Arama sonuçları

600 lise nitelikli ise 10 bin okul ‘niteliksiz’ mi?

600 lise nitelikli ise 10 bin okul  ‘niteliksiz’ mi?

600 lise nitelikli ise 10 bin okul  ‘niteliksiz’ mi? TEOG yerine gelen sistem Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından açıklandı. Buna göre öğrencilerin yüzde 92’si liselere adresine göre yerleştirilecek. Eğitim bölgeleri oluşturulacak ve öğrenciler bu eğitim bölgelerindeki okullardan 5 tanesini tercih edebilecek. Bu tercihlere göre yerleştirme ise öğrencinin okul notuna göre yapılacak. 

Öğrencilerin yüzde 8’i ise sınavla öğrenci alacak ve toplam kontenjanları yaklaşık 100 bin olan 600 okula sınav puanlarına göre yerleştirilecek. 

600 LİSE NİTELİKLİ İSE 10 BİN OKUL ‘NİTELİKSİZ’ Mİ?

TEOG yerine gelen sistemi açıklarken Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın kullandığı “nitelikli okullara sınavla yerleştirme” sözleri ise başka bir tartışmayı başlattı.  Bakan Yılmaz yüzde 8’lik öğrencinin sınavla 600 okula yerleştirileceğini şu sözlerle anlatmıştı: 

Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerimizin girebileceği bir sınav hazırladık, isteğe bağlı. 600 lise var. Bu liselerin ismini ve sayısını mayıs ayı gibi açıklayacağız. Mevcut TEOG'da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girebilecek.” 

10 BİN LİSEDE NİTELİKSİZ EĞİTİM Mİ YAPILIYOR?

Bu sözlerle Bakan başta olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’nın bazı okulların “nitelikli” bazılarının da “niteliksiz” kabul edildiği konuşulmaya başlandı. Bu durumda da sınavla öğrenci alacak 600 okul nitelikli olarak kabul ediliyorsa toplam lise sayısı 11 bin 57 olduğu dikkate alındığında 10 bin 457 lise bu durumda “niteliksiz mi” oluyor? 

Eğitimciler Bakan’ın bile bazı okulları nitelikli ve niteliksiz olarak ayırmasını eleştirdi. Eğitimciler, şöyle konuşuyor: “MEB kendi okulları nitelikli ve niteliksiz olarak ayırıyor. Bu ne demek? Okullarında niteliksiz eğitim olduğunu kabul ediyor. Bakanlık eliyle okulların böyle ayrıştırılması kabul edilemez.”

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de “nitelikli okullar” sınıflamasına dikkat çekerek, “MEB bu sınav sistemiyle girilecek okulların nitelikli olduğunu söylerken kendi ağzıyla geri kalanların niteliksiz olduğunu da itiraf etmiş bulunuyor” diyor. 

 

06-11-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş