önlisans ve açıköğretim ile bazı lisans programları bu puan türlerine göre tercih ediliyor.

Sınavda yanlış cevaplar doğruları etkiliyor. Her 4 yanlış cevap, 1 tane doğruyu siliyor. Puanlar net cevaplar üzerinden hesaplanıyor. 2013 yılından itibaren üniversite sınavlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sorular da yer almaya başladı. Bu sorular YGS'de 5, ikinci aşama sınavları LYS'lerde ise 8 tane olmak üzere toplam 13 tane. Bu soruları din dersinden muaf olan öğrenciler yanıtlamıyor, onlara alternatif sorular yöneltiliyor.

AޞILACAK İKİ BARAJI VAR

YGS'de adayların iki ayrı puan barajını aşmaları gerekiyor. Bu barajlar şöyle:

150 PUAN BARAJI: 2016 yılına 140 olan YGS'nin barajı 2015 yılı sonunda YÖK'ün aldığı kararla 150 oldu. Bu barajı aşabilmek için 40'ar sorudan oluşan 4 testten ortalama 5'er olmak üzere 20 tane net çıkarmanız gerekiyor. 140 baraj geçerliyken bu bu sayı 16'ydı. YGS'de 6 puan türünden herhangi birinde 150 ve üzerinde puan alanların iki yıllık eğitimin verildiği meslek yüksek okullarıyla, açık öğretimde kontenjanı olmayan bölümleri tercih etme hakları bulunuyor. Ayrıca bu barajı aşan öğrenciler yükseköğretim kurumlarının müzik, spor gibi programları için kendi yaptıkları "özel yetenek sınavlarına" da girme hakkı kazanıyor. 

180 PUAN BARAJI: Bu barajı aşabilmek için de 4 testten ortalama 8'er olmak üzere 32 net çıkarmanız yeterli. Bu sınavda herhangi bir puan türünden 180 ve üzerinde puan alırsanız ikinci aşama olan ve yükseköğretim kurumlarının lisans bölümlerinde okumalarını sağlayacak Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) katılabilirsiniz.

Fotoğraf: Yaşar Üniversitesi

18-01-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş