Arama sonuçları

Daha basit müfredat daha az ders olacak

Daha basit müfredat daha az ders olacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, bakanlığın 4+4+4 eğitim sisteminden vazgeçilmesine veya farklı bir model getirilmesine dair hiçbir politikası bulunmadığını belirterek sistemin devam edeceğini söyledi. Tekin, 4+4+4 ile de okullaşma oranlarının artığını söyleyerek,"Kız çocuklarının okullaşma oranı 4+4+4 sistemiyle yükseldi" dedi. 

İşte Tekin'in açıklamaları: 

TEOG'DA YÜZDE 90 MEMNUNİYET:  Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarından sonra öğrenci ve öğretmenlerle araştırma yapıldı. Yüzde 90'ın üzerinde memnuniyet var. Öğrenciler streslerinin azaldığını, okulunda sınava girdiği için daha iyi hazırlandığını, öğretmenler de artık ikinci sınıf öğretmen muamelesi görmekten ve dershanelerdeki öğretmenlerle kıyaslanmaktan kurtulduklarını ve daha faydalı olduklarını söylüyorlar.

YGS NETLERİ YÜKSELDİ: Doğru cevap ve netlere bakıldığında testlerde ortalama 4 soru arttı. Her soru müfredattaki karşılıkları tespit edilerek hazırlandı. ÖSYM'nin soru hazırlama ekibinde öğretmenler de yer aldı. 

MÜFREDAT AĞIR, BASİTLEŞECEK: Okullarda uygulanan müfredattaki ağırlığın 4+4+4 eğitim sistemiyle hiçbir ilgisi bulunmuyor. Eskiden beri müfredatın ‘ağır’ olduğu yönünde eleştiriler var. Her karşılaştığımız veli 'Lisans düzeyinde öğretilmesi gereken konular bırakın lise düzeyinde ortaokul müfredatında bile yer alıyor' eleştirisini yöneltiyor. Yeni dönemde en önemli çalışma konularımızdan bir tanesi müfredat. Müfredatla ilgili olarak eleştirilerin ortadan kalkacağı, hepsinin cevabını bulacağı yeni bir müfredat süreci Bakan Avcı'nın talimatlarıyla başladı. Bu süreç, öğrenciler, öğretmenler, il, ilçe yöneticileri, Talim ve Terbiye Kurulu ve akademisyenlerle bu konuda nasıl bir adım atmamız gerektiği, yol haritamızın nasıl olacağı tartışılıyor. Temel hedefimiz müfredatımızı basitleştirmek, hacmini daraltmak, bilgiden çok analiz yeteneklerini geliştirecek bir müfredata kavuşturmak. 

DERS SAATLERİNE DÜZENLEME: Müfredat çalışmalarında kabaca üç önemli husus bulunacak. Bir tanesi, haftalık ders saatlerinin çok fazla olduğunu hepimiz eleştiriyoruz. İkincisi ders sayısı itibarıyla bir yığılma var. Üçüncüsü de derslerin içerikleri çok ağır. Dolayısıyla çocuklarımıza elinde çok hacimli ders kitapları vermek durumundayız. Bu üç eleştiriyi ortadan kaldıracak yeni bir müfredat süreci ortaya çıkacak.

MESLEK DERSLERİNE DÜZENLEME:  Mesleki ve teknik eğitimde bir revizyon çalışması olacak. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayan, öğrencilerin yeteneklerine göre eğitim aldığı yeni mesleki yapılar ortaya çıksın arzu ediyoruz. Bu okullardaki eğitim sürecinin farklı şekilde belirlendiği ve sektörün ihtiyaçlarına göre şekillendiği bir süreç olacak. Türkiye Futbol Federasyonu ile ortaklaşa düzenlenen ve Fatih Terim'in koordine ettiği Futbol Lisesi modelinde olduğu gibi diğer konularda da benzeri adımlar atacağız. Meslek lisesinin akademik derslerini biz, kalan kısımlardaki mesleki dersleri de sektörün yönlendireceği bir sistem oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili uzun zamandır çalışmalarımız devam ediyor. Güzel sanatlar liselerinin de her bir güzel sanat dalıyla ilgili mesleklerinde yetkin olan kişiler tarafından eğitim verilen bir projeksiyona kavuşmasını arzu ediyoruz.

STAJ YÜKÜ DEVLETE: TBMM'ye sevk edilen meslek liselerinde değişiklikler öngören yasa tasarısı okul öğrencilerinin stajları için işletmeler üzerindeki yükü alacak önemler içeriyor. Staj ücretlerinin büyük bir bölümünün devlet tarafından karşılanacak. Tasarıda öğrencilerin meslek hastalıklarına ve iş kazalarına yönelik sigorta sürecinin başlatılması yönünde hükümler bulunuyor. 

ÇIRAKLIK ZORUNLU EĞİTİM KAPSAMINDA: Çıraklık Eğitim Merkezleri de aynı tasarıyla zorunlu eğitimin parçası haline dönüşüyor. Bu merkezlerde eğitim alanların yeteneklerine göre üçüncü kademedeki 4 yıllık zorunlu eğitimden yararlanabilmesinin önü açılacak. 

MESLEK ALANLARI ÖNCELİKLERİ: Organize Sanayi Bölgeleri dışındaki özel meslek liseleri de eğitim-öğretim desteği kapsamına alındı. Yakında konuya ilişkin yönetmelik çıkacak. Özel okul teşviklerinde olduğu gibi Maliye Bakanlığı ile ortaklaşa destek miktarı belirlenecek. Ülkenin öncelikleri doğrultusunda bazı meslek alanlarını önceleyip, bu alanlarda daha rahat düzenlemeler yapabilecekleri bir alan oluşturacağız.

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU PROGRAMINI MEB'E ONAYLATACAK: Özel öğretim kursları 3 yerine 5 bilim grubunda açılabilecek. Bütün özel öğretim kursları bilim grubu tanımı yapacaklar ve bilim grubunda verecekleri müfredat ve kazanımlarına ilişkin programları MEB tarafından onaylanacak. Onaylanan müfredat, MEB'in kazanımlarıyla uyumlu mu değil mi, bunun analizini yapacağız. Bu karşılaştırmadan sonra özel öğretim kurslarının izinleri verilecek. 

Bu blog AA abonesidir

 

13-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş