Arama sonuçları

Çocuklar dişlerini neden gıcırdatır?

Çocuklar dişlerini neden gıcırdatır?

Çocuklar dişlerini neden gıcırdatır? Günümüzde sık sık ailelerin sorduğu sorulardan biri de diş gıcırdatma ile ilgili oluyor. Çünkü diş gıcırdatma (bruksizm), günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık.  Çocuklar arasında da giderek artan bu rahatsızlığın ‘stres’’, ‘’anne-baba kavgası’’, ‘’okulda yaşanan olumsuzluklar’’ , ‘’sistemik’’ ya da ‘’ağız kaynaklı’’ birçok nedeni olabiliyor. 

Beraberinde başka problemlere de yol açan diş gıcırdatma ile ilgili diş hekimi ve ortodonti uzmanı Dr. Burak Büyüktürk, şunları söylüyor. 

HER YAŞ ÇOCUĞUNDA GÖRÜLEBİLİR: Diş gıcırdatma her yaşta gözlenebildiği gibi günümüzde çocuklarda giderek artış göstermektedir. Uyku esnasında çocuğun istemsiz bir şekilde dişlerini sıktığını veya gıcırdattığını birçok ebeveyn ifade etmektedir. Diş gıcırdatma esnasında dişler ile bir şey öğütür gibi sesler çıkmaktadır. 

DİŞ SIKMAYA NE YOL AÇAR? Aslında tek bir nedeni yoktur. Ağız kaynaklı, psikolojik veya sistemik kaynaklı olabilir. Süt dişlenmeden daimi dişlenmeye geçişte dişin çıktığı bölgede meydana gelen kızarıklık ve kaşıntıyı gidermek için istemsiz olarak çocuk dişini sıkabilir. Dişlerdeki mevcut çürükler, yüksek yapılmış dolgular, dişlerdeki kapanış bozuklukları veya erken temaslar en sık gözlenen ağız kaynaklı diş gıcırdatma problemleridir.

KARDEŞ KISKANÇLIĞI DİŞ SIKTIRABİLİR: Günlük yaşanan stres, duygu durum bozuklukları, anne ve babanın kavgası, okulda yaşanan olumsuzluklar, yeni kardeş ve kıskançlık gibi nedenler diş gıcırdatma nedenleri olabilmekte.

HANGİ SAĞLIK SORUNLARI DİŞ GICIRDATIR? Yine sistemik faktörler olarak da, bağırsak parazitleri, sinüzit,  reflü, kulak ağrısı, hormonal nedenler sayılabilir.

DİŞ GICIRDATMANIN ZARARLARI NEDİR? Çocuklarda görülen diş gıcırdatma birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Dişlerde aşınma,  çene ekleminde ağrılar, çiğneme kaslarında ve boyun kaslarında ağrı, baş ağrısı, uyku bozuklukları, gün içerisinde uyuklama en sık görülenleridir.

DİŞ GICIRDATMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? Tedavisinde diş gıcırdatmaya neden olan etken belirlenerek ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin yüksek bir dolgudan kaynaklanıyorsa dolgunun yeniden düzenlenmesi ya da problem bağırsak parazitlerinden kaynaklanıyorsa parazitleri yok edecek tedavinin uygulanması ve hastanın kontrol altında tutulması gerekmektedir.   Dişlerde aşınma olan bölgelere florlu jel ve verniklerin uygulanabilir,  mine defektleri olan bölgeler ise dolgu ile tedavi edilebilir. Yoğun diş gıcırdatması olan çocuklarda ise çene eklemini, kasları ve dişler üzerine gelen basıncı azaltmak için apareyler takılabilir. Aparey gece yatmadan önce ağza yerleştirilir,  uyku esnasında tüm gece ağızda takılı kalmalıdır. Genellikle apareyler hastaların şikayetlerini ciddi oranda azaltmaktadır.

Şule YILMAZ

pervinkaplanblog@gmail.com

 

26-03-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş