Arama sonuçları

2020 LGS: Boş kontenjanlar için bir nakil hakkı daha olmalı

2020 LGS: Boş kontenjanlar için bir nakil hakkı daha olmalı

2020 LGS: Bir nakil hakkı daha olmalı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Liseye Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirdiği LGS  nakil uygulaması iki kez yapılacak. Son kez yapılancak  LGS  nakil yerleştirmelerinin ardından ise artık merkezi yerleştirme son bulacak. İki nakil uygulaması sonucunda da bir okula yerleşemeyen öğrenciler için ise seçenekler sınırlı olacak. Hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenci açık liseye otomatik olarak kaydedilecek.

Açık lise seçeneğini istemeyen öğrenciler için ise nakil komisyonları başvuru alacak. Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumları uygun olan okullara 24-26 Ağustos 2020 tarihlerinde komisyonca yerleştirilecek. Ancak daha çok mesleki ve teknik liseler ile imam hatip liselerinde boş kontenjan olacağı için bu okullara yerleşme olasılığı çok yüksek olacak. Bu seçeneği istemeyenler ya açık lisede kalarak örgün eğitimin dışına çıkacak ya da özel okula gidecek.

2020 LGS: BİR NAKİL HAKKI DAHA OLMALI

Ancak velilerin talebi üçüncü bir nakil başvurusu hakkı verilmesi. Hem ilk yerleştirme hem de nakil yerleştirmelerinden sonra Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri yüzde 100 doluyor ama ardından bu okullarda boş kontenjan oluşuyor.

Örneğin iki kayıt döneminde Galatasaray Lisesi’nden toplam 6 öğrenci yerleştikleri bu okuldan kayıtlarını çekti. Bu sayı Kabataş Erkek Lisesi’nde 5, İstanbul Erkek Lisesi’nde 3, Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde 6, Kadıköy Anadolu Lisesi’nde 8 kayıt çekildi. Bazı liselerde kayıt çeken öğrencilerin oranı 20’nin üzerinde oldu. Bu durum birçok Anadolu lisesinde olduğu gibi fen ve sosyal bilimler liselerinde de söz konusu. Bu ikinci nakil yerleştirmelerinin ardından da özel okula geçecek öğrenciler nedeniyle yine boş kontenjan olacak.

TABAN PUAN OLUŞACAK

Ancak merkezi yerleştirmeler son bulduktan sonra yani ikinci nakil uygulamasından sonra artık okulların da taban puanları oluşmuş olacak. Bunun anlamı kontenjan boş olsa da taban puana eşit ya da üstünde öğrenciler bu okullara nakil yapamayacak. Bu nedenle de veliler de bu boş kontenjanları dikkate alarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) bir merkezi nakil uygulaması daha yapmasını istiyor.

İLK YIL 4 KEZ NAKİL UYGULAMASI YAPILDI

Okullar 31 Ağustos’ta uzaktan 21 Eylül’de de yüz yüze eğitime başlayacağından bir nakil başvurusu için yeterli zaman da bulunuyor. Bakalım ilk yıl LGS’de 4 kez nakil uygulaması yapan ama son 2 yıldır bu sayısı iki ile sınırlayan bakanlık velilerin bu talebine ne yanıt verecek.

23-08-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş