Yüz yüze eğitim olmadan lise eğitimi
Açık Öğretim Lisesi 1992 yılında kuruldu. Uzaktan öğretim teknolojilerini kullanarak lise öğrenimi veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetini sürdürüyor. Açıköğretim Lisesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2013-2014 istatistiklerine göre 1 milyon 306 bin 994 öğrenci okuyor. Bu öğrencilerin 721 bin 737'sini erkekler, 585 bin 257'sini ise kızlar oluşturuyor.
Açık Öğretim Lisesi ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları şöyle:
KİMLER KAYIT YAPTIRABİLİR?
Açık Öğretim Lisesi’ne kayıtlarda yaş sınırlaması bulunmaz. Yeni kayıt yaptıracak olan öğrencilerden, 18 yaşını doldurmamış olanların velileri ile birlikte, 18 yaşını doldurmuş olanların ise bizzat kendilerinin Halk Eğitimi Merkezi ile Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlükleri’ne başvurmaları gerekiyor.
KAYIT İÇİN GEREKEN BELGELER NEDİR?
İlköğretim okulundan mezunsanız diploma, ortaokul veya imam hatip ortaokulunu tamamladıysanız ortaokul tamamlama belgesi başvuracaklar. Meslek liseleri dahil ortaöğretim okullarının ara sınıflarından tasdikname alanlar bu belgeyi vermek zorunda. Yurtdışında öğrenim görmüş olanlar ise denklik belgesi ile kayıt yaptıracaklar.
KAYIT İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?
Liseye yeni kayıt yaptıracaksanız belirlenen tarihler arasında tüm Halk Eğitimi ve Mesleki Eğitim Merkezleri’nde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kayıt işlemini 3 adımda yaptırabilirsiniz. Önce bankaya kayıt ücreti ödeyeceksiniz. Dekontla birlikte irtibat bürosuna gideceksiniz Öğrencilik durumunuz “aktif” hale geldiğinde ise sisteme girip derslerinizi seçebilirsiniz. Ayrıca hem kayıt hem de kayıt yenileme işlemlerini internet üzerinden yaptırabilirsiniz.
DERSLER DİĞER LİSELER İLE AYNI MI?
Evet. Program içeriği örgün eğitimdeki genel liselerin program içerikleriyle aynı. Ama yapısı ve işleyişi bakımından farklı.
DERSLER NASIL İŞLENİYOR?
Açık Öğretim Lisesi’nde uzaktan öğretimin temel süreçlerinden yararlanılıyor. Eğitim televizyon ve radyo ile yapılıyor, basılı materyallerle destekleniyor. Basılı materyaller 81 ilde dağıtım noktası olarak belirlenmiş toplam 548 adet Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Ayrıca e-kitap olarak internet üzerinden de yayınlanıyor.
YÜZ YÜZE OLAN DERSLER VAR MI?
Açık Öğretim Lisesi’nde yüz yüze öğretim uygulaması yok. Açık Öğretim Lisesi’nde okutulan ortak ve seçmeli dersler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca örgün öğretime paralel olarak belirleniyor.
EĞİTİM KAÇ YIL SÜRÜYOR?
2006 yılında tüm okulların 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte Açık Öğretim Lisesi de 4 yıla çıktı.
EN ERKEN KAÇ YILDA MEZUN OLUNUR?
Örgün eğitim yaşında okula kayıt yaptıran öğrenciler en erken 4 yıl (8 dönem) sonunda mezun oluyor. Ancak 18 yaşından gün almış olanlar yılda üç dönem sınav hakları olduğundan, 8 dönemi 2.5 yılda tamamlayabiliyor.
DERS Mİ SINIF MI GEÇİLİYOR?
Sınıf değil ders geçme esası var. Dolayısıyla öğrenci her dönemde belirlenen dersleri vererek yine mezuniyet için belirlenen krediyi tamamladığı takdirde mezun olabilir.
KAYIT YENİLEMEK GEREKİYOR MU?
Evet. Bir öğretim yılı iki dönemden oluşuyor. Belirtilen zamanlarda her dönem yani yılda iki kez internet üzerinden kayıt yenilemek zorundasınız.
KAYDIMI YENİLEMEZSEM NE OLUR?
Bir dönem kayıt yenilemeyen öğrencilerin kaydı “donuk” iki dönem üst üste kayıt yenilemeyenlerin “silik” olur. Silik durumdaki öğrencilerin daha önceki kredileri saklı tutuluyor ve tekrar kayıt yaptırarak kaldıkları yerden devam edebilirler
ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRME HAKKIMIZ VAR MI?
Evet. Açık öğretim lisesi mezunları da tıpkı diğer lise mezunları gibi üniversite sınavlarına başvurabilir, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) katılabilirler.
MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ’NDEN GEÇİŞ YAPABİLİR MİYİM?
Evet yapabilirsiniz. Geçiş yaptığnızı isteyen dilekçe yazıp, bulunduğunuz yerdeki Açık Öğretim Lisesi İrtibat Bürosu’na başvurabilirsiniz.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ’NDE ÖĞRENCİ BELGESİ VERİLİYOR MU?
Evet veriliyor. Adresinizdeki İrtibat Büroları’ndan bu belgeyi alabilirsiniz. Anca iki dönem üst üste kayıt yenilemeyen yani durumları "Silik" hale gelenler için öğrenci belgesi verilmez. durumlarını gösterir bir belge düzenir, ancak bu belge öğrenci belgesi yerine geçmez. Aktif hale geldiklerinde öğrenci belgesi alabilirler. Ayrıca 12 ve üzerinde dönemdir öğrenci olanlar da belge alamaz. Bu öğrenciler paso, sağlık karnesi onayı gibi öğrencilik haklarından yararlanamaz.
ASKERLİĞİMİ ERTELEME HAKKIM VAR MI?
Evet. Askerlik Kanunu’na göre lise veya dengi okullar ile fakülte ve yüksekokullarda öğrenim görenlerin askerlikleri, 29 yaşını geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar ertelenir.
ALAN OLMADAN MI OKUYACAĞIZ?
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Kanunu’nda 2010-2011 eğitim öğretim yılı itibarı ile tüm okullarda Alansız (Alan Yok) eğitime başladığı için alansız okunuyor.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ SINAVLARI NASIL YAPILIYOR?
Belirtilen sınav merkezlerinde sınavlara giriyorsunuz. Sınava gireceğiniz dersler de internet üzerinden seçmiş olduğunuz ve Sınav Giriş Belgesi’nde yer alan dersler olacak.
SINAVDA KAÇ SORU SORULUYOR?
Her dersin sınavında çoktan seçmeli 20 soru sorulur.
SINAVDA BAŞARILI OLMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİYOR?
Açık Öğretim Lisesi’nde 100’lük not sistemi kullanılır. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle liselerde ders geçme notu 45'ten 50 puana yükseltildi.
SINAVDA YANLIŞ CEVAP DOĞRUYU GÖTÜRÜR MÜ?
Hayır, yanlış cevaplar doğruyu etkilemez. Yanlış cevap etkisiz oluyor.
EN FAZLA KAÇ DERSTEN SINAVA GİREBİLİRİM?
Bir dönemde ortak, seçmeli ve alan dersleriyle birlikte en fazla 30 kredilik dersten sınava girebilirsiniz.
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ’NDEN MEZUN OLMANIN KOŞULLARI NEDİR?
- Öğrenim gördüğünüz toplam dönem en az 8 veya üzerinde olmalı
- Toplam kazandığınız kredi en az 192 veya üzerinde olmalı
- Ortak derslerin tamamından başarılı veya muaf olmalısınız
- Dil ve Anlatım dersinden mutlaka başarılı olmalısınız. Çünkü bu dersten muafiyet yok
- Açık Öğretim Lisesi’nde en az bir dönem sınava gitmiş olmalısınız
* Fotoğraf: Uğur Hazırlık Liseleri
01-05-2015