Arama sonuçları

8'inci sınıf velisinin isyanı var

8'inci sınıf velisinin isyanı var

8'inci sınıf velisinin isyanı var. Liseye geçişte kaldırılan TEOG yerine getirilen sistem velileri isyan ettiriyor. Bu modele göre öğrencilerin yüzde 90'ını mahalli yerleştirme sistemine girecek. Yani oluşturulan eğitim bölgelerinde kendilerine sunulan okullar arasından tercih yapacak. Bu okullar da 3 Anadolu, 3 imam hatip ve 3 meslek lisesi olacak. 

Bu 9 okuldan 5'inin tercih edilmesi de zorunlu olacak. 5 tercih yapmayan örneğin sadece 3 tercih yapacak velinin tercih listesi bu açıklamaya göre "geçersiz mi sayılacak?" bu kesin değil. Ancak Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın geçtiğimiz gün Meclis'teki sunumunda "5 tercihte zorunlu olacak" sözleri velilerin tercihlerini doldurmak zorunda olduklarını gösteriyor. Bu yeni sistemde öğrencilerin yüzde 10'u da sınavla öğrenci alacak yaklaşık 600 okula yerleştirilecek. 

Ancak "5 tercih yapmayan velinin tercihi ne olacak?", "3 yanlış bir doğruyu götürecek mi?", "eğitim bölgelerinde her okul türü yok, bu nasıl çözülecek?" başta olmak üzere velilerin yanıtını beklediği çok sayıda soru bulunuyor. 

8'İNCİ SINIF VELİSİNİN İSYANI VAR

Veliler ise seslerini hem Bakan Yılmaz'a hem de MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'e duyurmaya çalışıyor. Bunun için de mektup yazıyorlar. İşte 8'inci sınıfta okuyan 1.2 milyon öğrenciden birinin ailesinin mektubunu örnek olarak yayımlıyoruz. 

"Sayın Tekin,

Siz her ne kadar sınava önem vermiyoruz deseniz de biz yıllardır bunun için emek veren maddi manevi tüm kaynaklarını çocuklarının eğitimi için harcayan bir aileyiz. Maalesef bu yıl bugüne dek görülmemiş bir şekilde eğitim yılı başladıktan sonra TEOG birdenbire kaldırıldı üstelik yerine bir şey konmadan. 15 Eylül'de Cumhurbaşkanı TEOG kaldırılsın dediğinde bu konudan sizin de haberiniz olduğunu belirttiniz. 

YAZ KURSLARI NEDEN TEOG'A GÖRE YAPILDI

MEB olarak madem her şey biliniyordu o zaman çocukların okullarında yaz kurslarından itibaren bu sınava hazırlanmalarına neden seyirci kalındı? Neden son dakika hala TEOG'daçıkacak açık uçlu soru örnekleri yayınlandı? MEB sayesinde 3 aydır hayatımızın en buhranlı yaşıyoruz.

Devletin başındaki tüm yetkililer 'TEOG'dan daha konforlu, çocukları rahatlatan bir sistem gelecek' dedi. Evet, adrese dayalı da hiç emek vermeden evinin en yakınındaki okula yerleşiverecek çocuklar. Ne bilgi, ne emek, hiçbir kriter yok. Sadece okul kapısına mesafeniz önemli. Çünkü size göre tüm liseler eşit. O zaman 8.sınıflarda müfredatta 5 hafta İngilizce dersi varken örneğin Acıbadem Türk Telekom Ortaokulu'nda nasıl 11 saat oluyor? O da devlet okulu. Demek ki okuldan okula büyük farklılıklar görülüyor.

EN YAKIN OKUL EN İYİ OKUL MU?

MEB "en yakın okul en iyi okul" sloganıyla bu geçiş sistemini kurguladı. (Eminim ki bunun da ömrü fazla olmayacak ama bizim çocuklar için iş işten geçmiş olacak.) 10 yıldır çocuklarımı okula götürüp getiren bir veli olarak ben şikayet etmezken MEB neden ulaşıma bu kadar kafayı takmış durumda? Sanırsınız servis hizmetlerini devlet karşılıyor. Bu arada mesafe yol durumuna göre mi kuş uçumu mu belirlenecek?

HORMONLU NOTU ENGELLEMEK KİMİN GÖREVİ?

Önemsiz de olsa sınav konusuna bakarsak;

1. Yıllardır full çıkaran çocukların kaderlerini belirleyen okul başarı puanı, devamsızlık gibi kriterler bu yıl çöpe atıldı. Hormonlu notlar dediğinizin içinde yıllardır emek emek çalışan çocukların gerçek hakları da var. Bunu denetlemesi gerekenler müfettişleriniz. Buradaki acziyet gerçek hak sahibi çocukların kaderinin sadece 135 dakikalık bir sınava hapsetti. Bu doğruysa geçmiş yılların hesabı ne olacak?

2. 40'ar dakikalık kısa oturumlardan biranda (ergenliklerinin en sıkıntılı dönemlerinde olan 14 yaş çocukları için) 135 dakikalık bir sınava geçildi. Çocukların yıllardır denemeleri bu yapıda iken sınava 6 ay kala yeni formata uymaya çalışıyorlar.

3. Soru başına 2 dakika düşerken bu süre 1,5 dakikaya indirildi.

4. TEOG'da yanlış doğruyu götürmezken şimdi ayrışmayı sağlamak için 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Atarak tutturma şansı %25 iken yanlış yaptıklarında doğrularından %33'ünü kaybedecekler. Üniversite sınavında bile 4 yanlış 1 doğruyu götürürken bu keskin kılıç niye? Hiç olmazsa 4'e 1 olarak uygulamanızı öneriyorum. 

5. Sınava yaklaşık 170 gun varken hala kılavuz ve soru örnekleri yayınlanmadı.

BU ÇOCUKLAR DÜŞMAN ÇOCUĞU MU?

Yerleştirme değil sanki bir savaş hazırlığı. MEB bütün cephanelerini bu yıla saklamış gibi.

Konfor getireceğiz derken MEB çıtayı bu kadar yukarıya alınca sormak istiyorum: Bu sene 8. sınıfta olan çocuklar, düşman çocukları mı? Hedefleri olan emek veren çocuklar pek çok hastalığa yakalanıyorlar. Deri döküntüleri, sindirim hastalıkları... Eğitimde kaliteyi arttırmanın yolu yerleştirme sınavından geçmiyor. Müfredat içeriği ve eğitim modellerini çağın gerekliliklerine göre düzenlemedikçe ülke olarak sıkıntı çekmeye ve çağın gerisinde kalmaya mahkumuz.

Aylardır süren bu kaosun sona ermesi ve aileler olarak huzur bulabilmek için örnek sınav soruları ve kılavuzu ivedilikle kamuoyu ile paylaşmanızı ve çocuklarımıza adil ve zorluk seviyesi orantılı bir sınav hazırlamanızı umuyorum.

Dediğiniz gibi okullar eşit olsaydı ben de belirsizliklerle dolu bu sınava çocuklarımı sokmazdım tabi ki. Ancak gerçek bu değil!

Saygılarımla"

 

16-12-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş