Arama sonuçları

Doktora yapana ayda bin 550 TL burs

Doktora yapana ayda bin 550 TL burs

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ilk kez uygulanacak proje ile 100 tematik alanda 2 bin öğrenciye yönelik verilecek doktora burs miktarının, aylık bin 550 lira olarak belirlendiğini bildirdi. Saraç, düzenlediği basın toplantısında, YÖK tarafından ilk kez başlatılan "100/2000 YÖK doktora bursları" hakkında açıklamalarda bulundu.  

Birçok ülkede yükseköğretim odaklı rekabete açık ve özellikle araştırmacı insan kaynağının geliştirilmesine yönelik programların başlatıldığını, bunlardan bazılarının Almanya, Çin, Güney Kore, Japonya, Tayvan ve Rusya olduğunu dile getiren Saraç, Türkiye'de ilk kez uygulanacak projenin, bu ülke örnekleri incelenerek ve Türk yükseköğretim sistemine adaptasyonu sağlanarak uygulamaya konulduğunu söyledi. İşte Saraç’ın açıklamaları:    

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDEKİ DOKTORA ÖĞRENCİLERİNE VERİLECEK:Türkiye için öncelikli alanlarda nitelikli bilgi üretmek amacı doğrultusunda doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacı karşılamak üzere devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören öğrencileri desteklemek için kurum tarihinde ilk kez YÖK doktora bursları verilecek. 100/2000 YÖK doktora burs projesi adı verilen program kapsamında, 100 farklı alanda 2 bin kişiye belirlenen alanlarda doktora bursu sağlanacak

HER BİN KİŞİYE 0,4 DOKTORALI İNSAN KAYNAĞI DÜŞÜYOR: Türkiye'nin bilim, teknoloji ve yenilik politikalarında yükseköğretim odaklı hedefleri arasında "Doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasına yönelik çalışmalar yapılması" yer alıyor. Bu kapsamda durum analizi yapıldığında bin kişiye 0,4 doktoralı insan kaynağının düşüyor. Bu oran Çin'de, 2,2, ABD'de 1,7, Avrupa Birliği'nde 1,5, Güney Kore’de 1,4, Kanada'da 1,2, Japonya'da 1,1. 

DOKTORALI İNSAN SAYISINI ARTIRMALIYIZ: Biz Türkiye'de doktoralı insan sayısını artırmalıyız. Yükseköğretim talebini yönetebilmek için üniversitelerde öğretim üyesi ihtiyacımız var. Ülkemizin kalkınması için nitelikli beyinlere sahip olmamız lazım. Ülkemizin de doktoralı insan kaynağında belki 'bin 1' diye bir hedef koyması lazım. Yakın dönemde hiç olmazsa bin kişiye bir doktoralı insan oluşturmak için bir kurgu yapılması lazım. Bunun için bu 'bin 1' hedefini yakalamamız açısından şimdiden adım atmamız lazım. Bu başlattığımız proje, ilk adım.

2 BİN DOKTORALI İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRİLECEK: “100/2000 Programı", bu amaca yönelik olarak Türkiye'nin ihtiyaçları ve gelişim alanları dikkate alınarak uzun ve katılımcı bir yaklaşımla tasarlandı. Bu program kapsamında ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik 100 alanda 2 bin doktoralı insan kaynağı yetiştirilecek. Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün de gelişimi odaklı süreçlerine de yönelik olacak.

İSTİHDAM SADECE AKADEMİYE YÖNELİK OLMAYACAK: Proje kapsamında, doktora derecesine sahip insan kaynağının nicelik ve nitelik olarak artırılmasına yönelik de çalışmalar yapılıyor. Bu insan kaynaklarının istihdamı ise sadece akademiye yönelik olmayıp, özellikle kamunun ve özel sektörün gelişimi odaklı süreçlere de yönelik olacak. 

AYDA BİN 550 TL BURS: YÖK doktora burs projesi, 2017 yılı itibarıyla başlayacak olup bu kapsamda öğrencilerin bahar döneminden itibaren eğitim almaları sağlanacak. Öğrencilere 4 yıl süreyle yılda 12 ay burs verilecek. Verilecek burs miktarı aylık bin 550 lira olarak belirlendi. Belirlenen burs miktarında enflasyon verilerine göre iyileştirme yapılacak.

YÖK ÇAĞRI AÇACAK:  YÖK, belirlenen tematik alanlarda çağrı açacak, üniversiteler bu alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK'e başvuracak, bu şekilde, kurum yetkin ve başarılı üniversiteleri destekleyecek. 

AMAÇ İHTİSASLAŞMA ALANI ODAKLI REKANET ORTAMI OLUŞTURMAK: Proje ile amaç, üniversitelerde ihtisaslaşma alanları odaklı bir rekabet ortamı oluşması ve üniversitelerin bu kapsamda desteklenmesi. Öğrenci başvuruları ve seçimin, YÖK tarafından desteklenmesi uygun bulunan üniversiteler tarafından gerçekleştirilecek.

HERHANGİ BİR ALANDA ÇALIŞMAYANLAR BAŞVURABİLECEK: YÖK doktora bursuna, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da herhangi bir işte çalışmayan, doktora yapmaya hak kazananlar başvurabilecek. Aday, eğer doktora eğitimine devam ediyorsa, tez aşamasına geçmemiş olması gerekiyor.

ÜNİVERSİTELER YÖK’E BAŞVURACAK: Üniversitelerin belirlenen alanlar için yetiştirecekleri öğrenci sayılarını belirterek YÖK’e başvuracak. Bu şekilde, YÖK yetkin ve başarılı üniversiteleri destekleyecek.

HANGİ ALANLARDA VERİLECEK?

YÖK Başkanı Saraç belirlenen 100 öncelikli tematik alanların başlıklarının "Temel bilimler ve mühendislik", "Sağlık", "Sosyal bilimler", "Mimarlık, sanat ve tasarım" alanları olarak belirlendiğini belirten Saraç, "Bu proje o denli umutlandırıyor ki sadece hayıflandığımız husus, bu proje keşke 5-6 yıl önce başlasaydı. Bambaşka üniversitelerimiz, bambaşka bir Türkiye olurdu." değerlendirmesini yaptı.

Bu blog AA abonesidir.

15-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş