Arama sonuçları

Yükseköğretimde kalite ve planlama kurulları kurulacak

Yükseköğretimde kalite ve planlama kurulları kurulacak

Başbakan Binali Yıldırım ve Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi akademik yılı açılış törenine katıldı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yükseköğretim reformu yapılacağını, bu kapsamda "Yükseköğretim Kalite" ve "Yükseköğretim Planlama" kurulları kurulacağını belirtti.

Başbakan Yıldırım törende yaptığı konuşmada, İzmir için çok şey ifade eden 9 Eylül tarihinin kentin düşman işgalinden kurtuluş günü olduğunu, ancak anlamının bununla sınırlandırılamayacağını dile getirdi. 9 Eylül´ün aynı zamanda Türkiye´nin Kurtuluş Savaşı´nın zaferle sonuçlandırdığı ve bütün dünyaya yeni Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşunun ilan edildiği gün olduğunu vurguladı.

Başbakan Yıldırım, DEÜ´nün 1982´de kurulduğunu, mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesinin kuruluşunun 1773´e dayandığını hatırlatarak, DEÜ´nün kısa tarihine rağmen çok büyük mesafe aldığını söyledi. Bütün bu süre içinde görev yapan tüm rektörlere teşekkür eden Başbakan Yıldırım, "Bugün Rektörümüz ilk umuma açık konuşmasını yaptı gayet de güzel ve kapsamlı, etrafını cami ayarını mani dediğimiz, gençler bilir mi bilmem ama kapsamlı kucaklayıcı bir konuşma yaptı." dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın eğitimle ilgili rakamlar verdiğini belirten Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

EĞİTİM BÜTÇESİNİ 10 KAT ARTIRDIK: Son 14 senede Türkiye´de AK Parti hükümetlerinin eğitme ne kadar önem verdiğini, ne kadar yatırım yaptığını anlattı. Ben bunlara girmek istemiyorum. Sadece şunu söylemekte fayda var. Eğitim bütçesini geçtiğimiz 14 yıl içinde 10 kat attırdık. 2003´te Milli Savunma liste başında yer alıyordu, şimdi Milli Eğitim bütçesi liste başında yer alıyor. Bu demektir ki geleceğe yatırım, tanka, topa, tüfeğe yatırımdan çok daha öncelikli, çok daha önemli. 

Bakan Yılmaz ise törende yaptığı konuşmada, DEÜ´nün başarılarının artarak devam edeceğine inancını dile getirdi.

EĞİTİM KALKINMANIN TEMELİ: Eğitim, kalkınmanın temeli. Sürdürülebilir kalkınma için herkesi kapsayan, adil, kaliteli eğitim vermeyi görev kabul ediyoruz. Eğitim alanında yol göstereceğiz, rehberlik edeceğiz. İstiyoruz ki kendine güvenen insanlar yetiştirelim. Yerel ve milli değerleri benimsemiş olsun, ulusal, evrensel değerlere açık olsun. İstiyoruz ki zamanı geldiğinde de 15 Temmuz´da olduğu gibi, sağına soluna bakmadan ´söz konusu vatansa gerisi teferruat´ diyerek, kendi hakkını, hukukunu, vatanını, milletini değerlerini koruyabilecek şuur ve bilinçte olsun. Bu ana kadar eğitim sisteminin verdiği netice gösterdi ki doğru yoldayız. Bu yolda ilerleyeceğiz.

AMAÇ MESLEKİ EĞİTİMDE ÜRETİM VE EĞİTİMİ BULUŞTURMAK: Gelecek dönemde mesleki eğitime çok önem vereceğiz. Üretim ve eğitimi buluşturmak istiyoruz. Engellilerin eğitime ulaşmasındaki engeli kaldırmayı hedefliyoruz.

OECD ülkelerinin GSMH´dan eğitime ayırdığı pay yüzde 5,2. Türkiye´nin de bu payı ayırıyor. Bu payın üçte biri de yükseköğretime gidiyor.

EĞİTİME YAPILAN YATIRIM GELECEĞE YAPILAN YATIRIMDIR: Eğitime yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır. 2002 yılında 76 üniversite vardı, en son 182 üniversitemiz var. Öğrenci sayımız 7 milyon 193 bin. Sadece lisans eğitimi alan kişi sayısı 3 milyon 900 bin 601. Bu sayı, Avrupa´da en yüksek, yüksek öğretime giden öğrenci sayısını göstermektedir. Bu dahi Türkiye´nin geleceğinin aydınlık olacağını göstermek için yeterlidir. Öğretim üyesi sayısı 72 bin, kadın profesör oranı yüzde 30. AB´de bu oran yüzde 15.
 
YÜKSEKÖĞRETİM REFORMU HAYATA GEÇİRECEĞİZ: Önümüzdeki dönemde yüksek öğretim reformunu hayata geçireceğiz, Yükseköğretim Kalite Kurulunu kuracağız. İdari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliğine sahip olacak ve her 5 yılda bir dış değerlendirmeye tabi tutulacak üniversitelerimiz. 

HER ÜNİVERSİTEYE BİR İHTİSAS ALANI: Her üniversitemizin bir ihtisas alanı olmasını istiyoruz. Yine kamu, özel sektör ve yüksek öğretim paydaşlarının dahil olacağı bir Yükseköğretim Planlama Kurulu kuracağız. Yüksek öğretime geçiş sınavlarının yılda birden fazla yapılmasını sağlayacağız. Özel üniversitelerin de kurulmasına imkan sağlayacağız. İstiyoruz ki ülkemiz, bölgede bir eğitim merkezi haline gelsin. ´Çok şey yaptık, her şeyi yaptık´ demiyorum ama çok şey yaptık. Hala yapmamız gereken şeyler var, bunların da farkındayız."
 
1 MİLYON 518 BİN ÖĞRENCİYE AYDA 400 TL KREDİ: 2002 yılında 451 bin öğrenciye ayda 45 lira eğitim kredisi verirken, bugün her isteyen öğrenciye kredi sağlanıyor. 2016´da 1 milyon 518 bin öğrenciye ayda 400 TL öğrenim kredisi veriliyor. Üniversitelerimizin sadece sayısını artırmayı değil kaliteli bir eğitim vermesini de istiyoruz. Nicelik olarak büyümenin yanı sıra nitelik olarak da büyümesini, kalite odaklı rekabetçi bir yapıya kavuşturmayı istiyoruz.
 
YURT SAYISI 454 BİNE ÇIKTI: Yükseköğretime giden tüm öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Bu konuda büyük mesafe aldık, kurumların sayısı 454 bine çıkardık. Bu rakam 80 yılda yapılandan daha fazla. 

DERSLİK SAYISI 671 BİNE ÇIKTI: İlk ve orta öğretimde de önemli adımlar atıldı. 2002´de 379 bin olan derslik sayısını 671 bine çıkardık, ileriki dönemde ikili eğitimi kaldırmayı hedefliyoruz.
 

14-10-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş