Arama sonuçları

Kardeşi olmayan çocukların psikolojisi daha iyi

Kardeşi olmayan çocukların psikolojisi daha iyi

ABD ve Çin’de 18 bin ortaokul öğrencisiyle yapılan araştırmaya göre kardeşsiz çocukların psikolojisi kardeşli akranlarından daha iyi. The Guardian’ada yer alan habere göre ABD ve Çin’de toplamda 18 bin 500 ortaokul öğrencisiyle yapılan araştırma “Ne kadar çok kardeş o kadar az mutluluk” dedirtiyor. Diken’in çevirisine göe ABD’de 9 bin 100 ve Çin’de 9 bin 400 öğrenciye ruh sağlığıyla ilgili sorular sorulan araştırmada kalabalık ailelerden gelen çocukların psikolojisi daha kötü çıktı.

ÇOCUK SAYISI ARTIKÇA

Bulgulara göre kardeş sayısı arttıkça çocukların psikolojisi daha da bozuluyor. Araştırmacılar, durumu “kaynak seyrelmesi” diye yorumladı ve şöyle açıkladı: 

 “Ebeveyn kaynaklarını bir pasta gibi düşünürseniz, tek çocuk büyüyenler tüm pastayı, yani ebeveynlerin tüm ilgisini ve kaynaklarını alıyor. Ancak denkleme daha fazla kardeş eklediğinizde, her çocuk ebeveynlerinden daha az kaynak alıyor ve ilgi görüyor. Bu da psikolojilerini etkiliyor.”

Araştırmada, psikolojisi en iyi çıkan çocukların en yüksek sosyoekonomik avantajlara sahip ailelerden gelmesi de dikkat çekti. ABD’de bu aileler genellikle bir ya da iki çocukluyken Çin’de ise tek çocuklu. Çin’in “tek çocuk politikası” doğrultusunda, ABD’deki çocukların yüzde 12,6’sına kıyasla Çinli çocukların yaklaşık üçte biri tek çocuktu.

17-01-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş